Sari direct la conținut

Descoperiți farmecul orașului Gabrovo: istorie, cultură și natură în inima Bulgariei

Descoperiți farmecul orașului Gabrovo: istorie, cultură și natură în inima Bulgariei
Oraș Gabrovo Foto: Visit.Gabrovo.bg

Gabrovo este un oraș cu o cultură și o istorie bogate, pline de culoare. Situat geografic în centrul ideal al țării, la doar 3 ore de Ruse și la 40 de minute cu mașina de Veliko Târnovo, orașul oferă oportunități excelente pentru o vacanță minunată în familie. Aici veți găsi case de oaspeți situate în munți, hoteluri de familie confortabile, restaurante cu mâncare delicioasă și ospitalitate caldă.

Dacă veniți la Gabrovo pentru prima dată, ar trebui să vizitați cu siguranță cel mai mare Muzeu al Satului, în aer liber, din țară, numit „Etar”. Nu există aproape nimeni în Bulgaria care să nu fi auzit despre faimoasele ateliere de pe străduțele pavate, cu meșteșugari și despre modul în care inventivii gabroveni au reușit să folosească puterea apei în locul electricității în activitățile lor.

Toate acestea pot fi văzute și astăzi în Muzeul Satului în aer liber Etar. Aventura începe de îndată ce pășiți prin poarta de lemn și pe vechile alei pavate care vă vor purta înapoi în timp. Dacă vă decideți să petreceți noaptea aici, vă puteți caza în hotelul complet renovat al muzeului. Iar în tavernele primitoare veți savura delicioase rețete tradiționale bulgare.

Un alt loc magic din regiunea Gabrovo a fost transformat într-un Muzeu – rezervație arhitecturală numit Bozhentsi. Aici, pe lângă peisajul frumos, puteți intra în casele bulgărești autentice păstrate din epoca Renașterii, puteți vizita singurul atelier de prelucrare de ceară, „Menghema” care funcționează din secolul al XVIII-lea până astăzi. Ghizii muzeului vă vor povesti în detaliu despre magia acestui loc. Desigur, puteți lua și o masă delicioasă în tavernele locale.

Iar de aici, călătoria dvs. vă poartă în inima orașului.

Aflați de ce gabrovenii taie cozile pisicilor, cum reușesc să folosească un ou pentru mai multe feluri de mâncare, la ce este nevoie de găină pe masa din Gabrovo! Plimbați-vă printre caricaturi amuzante, aforisme ingenioase și opere de artă pline de umor din întreaga lume! Bine ați venit în lumea zâmbetelor și a bunei dispoziții la Casa Umorului și a Satirei. Pentru că uneori cea mai bună pauză este să râdem cu poftă.

Pentru iubitorii de tehnologie și de istoria industriei, Muzeul Interactiv din Gabrovo este o oprire obligatorie. Aici, printr-o plimbare educativă prin istoria industriei din Gabrovo, veți vedea cum a devenit orașul un centru industrial și veți descoperi inovațiile tehnologice care au schimbat viața oamenilor.

Expozițiile interactive și tehnologia modernă arată cum micul oraș de munte a devenit „Manchesterul bulgăresc”. Veți afla despre istoria fabricilor și personalitățile din spatele dezvoltării industriei în regiune.

Muzeul regional de istorie este portalul timpului către trecutul orașului Gabrovo. Acesta vă va întâmpina cu o expoziție nouă și modernă în clădirea sa complet renovată, cu povești despre istoria și cultura locală, spuse prin videoclipuri filmate special despre diferitele perioade istorice, exponatele importante fiind prezentate cu holograme.

Nu ratați Casa Dechkov, care vă va povesti despre viața de zi cu zi a locuitorilor din Gabrovo în secolul al XIX-lea!

Gabrovo are, de asemenea, o tradiție lungă și semnificativă în domeniul educației și culturii și este orașul renumit pentru prima școală laică din Bulgaria, înființată în 1835. Muzeul Național al Educației oferă o colecție bogată de documente istorice care spun povestea aspirației poporului bulgar de a-și păstra și dezvolta cultura și științele. Acolo puteți face cunoștință cu diferite abecedare, manuale și documente legate de înființarea primelor școli din Bulgaria.

Dacă vă place arta, vizitați Galeria de Artă din Gabrovo. Situată în inima orașului, galeria poartă numele celebrului artist bulgar Hristo Tsokev și găzduiește colecții ale lucrărilor sale și ale unor artiști bulgari importanți. Galeria prezintă diverse expoziții, pictură bulgară clasică și contemporană, grafică și sculptură.

Mănăstirea Sokol „Adormirea Maicii Domnului” este unul dintre cele mai frumoase și liniștite locuri din Bulgaria, lângă orașul Gabrovo. Această mănăstire este un loc potrivit pentru iubitorii de natură, cultură și istorie care caută singurătate și îmbogățire spirituală. Biserica Adormirii Maicii Domnului impresionează cu arhitectura sa curată și iconostasul unic. În mijlocul curții spațioase a mănăstirii murmură zi și noapte o fântână unică din piatră albă cu opt guri cu șoimi, construită în 1865 de maestrul Kolyu Ficheto. Mănăstirea este funcțională, așa că recomandabil este să purtați îmbrăcăminte adecvată.

Gabrovo și împrejurimile sale sunt pline de trasee de drumeții pitorești care vă vor duce la locuri naturale ascunse. Acestea oferă vederi panoramice uimitoare și un sentiment de pace și armonie cu natura.

Vă puteți combina călătoria cu oricare dintre evenimentele din bogatul calendar cultural al municipalității Gabrovo – Carnavalul din luna mai, Eco-Festival Uzana Polyana Fest în iulie, festivaluri folclorice și concerte pe tot parcursul anului pentru fiecare vârstă și gust.

Mai multe informații despre atracțiile turistice și culturale, precum și despre evenimentele viitoare pot fi găsite, în limba română pe site-ul Visit Gabrovo de unde puteți cumpăra, de asemenea, bilete online pentru toate atracțiile.

Cât despre informații despre multitudinea de evenimente din  Gabrovo puteți găsi pe pagina de Facebook a municipalității sau pe cea de Instagram.

Articol susținut de Visit.Gabrovo.bg