Demolarea si reconstruirea: O decizie curajoasa luata de un investitor spaniol
Ieri toata lumea a vorbit despre aceasta stire. Un … „curajos” investitor spaniol a decis sa isi demoleze cladirea, localizata pe Calea Floreasca (Bucuresti) si sa construiasca un nou imobil in locul ei. Puteti citi stirea aici. Ca de obicei, multi oameni au comentat doar despre potentialul investitorului de a construi mai multi metri patrati. In mintea lor, este vorba doar despre „sa faca el profit”, care inca este un „pacat” pentru multi membri ai societatii, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.
Dar exceptand criticile superficiale, haideti sa incercam sa intelegem un pic mai bine ce reprezinta aceasta proprietate si de ce proprietarul a decis sa continue cu o decizie asa curajoasa…
O proprietate cu locatie excelenta (in teorie si evaluari):
* Calea Floreasca este una dintre cele mai scumpe strazi din Bucuresti. In ciuda anarhiei sale, are valoarea crescuta si este considerata a fi printre arterele de top ale orasului, in ceea ce priveste preturile.
* Aceasta cladire a fost construita la intersectia Calea Floreasca cu Putul lui Zamfir, o strada mai mica dar de asemenea scumpa, ducand de acolo in Piata Dorobanti.
* Priveslitea este absolut minunata, foarte putine proprietati beneficiaza de o astfel de expunere.
* Zona ofera aproape orice managerii sau angajatii si-ar putea dori. Transport facil, multe optiuni pentru mancare / cafea, piata Floreasca chiar vis-a-vis, o locatie care este considera a fi una “calitativa”.
* Toate acestea plus multe altele au fost verificate si aprobate de o multime de evaluari precedente, semnate de mai multi oameni importanti.
„Atunci care este problema?” ar putea intreba unii..
…Dar multe dezavantaje majore
Aceasta cladire a fost construita in jurul anului 2000. Bucurestiul pe atunci era „o alta planeta”. Nu existau asa multe masini, zona era una mult mai linistita decat in zilele noastre, se puteau gasi locuri de parcare peste tot in jur. Asa ca proiectul a fost efectuat respectand standardele acelei perioade.Dar acum…
* Este foarte dificil sa o inchiriezi, fara existenta unor locuri de parcare disponibile pentru chiriasi. Nu este din coincidenta faptul ca imobilul a ramas neinchiriat pe durata crizei, chiar daca pretul chiriei a fost redus in comparatie cu cel din trecut.
* Calitatea constructiei si a decoratiilor interioare / partajarea erau slabe. Reprezentau „stilul” sfarsitului anilor 90, dar de atunci totul s-a schimbat 100%.
* Aspectul exterior al cladirii nu este ideal, pentru ca nu are suprafete netede, usor de urmarit si “mesaje”.
* In comparatie cu imobilul de birouri construit chiar in spatele ei, a ajuns sa arate “saracacios”…
O decizie curajoasa
Aceasta proprietate a fost cumparata in perioada de varf a cresterii afacerilor imobiliare. La acea vreme, doar plasarea sa pe lista proprietatilor de vanzare era considera o „realizare” de catre brokerii imobiliari. Erau numerosi client interesati si un investitor spaniol a reusit sa o cumpere. Atunci, criteriile sale erau 100% logice, toata lumea i-a spus ca era o investitie grozava. Dar acest imobil Parter + 4 etaje se afla in prezent pe lista de „cladiri problematice” ale orasului…
Acesta este motivul pentru care, dupa ce Garanti Bank a parasit imobilul, proprietarului i-a fost imposibil sa inchirieze la un pret decent, sau sa gaseasca mai multe chiriasi pentru inchiriere partiala.
Asa ca era necesara luarea unei decizii. Proprietarul a hotarat sa o demoleze si sa fie inlocuita cu un nou proiect care respecta standardele recente in constructii, securitate si marketing. A fost o decizie curajoasa intr-adevar, dovedind ca este un investitor pe termen lung. Exact tipul de oameni de care Romania (si toate celelalte tari) are nevoie.
De ce a fost aceasta decizie potrivita pentru proprietar?
Nu este niciun dubiu ca proprietarul a luat decizia corecta, deoarece el o sa:
* Inlocuiasca o „problema” cu o „solutie”.
* Schimbe o proprietate cu potential foarte scazut cu una noua (mai scumpa) cu potential ridicat de imbunatatire si in viitor.
* Profite de aceasta perioada, pentru a construi la preturi scazute.
* Sa foloseasca ultimile tehnici si standarde de calitate, creand o cladiere care va fi unica.
* Fie capabil sa exploateze intr-adevar potentialul locatiei, prin intermediul unei proprietati care va avea o multime de avantaje diferite si intrebuintari.
* Apara cu un proiect nou pe piata exact cand aceasta este de asteptat sa se imbunatateasca.
A luat decizia corecta (dar dificila), protejandu-si interesele pe termen lung. In viata trebuie sa constientizam gresilele noastre si sa incercam sa le rezolvam. Sa fugim de o problema nu reprezinta solutia.
Aceasta este una dintre solutiile pentru a creste valoarea proprietatii tale
Exista prea multe proprietati cu probleme in Romania. In plus, exista chiar mai multe proprietati nevandute, ale caror proprietari au cautat un client in ultimi doi ani si ceva, dar inca nu au gasit vreunul. Cand ma contacteaza (avand in vedere ca firma mea MORE Real Estate Services ofera de asemenea consultanta pentru detinatorii de proprietati), incerc sa le explic acestora ca trebuie sa creasca valoarea proprietatilor lor. Exista prea multe lucruri care trebuiesc facute pentru a creste valoarea unei proprietati, fie ca este un apartament, teren, sau o cladire. Dar acest investitor a decis sa ia cea mai “dureroasa” solutie pentru buzunarul sau (pe termen scurt) si cea mai sanatoasa / profitabila pentru investitia sa (pe termen lung).Aceasta nu este singura optiune, dar el a ales-o. Bravo lui!
Maine:
* De ce aceasta decizie este avantajoasa pentru orasul Bucuresti
* Nu ar trebui sa incercam sa demolam vechile cladiri urate si sa le inlocuim?
* Veniti cu initiative pentru investitori, sa ne imbunatatim orasele
Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.