Sari direct la conținut

Diplomati rusi: Mihai Ghimpu a ales o confruntare directa cu Moscova si este o piedica pentru reglementarea conflictului din Transnistria

HotNews.ro

Rusia nu se asteapta la progrese in urma reuniunii formatului „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean, care debuteaza miercuri la Viena. Diplomatii rusi consultati de Kommersant considera ca principala piedica in obtinerea unor progrese este presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care prin actiunile si afirmatiile sale ar frana procesul de reglementare.

„Deocamdata, nu trebuie sa ne asteptam la progrese”, spune Serghei Gubarev, imputernicitul cu afaceri al MAE rus pentru CSI.

Una dintre cauze este legata de faptul ca Tiraspolul si Chisinaul nu si-au modificat stilul de abordare a problemei. Partea moldoveana porneste de la legea din 2005, care vorbeste despre un statut special al Transnistriei in componenta Moldovei, iar autoritatile tiraspolene invoca rezultatul referendumului din 2006, cand majoritatea locuitorilor regiunii din stanga Nistrului s-ar fi pronuntat in favoarea independentei nerecunoscutei republici, urmata de aderarea ulterioara la Federatia Rusa.

Un rol il joaca, de asemenea, atitudinea presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, care a ales o confruntare directa cu Rusia, prin instituirea prin decret prezidential a „Zilei ocupatiei sovietice”. Comportamentul lui Ghimpu, afirma Gubarev, s-a repercutat imediat asupra relatiilor economice dintre Moldova si Chisinau, Moscova stopand din nou accesul vinurilor moldovenesti pe piata rusa.

„Toate aceste elemente ofera politicienilor transnistreni motive suficiente pentru declaratii extrem de vocale privind necesitatea recunoasterii independentei republicii”, crede si analistul Aleksei Ostrovski.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro