Sari direct la conținut

Directorul Muzeului Național din Ungaria, demis după ce a permis accesul minorilor la o expoziție LGBT

HotNews.ro
Muzeul Național din Ungaria, Foto: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia Images
Muzeul Național din Ungaria, Foto: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia Images

Guvernul Ungariei l-a demis luni pe directorul Muzeului Național după ce acesta a permis vizitarea de către minori a unei expoziții World Press Photo cu conținut LGBT, pe care o găzduiește în ciuda faptului că ar încălca legea, informează Reuters.

Tensiunile legate de această expoziție au apărut luna trecută, când partidul de extremă dreapta Mi Hazank („Patria noastră”) a inițiat o anchetă guvernamentală pe această temă.

Partidul a invocat o lege din 2021 care interzice „afișarea și promovarea homosexualității” în cărți și filme accesibile tinerilor cu vârsta sub 18 ani.

Legea, despre care guvernul premierului Viktor Orban spune că are ca scop protejarea copiilor, a fost criticată de Uniunea Europeană și de grupurile pentru drepturile omului.

În urma anchetei guvernamentale, muzeul a declarat că nu are dreptul de a cere vizitatorilor un act de identitate pentru a le determina vârsta, dar a inclus un mesaj pe site-ul său web prin care îi invită pe cei sub 18 ani să nu viziteze expoziția.

Ministrul Culturii și Inovării a anunțat luni, într-o declarație, că Laszlo Simon, directorul muzeului, a fost demis pentru că nu a respectat „obligațiile legale ale instituției”.

Simon a anunțat într-o postare pe Facebook că a fost demis, dar a negat că muzeul a încălcat în mod deliberat vreo lege. El a declarat că muzeul a semnalat „fără întârziere” restricția de vârstă pe site-ul instituției.

Simon, un fost deputat în partidul conservator Fidesz al lui Orban, a mulțumit ironic partidului „Patria noastră”, într-o postare anterioară pe Facebook, pentru că a făcut publicitate expoziției, în timp ce în fața muzeului s-au format cozi lungi în weekend.

La începutul acestui an, unii librari maghiari au fost amendați pentru că au vândut cărți care înfățișau homosexualitatea, care nu erau învelite în plastic, așa cum prevede legislația.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro