Sari direct la conținut

Dezinformare pe TikTok cu „soldați francezi în haine ale Jandarmeriei” Române, pregătiți pentru „declanșarea unui război civil” în România. MApN: „Un exemplu clar de manipulare”

HotNews.ro
Soldati francezi la Cincu, Foto: Frederic Petry / AFP / Profimedia Images
Soldati francezi la Cincu, Foto: Frederic Petry / AFP / Profimedia Images

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat duminică, 18 mai, că a identificat o tentativă de dezinformare apărută pe rețeaua de socializare TikTok, care vizează prezența militarilor francezi dislocați în România, la Cincu. Potrivit MApN, într-un clip video postat pe rețeaua chineză autorul postării susține că militarii francezi din țara noastră ar purta uniforme ale Jandarmeriei Române pentru a interveni în cazul unui așa-zis „război civil” post-electoral.

MApN precizează că materialul video a fost publicat în 18 mai, pe contul @19romania89, sub titlul „Soldați francezi în România în haine de jandarmerie Română” (sic!).

„Autorul postării pretinde, fără a furniza nicio dovadă, că militarii francezi dislocați în România în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu ar fi pregătiți să acționeze, echipați în mod clandestin în uniforme ale Jandarmeriei Române, pentru declanșarea unui război civil în țara noastră, la finalul procesului electoral, în situația în care un anumit candidat va fi declarat câștigător”, explică MApN, într-un comunicat de presă.

„Aceste informații sunt false și au potențialul de a crea confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste care instigă la neîncredere în instituțiile statului, partenerii internaționali și în procesul democratic”, mai scrie în comunicatul ministerului.

Grupul de Luptă NATO condus de Franța este staționat în România din 2022, ca parte a măsurilor de întărire a apărării colective în regiune. Acesta include militari din mai multe state aliate.

„Orice încercare de a asocia activitatea forțelor aliate aflate pe teritoriul național cu contextul politic și electoral din România reprezintă o formă de distorsionare a adevărului”, avertizează MApN.

INTERVIURILE HotNews.ro