Sari direct la conținut

Diplomatia SUA: Coruptia ameninta democratiile din Europa Centrala si de Est. Increderea popoarelor in guvernele lor alese se erodeaza

HotNews.ro

Coruptia ameninta unele democratii din Europa Centrala si de Est, presand aceste tari, precum Ucraina sau Bosnia-Hertegovina sa se alature Uniunii Europene, a avertizat, miercuri, diplomatia americana, citata de Mediafax.

„In momentul in care noi ne straduim sa depasim vechea ura si sa definitivam harta democratica a Europei, trebuie sa neutralizam o alta otrava, care ameninta multe democratii tinere europene: coruptia”, a declarat noul secretar de Stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland.

„Increderea popoarelor in guvernele lor alese se erodeaza in Europa Centrala si de Est pentru ca alegatorii cred ca liderii lor raspund mai intai propriilor interese inaintea celor ale poporului”, a continuat diplomatul, intr-un discurs sustinut in fata centrului de reflectie Atlantic Council din Washington.

„Coruptia ucide in mod periculos visurile democratice”, a anuntat Nuland, afirmand ca „in Europa si in Eurasia, calitatea democratiei si statului de drept este profund inegala”.

Ea a citat „momentul istoric” cu care se confrunta Ucraina, R.Moldova si Georgia, care trebuie sa semneze un acord de asociere cu UE in cursul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28 si 29 noiembrie.

„Statele Unite saluta alegerea europeana a acestor trei natiuni”, a insistat Victoria Nuland, fosta ambasadoare a Statelor Unite la NATO la Bruxelles, inainte de a fi purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, pana in primavara.

Dar Kievul s-a indepartat, miercuri, de acest acord de asociere cu UE si nu ia nicio decizie care sa permita plecarea in strainatate a opozantei incarcerate Iulia Timosenko, in timp ce europenii continua sa spere ca va fi eliberata pana la sfarsitul lunii.

„Ne alaturam vocile celor ale UE pentru ca liderii ucraineni sa faca o alegere justa si istorica pentru cele 45 de milioane de cetateni ai lor”, a pledat Nuland.

Ea a salutat Serbia si Kosovo pentru demersul lor „catre o reconciliere” si le-a cerut sa „integreze total structurile europene”.

Nuland a avertizat in schimb cele doua entitati, sarba si croato-musulmana, care formeaza Bosnia-Hertegovia. „Daca liderii continua sa blocheze mersul tarii lor catre UE si NATO, partenerii internationali ai Bosniei, intre care Statele Unite, vor trebui sa isi examineze serios abordarea”, a avertizat ea.

Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a mers in Balcani in octombrie 2012 pentru a impulsiona tarile din regiune sa se integreze in UE si NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro