Sari direct la conținut

Demitere-surpriză în Ucraina. Ministrul Apărării va fi înlocuit cu omul care a supraviețuit tentativelor de asasinat ale rușilor – presa ucraineană

HotNews.ro
Oleksii Reznikov, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Oleksii Reznikov, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi cel mai probabil demis săptămâna viitoare, a relatat duminică publicația ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale și militare.

Potrivit surselor, se pare că înlocuitorul lui Reznikov ar fi Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare, care a fost ținta a peste 10 tentative de asasinat.

Budanov ar fi principalul vinovat pentru distrugerea podului care leagă Rusia de Crimeea în ochii Kremlinului, astfel încât ar fi o țintă continuă.

Într-un interviu care urmează să fie publicat în curând cu Ukrainska Pravda, Reznikov ar fi negat că ar avea cunoștință despre o demitere iminentă, scrie The Kyiv Independent.

„Nu am avut nicio conversație despre demisia mea din această funcție”, ar fi spus el.

O sursă a confirmat pentru Kyiv Independent că Reznikov este foarte probabil să fie înlocuit în viitorul foarte apropiat.

Reznikov va fi numit ministru al Justiției

După demitere, Reznikov ar putea fi numit ministru al Justiției, deoarece „nimeni din Biroul prezidențial nu are nicio îndoială” că Reznikov ar trebui să rămână în guvern, notează Ukrainska Pravda.

Potrivit acestuia, Denis Maliuska, actualul ministru al Justiției, ar putea fi numit ambasador la o misiune diplomatică ucraineană în Europa.

Ukrainska Pravda nu a oferit informații despre cine va conduce agenția de informații militare a Ucrainei dacă Budanov va fi numit ministru al Apărării.

Ministerul Apărării, în centrul unui scandal de corupție

Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a ocupat funcția de ministru al apărării de când a fost numit la 4 noiembrie 2021, supervizând ministerul pe toată durata războiului de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest timp, Reznikov a jucat un rol important în campania pentru obținerea și asigurarea ajutorului militar occidental care s-a dovedit a fi vital pentru rezistența Ucrainei împotriva Rusiei.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Apărării a fost în mijlocul unui scandal de corupție de mare amploare care a dus la concedierea mai multor oficiali de rang înalt.

Ziarul ucrainean ZN.ua a relatat în urmă cu două săptămâni că Ministerul Apărării din Ucraina a achiziționat cantități mari de produse alimentare pentru armată la prețuri umflate. De atunci, Biroul Național Anticorupție din Ucraina a deschis o anchetă privind presupusele fapte.

Adjunctul lui Reznikov, Viaceslav Șapovalov, a fost demis la trei zile după apariția informațiilor în presă.

Audit privind achiziile făcute de armata ucraineană

La 31 ianuarie, Reznikov a declarat că un audit al procesului de achiziții publice al armatei a fost lansat la 29 iunie. Rezultatele inițiale din decembrie au arătat că sistemul de achiziții publice era deficitar.

La apariția scandalui, Reznikov a negat orice abatere, spunând că oricine a împărtășit documentele de achiziții a comis o infracțiune.

Urmărește ultimele evoluții din a 347-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro