Sari direct la conținut

Diplomați norvegieni: Washingtonul regretă măsurile „neconstructive” ale Israelului

HotNews.ro
Curtea Penala Internationala de la Haga, Foto: Sjoerd van der Hucht / Alamy / Profimedia Images
Curtea Penala Internationala de la Haga, Foto: Sjoerd van der Hucht / Alamy / Profimedia Images

Statele Unite au declarat joi că revocarea de către Israel a statutului diplomatic al reprezentanților norvegieni la Autoritatea Palestiniană nu a fost o măsură „constructivă”, potrivit AFP.

Norvegia „a jucat mult timp un rol important” în dialogul cu Autoritatea Palestiniană și Israel, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând că Statele Unite consideră că „măsurile menite să îi împiedice să joace acest rol nu sunt deosebit de constructive”.

Purtătorul de cuvânt american a subliniat rolul diplomatic al Norvegiei în negocierea acordurilor istorice de la Oslo din 1993, care au fost semnate în grădinile Casei Albe, și, mai recent, în colectarea taxelor pentru Autoritatea Palestiniană.

Un ordin israelian va revoca statutul diplomatic a opt diplomați norvegieni care lucrează la ambasada din Israel, potrivit Ministerului israelian al Afacerilor Externe.

Guvernul israelian a citat recenta recunoaștere de către Norvegia a Statului Palestina, precum și implicarea sa în acțiuni legale împotriva liderilor israelieni în fața Curții Penale Internaționale.

Statele Unite declară că sprijină crearea unui stat palestinian, dar că acest lucru trebuie realizat prin negocieri cu Israelul.

INTERVIURILE HotNews.ro