Sari direct la conținut

Vicepreședintele Senatului, după discuția cu delegația Congresului SUA: „Au subliniat că au încredere în democrația din România”/ Ciolacu anunță sprijin pentru Visa Waiver

Vicepreședintele Senatului, după discuția cu delegația Congresului SUA: „Au subliniat că au încredere în democrația din România”/ Ciolacu anunță sprijin pentru Visa Waiver
Membrii delegației Congresului SUA în vizită în România părăsesc sala în care s-au întâlnit cu parlamentari români la Palatul Parlamentului din București, 15 apilie 2025. Inquam Photos / George Călin

Anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, prezența soldaților americani pe teritoriul României sau programul Visa Waiver s-au numărat printre subiectele discutate cu autoritățile române de Delegația Congresului SUA prezentă marți la București și condusă de republicanul Vernon Buchanan. „Suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA”, a transmis acesta, la sosirea în Parlament, după discuția cu președintele interimar Ilie Bolojan, de la Palatul Controceni.

Discuții la Guvern. Includerea în Visa Waiver, „un merit câștigat”

Primul-ministru Marcel Ciolacu, împreună cu o parte din miniștri, a discutat marți după-amiază cu delegația Congresului Statelor Unite, printre subiecte fiind parteneriatul de securitate transatlantic și includerea României în programul Visa Waiver.

„SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, s-a discutat despre aderarea României la programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu afirmând că țara noastră a îndeplinit criteriile necesare, „unele chiar au fost depășite”. Totodată, șeful guvernului român precizând că autoritățile de la București sunt dispuse să contribuie cu informații care să ajute la efortul SUA de securizare a frontierelor.

„Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Wiaver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens. Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României si vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, se spune în comunicatul Guvernului.

Un paragraf din document se referă indirect și la anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut și preocupările exprimate oficiali americani în legătură cu acest subiect.

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu a evidențiat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare”, se spune în paragraful respectiv.

Administrația Prezidențială a transmis, într-un comunicat de presă, că în cadrul întâlnirii de la Cotroceni cu delegația americană au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale.

„Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională”, se menționează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În cadrul întâlnirii, Ilie Bolojan „a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă.”

„Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver. Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Vicepreședintele Senatului: „Nu s-a discutat despre anularea alegerilor ca fiind o problemă”

Delegația americană a afirmat că are încredere în democrația din România, spune vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, la finalul discuțiilor de la Parlament. „Nu s-a discutat despre anularea alegerilor ca fiind o problemă”, a declarat Cazanciuc.

„A fost o întâlnire extrem de caldă, binevenită, în care congresmeni din cele două partide si parlamentari din România am discutat despre ceea ce ne apropie”, a precizat și Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

El a mai spus că a mulțumit delegației pentru prezența trupelor americane pe teritoriul României, dar a precizat că subiectul nu a fost aprofundat.

„Le-am mulțumit pentru prezența militarilor americani și nu a fost o discuție despre acest subiect. Nu s-a discutat absolut deloc despre acest subiect, ci doar modalități de a întări acest parteneriat”, a afirmat Suciu.

La începutul vizitei în România, șeful delegației SUA a transmis jurnaliștilor, când a fost întrebat de subiect, următoarele: „Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donald Trump). Suntem foarte optimiști în legătură cu relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele și vom reveni cu detalii”.

 Daniel Suciu a descris întâlnirea de la Prarlament drept un „prânz intre congresmeni americani și parlamentari români. „Am discutat fiecare cu câte un membru al delegației americane, a fost o discuție prietenoasă”, a spus el.

La rândul său, președintele AUR a postat pe Facebook o imagine alături de Anna Paulina Luna, membră a Congresului din partea statului Florida și parte a delegației americane care a venit la București. „M-am asigurat că republicanii prezenți zilele acestea în România cunosc totul despre lovitura dată democrației”, a scris Simion în postarea care însoțește fotografia.

Discuția de la Parlament s-a încheiat

Delegația americană a încheiat și discuția de la Palatul Parlamentului, la care au participat mai mulți senatori și deputați români. Urmează discuția cu premierul Marcel Ciolacu.

Delegația americană care a discutat marți cu președintele Ilie Bolojan a întrebat ce s-a întâmplat în luna decembrie când România a decis anularea alegerilor prezidențiale și au fost mulțumiți de răspunsurile primite, au declarat surse politice pentru Hotnews. Membrii delegației nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme privind alegerile din luna mai.

Delegația SUA, în Parlamentul României

Delegația SUA a ajuns în Parlamentul României. Ei sunt însoțiți de ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.

Ei vor avea o discuție cu următorii parlamentari: Ionuț Mosteanu (USR), Simona Spătaru (USR), Daniel Suciu (PSD), Mihai Weber (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Nicoleta Pauliuc (PNL), Titus Corlățean (PSD), Ovidiu Victor Ganț (Minorități), Hajdu Gabor (UDMR), Andrei Baciu (PNL) Cosmin Ioan Corendea (AUR), Ramona Bruynseels (AUR).

„Suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA”

Înainte de întâlnire, șeful delegației SUA a spus că vrea ca relațiile România-SUA să fie duse la un alt nivel, adăugând că România și UE sunt importante pentru statul pe care îl reprezintă.

  • „Ne-am întâlnit cu președintele, o întâlnire care a ținut aproximativ o oră. Scopul nostru, suntem opt membrii ai Congresului american, democrați și republicani, suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA și să le ducem la un alt nivel.
  • „Sunt multe companii americane care vin aici și creează locuri de muncă bune. Suntem opt membrii ai Congresului, de obicei nu avem o delegație atât de mare, pentru că țara asta este importantă pentru noi și Uniunea Europeană și vrem să lucrăm împreună.
  • Sunt multe lucruri pe care le vom discuta, dar vrem să ducem acest parteneriat la un alt nivel”

Întrebat despre retragerea trupelor americane în România:

„Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donal Trump). Suntem foarte optimiști în legătură cu relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele și vom reveni cu detalii”.

Discuția cu parlamentarii români urmează să dureze aproximativ o oră și jumătate. La final, Robert Cazanciuc și Daniel Suciu vor susține declarații de presă în care vor vorbi despre cum a decurs întâlnirea.

Delegația Congresului SUA, la Cotroceni

Delegaţia formată din opt membri ai Congresului SUA, democraţi şi republicani, condusă de Vern Buchanan, a fost primită, marţi, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele interimar Ilie Bolojan.

Știrea inițială: Delegația Congresului SUA venită în România are prima întâlnire programată astăzi la ora 11:00 cu președintele interimar Ilie Bolojan, la Cotroceni. După această întâlnire, delegația se va întâlni cu o parte dintre parlamentarii români (liderii celor două camere ale Parlamentului și șefi de comisii), de la ora 12:30. 

Tot astăzi, de la ora 16:00, delegația americană va avea o întâlnire și cu premierul Marcel Ciolacu, conform programului oficial anunțat de Guvern. 

Cine face parte din delegația americană venită în România

Surse oficiale au declarat pentru HotNews că delegația americană este condusă de republicanul Vernon Buchanan. Acesta face parte din delegația bipartizană de 30 de membri pe care a trimis-o Florida în Congresul SUA la ultimele alegeri și este vicepreședinte al Comisiei pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților, care are competențe pe zona de politică fiscală, comerț internațional, asistență medicală, asistență socială, Securitate Socială și Medicare, conform descrierii de site-ul oficial al Camerei.

Buchanan este cel mai vechi republican din comisie, iar în prezent ocupă funcția de președinte al subcomisiei pentru sănătate.

Din delegație mai fac parte, conform surselor HotNews: democrata Dina Titus, democratul Lloyd Doggett, democratul Ted Lieu, republicanul Neal Dunn, democrata Ilhan Omar, republicana Anna Paulina Luna și republicanul Andy Ogles.

Aceeași delegație s-a aflat luni la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Casa Albă „rămâne profund tulburată” de anularea alegerilor din România

Potrivit Bloomberg, de când vicepreşedintele american JD Vance a criticat România, în februarie, pentru anularea alegerilor prezidenţiale, oficialii de la Bucureşti au încercat să recâştige Casa Albă de partea lor.

Vance a declarat că decizia s-a bazat pe informaţii „slabe”, iar Casa Albă a făcut ulterior presiuni asupra autorităţilor de la Bucureşti pentru a-i permite lui Georgescu să participe la reluarea scrutinului. Ulterior, lui Călin Georgescu i s-a interzis să candideze la alegerile reprogramate în luna mai, din cauza legăturilor sale cu Rusia, în ciuda presiunilor din partea SUA.

Pentru a repara relaţia, oficialii români au încercat să deschidă mai multe canale de comunicare cu o administraţie care a devenit în mod notoriu dificil de contactat pentru mulţi aliaţi, au susținut surse familiare cu subiectul pentru Bloomberg.

Publicația îl citează pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, care spune că administrația americană „continuă să analizeze situaţia” şi „rămâne profund tulburată” de evenimentele care au determinat Curtea Constituțională să anuleze rezultatul primului tur al votului prezidenţial din noiembrie.

„Vom lucra pentru a ne asigura că acestea (n.r. – anularea alegerilor) nu se repetă”, a declarat Hughes într-un răspuns la întrebări, notează Bloomberg.

INTERVIURILE HotNews.ro