Sari direct la conținut

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în Programul de Guveare al PNL (singurul partid care atacă problema), se proiectează dezvoltarea ponețialului eolian off-shore (din Marea Neagră).

Domnul ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ne spunea la începutul mandatului că dorește să sa realizeze studii privind posibilitatea ca România să obtină energie electrică din parcuri eoliene amplasate în largul Mării Negre. În iulie, secretarul de stat, Niculae Havrileț reiterează posibilitatea de exploatare a unor parcuri eoliene offshore. Evident că acest potențial există și a fost deja studiat la nivel universitar. Problema este că nu se discută despre bani: valoarea investițiilor și rentabilitate.

ONG-ul Energy Policy Group, a lansat la începutul lui noiebrie 2020 un studiu despre potențialul eolian offshore al României. În acesta deja se calculează că se pot instala turbine eoliene cu potential de 22.000 MW care să producă 55 TW / an.

Acești 55 TW / an înseamnă de fapt că media orară de producție este de 6278 MW / h. Asta dacă bate vântul în fiecare zi, în fiecare oră. Ce înseamnă această cifră? Consumul mediu pentru anul 2020 în România l-am calculat la 5856 MW / h pe baza informațiilor de aici. Cu alte cuvinte, în cazul în care acești 22.000 MW ar fi instalați, România ar fi avut un excedent mediu de 422 MW / oră, pe care am fi putut să-l exportam.

Este că sunt nerealiste aceste calcule? Irealismul lor ar putea veni și din costuri. In onshore costul investiției per megawatt este de 1,3 milioane de euro. Estimarea minimă pentru un megawatt în offshore este de 2 milioane de euro. Cu alte cuvinte, investiția pentru cei 22.000 MW ar costa 44 miliarde de euro (mai mult de jumătate din banii preconizați să vină de la Uniunea Europeană) … și asta în situația în care doar 1% din energia electrică mondială se obține din parcuri eoliene offshore.

Nu înțeleg de ce a fost inițiată această discuție în mediul guvernamental! Să pierdem timpul? Să ne dăm interesanți? Să uităm de gazele din același offshore al Mării Negre?

Pe lângă aceste întrebări mai putem adăuga: care va fi capacitatea de generare reală eoliană offshore, cât va costa și care este rentabilitatea acesteia? Nu pot sa închei fără a specifica faptul că zilele trecute Comisia Europeana a specificat în Strategia privind energia regenerabilă că dorește creșterea de cinci ori a capacitatilor eoliene offshore.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro