Sari direct la conținut

Dezbaterea privind legalizarea canabisului medicinal, reluată în Parlament după 5 ani în care proiectul a zăcut în sertar: „Nu înseamnă să dăm pacientului să fumeze un joint!”

HotNews.ro
Dezbaterea privind legalizarea canabisului medicinal, reluată în Parlament după 5 ani în care proiectul a zăcut în sertar: „Nu înseamnă să dăm pacientului să fumeze un joint!”
Fotografie ilustrativă - Canabis cultivat legal. Bemmel, Țările de Jos, 23 octombrie 2023. Sursa foto: ROB ENGELAAR / AFP / Profimedia

Dezbaterea privind legalizarea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții cu boli terminale  – o propunere legislativă depusă încă din vara anului 2019 la Parlament – a fost reluată miercuri. După ani întregi în care proiectul a zăcut în sertarele instituției, deputații din Comisia de Sănătate nu au ajuns, nici miercuri, la vreo concluzie în privința legalizării canabisului medicinal. 

Alexandru Rogobete, deputat PSD și noul președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a făcut apel, încă din debutul dezbaterii, la eliminarea confuziei între consumul în scop medical și cel recreațional: „Mi-aș dori foarte mult să facem diferența între ce înseamnă scop recreațional și scop medicinal”, a fost îndemnul lui Rogobete. „În scop medicinal nu înseamnă să dăm pacientului să fumeze un joint”, a continuat el. 

Rogobete a fost, în ultimii ani, consilier al lui Alexandru Rafila și apoi secretar de stat în Ministerul Sănătății, instituție care s-a opus acestui proiect de lege. Unul dintre principalele argumente împotrivă ale Ministerului Sănătății este tocmai riscul utilizării canabisului în scop recreațional. 

La dezbaterea de miercuri, Ministerul Sănătății, reprezentat de psihiatrul Gabriel Diaconu – consilier al ministrului Rafila – a anunțat că se opune în continuare. 

Ulei, tinctură, infuzie sau inhalare 

Potrivit proiectului de lege depus acum 5 ani și jumătate, canabisul ar urma să fie administrat în scop medical sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare și doar cu rețetă de la medic. 

Textul inițiativei legislative prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.

Pe piața din România se găsesc în acest moment „la liber”, inclusiv în farmacii, uleiuri de canabis pe bază de CBD, o substanță care nu este considerată psihoactivă.

Uleiurile care conțin THC – încadrată ca substanță psihoactivă – se găsesc în acest moment doar pe piața neagră, în România. Legalizarea lor este vizată de proiectul de lege din Parlament.

„Nu aprobăm canabis de fumat!”

În dezbaterea de miercuri, Alexandru Rogobete a subliniat că „vorbim despre produse farmaceutice care se administrează controlat. Avem în România Fentanil, Morfină, care intră în aceeași categorie și nu se administrează decât controlat. Anumite substanțe active din această plantă (canabis – n.red.) sunt extrase și transformate în produse farmaceutice.”

El a adăugat că subiectul dezbaterii din Parlament nu este aprobarea canabisului „de fumat”: „Nu aprobăm canabis pe care să îl administrăm în formă inhalatorie – de fumat. Să nu facem confuzie între un preparat farmaceutic și forma inhalatorie, care este de fumat și nu are nicio legătură!”.

„Intenția a fost de a ajuta bolnavii”, spune și Alexandra Cârstea, o tânără care, în urmă cu 6 ani, a inițiat o petiție ce a adunat zeci de mii de semnături pentru legalizarea calmantelor pe bază de canabis. Petiția inițiată de Alexandra Cârstea, a cărei mamă a murit de cancer, avea să se transforme, apoi, în proiect de lege semnat de aproape 100 de parlamentari de la toate partidele. 

„Confuzia care s-a creat în spațiul public (între utilizarea în scop medical și cea în scop recreațional – n.red.) nu se datorează inițiatorilor”, mai spune Alexandra Cârstea. 

Deși semnat de toate partidele, proiectul bate pasul pe loc

Deputatul USR Emanuel Ungureanu este unul dintre inițiatorii proiectului de lege. În dezbaterea de miercuri, el a amintit că, deși semnată de toate partidele din Parlament, inițiativa bate pasul pe loc de peste 5 ani și jumătate. 

„Sunt unul dintre inițiatorii ideii de a avea în România alternative pentru terapia durerii. Ne bazăm pe o rezoluție a Parlamentului European din anul 2019, care vorbește despre beneficiile utilizării canabisului medicinal”, a afirmat el.

Emanuel Ungureanu mai spune că „nu vorbim despre leacuri băbești, vorbim despre zeci de țări care au canabisul medicinal aprobat și studii care arată beneficiile utilizării.”

El și-a exprimat speranța că Ministerul Sănătății va avea o poziție „mai flexibilă, în beneficiul pacienților” în această privință.

„Nu există nicio intenție ca România să devină o poartă deschisă pentru droguri, pentru legalizarea canabisului în scop recreațional”, a subliniat deputatul USR. 

Dorel Săndesc: „Nu există glontele de argint care rezolvă tot”

Dorel Săndesc, medic ATI și managerul Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, a participat la dezbatere în calitate de președinte al Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății. 

El a explicat că terapia intensivă, care se ocupă cu „tratamentul durerii și al suferințelor”, abordarea este, în general, multimodală. Asta pentru că, spune Dorel Săndesc, „Nu există glontele de argint care rezolvă tot”. 

„Căutăm mereu și facem acest lucru – tratăm multimodal o suferință. E foarte important să încercăm să asigurăm accesul pacienților la medicamente existente care tratează durerea și celelalte simptome”. 

El spune că, în câteva țări, „canabisul este aprobat ca tratament complementar” pentru durere.

Din punctul de vedere al lui Dorel Săndesc, ar fi „un mare câștig” ca România să găsească soluții pentru ca pacienții să aibă acces la medicamente care conțin „extracte din planta respectivă”, care nu sunt disponibile, în acest moment, în țara noastră. 

Proiectul de lege vizează însă și aprobarea uleiurilor de canabis care conțin compusul THC din plantă și a tincturilor preparate în farmacii, pe bază de rețetă. 

Medicul Dorel Săndesc are însă o abordare precaută în ceea ce privește „utilizarea canabisului ca plantă” și spune că „legea trebuie să fie foarte serios făcută”: „Acolo unde s-a aprobat, efectele secundare în plan social au fost serioase – creșterea numărului de accidente, abandon școlar etc. O lege trebuie să aibă în vedere cu seriozitate aceste probleme majore.”

„Pentru a nu ajunge la celebrul citat: Drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intenții”, mai spune medicul timișorean. 

Ministerul Sănătății se opune în continuare

Reprezentatul la dezbatere al Ministerului Sănătății, psihiatrul Gabriel Diaconu – consilier al ministrului Rafila – a anunțat că instituția continuă să se opună aprobării acestui proiect de lege. 

Diaconu a invocat „studii insuficiente” care să arate efectele utilizării canabisului și le-a transmis deputaților din Comisia de Sănătate că „în ziua când o să faceți legi mai bune, Ministerul Sănătății va veni în intâmpinarea dumneavoastră!”. 

Asta în timp ce Alexandru Rogobete, fost secretar de stat în minister și actual președinte al Comisiei de Sănătate, a transmis că este „deschis să colaboreze cu specialiștii din domeniu pentru a introduce medicamente ce conțin aceste substanțe”. 

În schimb, președintele Comisiei de Sănătate a anunțat că nu susține aprobarea acestor produse pentru inhalare.

La rândul său, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Prisada, a afirmat, la dezbatere, că există cadru legal pentru ca pacienții români să aibă acces la medicamentele ce conțin canabis existente în acest moment în alte țări, iar ANDMD și Ministerul Sănătății lucrează în acest sens.

Produsele sub formă de ulei, infuzie sau tinctură rămân, în continuare, cu semnul întrebării.

„Nu puteți spune că nu se poate, când alte țări pot!”

Refuzul Ministerului Sănătății de a susține proiectul a fost taxat dur de Emanuel Ungureanu (USR): „Indiferent de ce spuneți dumneavoastră aici, când ieșim de aici, din partea Ministerului Sănătății, tot zero pentru bolnavi!”, i-a transmis el lui Alexandru Rogobete.

„Nu puteți spune că nu se poate, când alte țări pot. E efectiv șocant pentru mine!”, a răbufnit deputatul USR la adresa Ministerului Sănătății, după intervenția lui Gabriel Diaconu. „Eu am o asociație de pacienți, le dau bani să își cumpere (canabis – n. red.) din altă parte, când ar putea să cumpere din țara noastră”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

„Dumneavoastră nu controlați drogurile, pentru că sunteți incapabili!”

„În 5 ani de zile, numai vorbe! Toate prostiile astea ascund impotența Ministerului Sănătății”, a acuzat deputatul USR.

Emanuel Ungureanu a avut un mesaj și pentru celelalte instituții ale statului care se tem că legalizarea canabisului medicinal ar putea duce la creșterea consumului de droguri: „Suntem în 2024, din 2019 nu s-a făcut nimic! Sunt droguri peste tot! Dumneavoastră nu controlați drogurile, pentru că sunteți incapabili!”

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro