Demnitarii, magistraţii sau poliţiştii vor putea deține un număr nelimitat de arme. Pot avea arme și inculpații pentru infracțiuni cu intenție. APADOR-CH cere retragerea unui proiect adoptat de Senat
Demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii vor putea deține un număr nelimitat de arme pentru autoapărare, conform unui proiect de lege adoptat tacit de Senat. De asemenea, pot deține arme și inculpații pentru diverse infracțiuni cu intenție, precum proxenetism, șantaj, trafic de persoane, cu excepția celor care au săvârșit fapte cu violență sau privind regimul armelor și munițiilor, semnalează APADOR-CH, care cere retragerea proiectului de lege. În actuala lege, portul de armă le este interzis tuturor inculpaților, indiferent de infracțiunea de care sunt acuzați.
După ce a trecut tacit de Senat, proiectul de lege prin care persoanele autorizate vor putea deține un număr nelimitat de arme de pază și apărare se află în dezbaterea Camerei Deputaților. În prezent, acest număr este limitat la două arme de persoană.
APADOR-CH spune că a cerut marți Camerei Deputaților să renunțe complet la proiect sau măcar la două dintre „cele mai inadecvate articole” respectiv:
- Posesorii de arme pentru autoapărare (demnitari, magistrați, polițiști și alții) pot să dețină un număr nelimitat de arme, comparativ cu doar două în actuala lege;
- Pot deține arme și inculpații pentru diverse infracțiuni cu intenție (de exemplu proxenetism, șantaj, trafic de persoane), cu excepția celor care au săvârșit fapte cu violență sau privind regimul armelor și munițiilor. În actuala lege portul de armă le este interzis tuturor inculpaților, indiferent de infracțiunea de care sunt acuzați.
Categoriile care vor putea deține un număr nelimitat de arme, conform proiectului, sunt: demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere; persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, dar şi persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.
”Deţinătorul unui arsenal în locuinţă va fi tentat să îl folosească”.
Argumentele APADOR-CH:
- „Din experienţa ţărilor în care regimul armelor este foarte relaxat rezultă că, din ce în ce mai des, armele sunt implicate în diverse incidente, la şcoală, pe stradă, în magazine, soldate cu uciderea multor persoane. Nu este necesar ca această experienţă să fie preluată şi în România.
- Eliminarea limitelor privitoare la numărul de arme care pot fi deținute nu va face decât să stimuleze folosirea armelor. Deţinătorul unui arsenal în locuinţă va fi tentat să îl folosească. Nu au fost aduse argumente sau justificări pentru ca legea să permită deţinerea de arme „fără număr”, nu a fost identificată şi nici dovedită o nevoie socială presantă în acest sens.
- În cazul în care comerţul cu arme, en detail, se află în impas, există soluţii de recalificare profesională.
- De asemenea, nu este justificată prin existenţa unei nevoi sociale presante nici măsura propusă de eliminare a interdicției de a deține permis de port-armă pentru cei inculpaţi pentru comiterea oricărei fapte intenţionate (inclusiv, pentru proxenetism, șantaj sau trafic de persoane) și o limitare a acestei interdicţii doar la cei inculpaţi pentru fapte săvârşite cu violenţă sau fapte privind regimul armelor şi muniţiilor. Dimpotrivă, APADOR-CH consideră că trebuie menţinută actuala interdicţie a deţinerii unei arme de către o persoană inculpată pentru orice faptă intenţionată.
- Propunerea legislativă mai conţine şi alte prevederi cu privire la care nu s-a demonstrat existenţa unei nevoi sociale presante care să justifice iniţierea de noi reguli”.
- Proiectul de lege adoptat tacit de Senat poate fi consultat aici
- Forma actuală a legii poate fi consultată aici
(FOTO: Dreamstime.com)