Sari direct la conținut

Descoperire macabră în Mexic: 19 cadavre au fost găsite într-un camion, cu urme de gloanțe, în războiul dintre traficanții de droguri

HotNews.ro
Agenții de securitate mexicani au găsit cadavrele a 19 bărbați îngrămădite într-un camion, a anunțat luni biroul procurorului local, potrivit căruia victimele au o presupusă legătură cu un schimb de focuri desfășurat între o bandă criminală din Guatemala și puternicul cartel Sinaloa din Mexic, informează Reuters.
Descoperire macabră în Mexic: 19 cadavre au fost găsite într-un camion, cu urme de gloanțe, în războiul dintre traficanții de droguri
Fotografie ilustrativă / O dubă aparținând gărzilor de corp ale lui Ovidio Guzman, alias „El Raton” (Șoarecele), fiul traficantului de droguri încarcerat Joaquin „El Chapo” Guzman, găsită ciuuită de găuri de gloanțe în Jesus Maria din Culiacan, statul Sinaloa, Mexic, pe 7 ianuarie 2023. Sursa foto: Juan Carlos CRUZ / AFP / Profimedia

Cinci dintre bărbați prezentau semne de răni prin împușcare și toți au fost găsiți în spatele unui camion, purtând haine închise la culoare, veste tactice, precum și încărcătoare pentru arme de foc, conform comunicatului procurorului.

Descoperirea sinistră din statul sudic Chiapas a fost făcută în apropierea orașului La Concordia, situat la nord de granița de sud a Mexicului cu Guatemala.

O sursă guvernamentală din domeniul securității din Chiapas a declarat pentru Reuters că victimele erau membri guatemalezi ai unui grup criminal care luptă pentru a prelua controlul teritorial în zonă.

„Este un grup infracțional care vrea să intre în zonă. Sunt guatemalezi, iar aici se confruntă cu mai multe celule (criminale), în acest caz din Sinaloa”, a precizat sursa.

Consulatul Guatemalei în Chiapas încearcă în prezent să identifice unele dintre victime, deoarece se presupune că patru până la șapte dintre cadavre sunt ale unor cetățeni guatemalezi, a transmis Ministerul Afacerilor Externe al țării din America Centrală.

Ministerul a precizat că este în contact cu biroul procurorului din Chiapas, adăugând că va depune eforturi pentru a stabili naționalitatea tuturor victimelor.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a catalogat, în timpul conferinței sale de presă de marți dimineață, incidentul drept o „confruntare nefericită”, adăugând că atât cetățeni mexicani, cât și guatemalezi se numără printre morți.

În ultimii ani, Chiapas a devenit din ce în ce mai mult scena violențelor între bande, despre care se crede că sunt implicate în traficul de droguri și de persoane.

„În urma creșterii traficului de migranți în zonă, cartelul Sinaloa, care controla anterior traficul de droguri în zonă, a devenit foarte puternic”, a precizat sursa din Chiapas.

INTERVIURILE HotNews.ro