Directiva adoptata: Tigarile mentolate vor fi interzise in Romania in maximum 8 ani
Statele Uniunii Europene, inclusiv Romania, trebuie sa decida, in termen de cel mult 8 ani, interzicerea tigarilor mentolate, potrivit unei directive europene adoptate vineri de Consiliul UE.
Directiva initiata de Comisia Europeana si votata si de Parlamentul European, este de asteptata sa intre in vigoare in luna mai, la 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispozitie inca 2 ani pentru a transpune directiva in legislatiile lor nationale. Prevederea legata de interzicerea tigarilor mentolate va incepe sa se aplice la inca 6 ani dupa transpunerea directivei in legislatiile nationale.
Directiva a fost adoptata la nivelul Consiliului pentru Transport, delegatia Poloniei fiind singura care s-a opus.
Noul act normativ revizuieste o directiva existenta privind produsele din tutun. „Obiectivul principal al revizuirii directivei a fost de a face produsele din tutun mai putin atractive, in special pentru tineri, prin consolidarea normelor privind modul in care produsele din tutun pot fi fabricate , prezentate si vandute”, sustine Consiliul UE.
Noua directiva include urmatoarele masuri principale:
- O interdictie privind introducerea pe piata a tigarilor si a tutunului pentru rulat cu anumite arome caracteristice, cum ar fi cele de fructe sau vanilie, la 2 ani de la intrarea in vigoare a directivei. Pentru tigarile aromate care ocupa o cota de cel putin 3% din piata, cum sunt tigarile mentolate, interdictia se va aplica dupa 6 ani de la data intrarii in vigoare a directivei.
- Statele membre vor interzice vanzarea produselor din tutun care contin aditivi in cantitati care cresc semnificativ efectul toxic sau dependenta, proprietatile cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.
- Avertismente de sanatate combinate – constand dintr-un text si o imagine – color vor trebui sa acopere 65 % din partea din fata si partea din spate a pachetelor de produse din tutun. In plus , fiecare pachet trebuie sa poarte un avertisment general (cum ar fi „Fumatul ucide, renunta acum”), precum si informatii precum „Fumul de tutun contine peste 70 de substante cunoscute ca provocand cancer” .
- Statele membre pot decide sa exceteze produsele din tutun altele decat togarile, tutunul pentru rulat, tutunul de narghilea ( de exemplu trabucurile , tigarile de foi si tutunul de pipa) de la obligatia de a afisa mesaje de informare si avertismente de sanatate combinate.
- O interdictie cu privire la orice etichetare inselatoare (cum ar fi „natural” sau „organic” ), si supra pachetelor de dimensiuni mici pachete de tip „ruj” .
- Introducerea unui sistem de urmarire impreuna cu caracteristici de siguranta, pentru a consolida lupta impotriva comertului ilicit si a produselor falsificate.
- Statele membre vor putea decide sa interzica vanzarile transfrontaliere la distanta de produse din tutun.
- Statele membre vor putea introduce norme mai stricte privind aditivii sau ambalajele produselor din tutun (cum ar fi ambalajele uniforme), in anumite conditii (cum ar fi de notificarea Comisiei).
Domeniul de aplicare al directivei privind regelementarea produselor din tutun se extinde la tigarile electronice. Acestea vor fi supuse unui numar de garantii (de exemplu, concentratia maxima de nicotina de 20 mg/ml, cartusul de unica folosinta sa fie de maximum 2 ml, volumul maxim al recipientelor reincarcabile sa fie de 10 ml).
In ceea ce priveste tigarile electronice reincarcabile, peste cel mult doi ani, Comisia Europeana va trebui sa faca un raport referitor la riscul potential pentru sanatatea publica.
Daca, din motive justificate legate de un risc grav pentru sanatatea umana, cel putin 3 state membre interzic tigarile electronice sau recipientele de reumplere specifice, Comisia va ptea sa extinda interdictia pentru toate statele membre.
Statele membre pot autoriza tigarile electronice in conformitate cu normele privind produsele farmaceutice , daca acestea indeplinesc prevederile din legislatia farmaceutica, in sensul in care ar ajuta fumatorii sa renunte la fumat.