Sari direct la conținut

Concluziile părții române după discuția de la Cotroceni cu delegația SUA: „Au fost mulțumiți de clarificările privind anularea alegerilor”. În public, americanii nu au comentat alegerile

Concluziile părții române după discuția de la Cotroceni cu delegația SUA: „Au fost mulțumiți de clarificările privind anularea alegerilor”. În public, americanii nu au comentat alegerile
Delegația americană, primită la Cotroceni de președintele Bolojan Foto: Administrația Prezidențială

Delegația americană care a discutat marți cu președintele Ilie Bolojan a întrebat ce s-a întâmplat în luna decembrie, când România a decis anularea alegerilor prezidențiale, și a fost mulțumită de răspunsurile primite, au declarat surse politice pentru Hotnews. Membrii delegației nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme privind alegerile din luna mai, susține partea română. La finalul discuției, oficialii americani nu au oferit nicio declarație pe tema anulării alegerilor.

Sursele citate au catalogat discuția dintre delegația formată din opt membri ai Congresului SUA, democraţi şi republicani, și președintele român Ilie Bolojan drept „una extrem de bună, iar reprezentanții SUA au avut o atitudine caldă și deschisă”.

„Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, nefiind manifestată nicio preocupare privind o retragere a trupelor americane din România”, a transmis partea română, la finalul discuției de la Cotroceni.

De partea cealaltă, șeful delegației SUA a transmis jurnaliștilor, când a fost întrebat de subiect, următoarele: „Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donald Trump). Suntem foarte optimiști în legătură cu relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele și vom reveni cu detalii”.

NBC News, care cita șase oficiali americani și europeni, relata în urmă cu o săptămână că Pentagonul ia în calcul retragerea a până la 10.000 de militari din România, Polonia și din alte țări din Europa de Est. „Ei bine, am putea (retrage trupe din Europa, n.r.). Adică, depinde. Plătim pentru armata în Europa. Nu ni se rambursează prea mult”, a declarat președintele american în Biroul Oval, pe 11 aprilie.

Delegația a transmis că va sprijini aderarea României la Visa Waiver

Delegația americană prezentă la Cotroceni a mai transmis, potrivit surselor, că își dorește continuarea și întărirea parteneriatului dintre SUA și România.

Legat de proiectul Visa Waiver, unde administrația Trump a suspendat accederea României care era deja aprobată din perioada lui Joe Biden, delegația a spus că susține demersul și că va milita în SUA pentru ca românii să poată călători peste Ocean fără viză.

Tema tarifelor a fost doar marginal atinsă în discuțiile de la Cotroceni, nefiind manifestată o preocupare deosebită pe acest subiect, iar, referitor la Ucraina, delegația a transmis că apreciază poziția României și a arătat că înțelege sensibilitățile specifice flancului estic, subliniază partea română.

Delegația SUA a ajuns luni seara în România și, potrivit programului oficial, va avea discuții și cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, la ora 16:00. Reprezentanții Congresului american se întâlnesc și cu parlamentari români.

Cine face parte din delegația americană venită în România

Surse oficiale au declarat pentru HotNews că delegația americană este condusă de republicanul Vernon Buchanan. Acesta face parte din delegația bipartizană de 30 de membri pe care a trimis-o Florida în Congresul SUA la ultimele alegeri și este vicepreședinte al Comisiei pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților, care are competențe pe zona de politică fiscală, comerț internațional, asistență medicală, asistență socială, Securitate Socială și Medicare, conform descrierii de pe site-ul oficial al Camerei.

Buchanan este cel mai vechi republican din comisie, iar în prezent ocupă funcția de președinte al subcomisiei pentru sănătate.

Din delegație mai fac parte, conform surselor HotNews: democrata Dina Titus, democratul Lloyd Doggett, democratul Ted Lieu, republicanul Neal Dunn, democrata Ilhan Omar, republicana Anna Paulina Luna și republicanul Andy Ogles.

Aceeași delegație s-a aflat luni la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Precizări oficiale făcute de Cotroceni

Administrația Prezidențială a emis un comunicat de presă în care precizează că în cadrul întâlnirii de la Cotroceni cu delegația americană au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale.

„Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională”, se menționează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În cadrul întâlnirii, Ilie Bolojan „a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă.”

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro