Discuții pentru noul Guvern. Sorin Grindeanu, Ilie Bolojan, Dominic Fritz și Kelemen Hunor s-au întâlnit luni / Scenariile și calendarul discutat

Cei patru lideri de la PSD, PNL, USR și UDMR s-au întâlnit de la ora 16:00, iar în jurul orei 18:00 discuția s-a încheiat, conform surselor HotNews. Întâlnirea a avut loc la biroul lui Ilie Bolojan de la Senat, iar presa nu a fost informată în avans.
În timpul discuției, Sorin Grindeanu, Ilie Bolojan, Dominic Fritz și Kelemen Hunor au stabilit să formeze 16 grupuri de lucru – câte unul aferent pentru fiecare minister.
Aceste grupuri vor avea discuții și vor stabili măsurile necesare care trebuie luate pentru fiecare domeniu în parte, în eventualitatea în care viitorul guvern va fi format din cele patru partide.
Într-o conferință de presă organizată luni, Sorin Grindeanu a spus că PSD va lua o decizie privind intrarea la guvernare abia după ce va purta o discuție despre programe și proiecte cu celelalte trei partide cu care ar trebui să formeze o majoritate în Parlament. Președintele interimar al PSD a spus că o decizie va fi luată după o consultare largă a partidului, de la consilieri locali și primari până la parlamentari.
Scenariile de pe masa PSD
PSD insistă cu varianta rotativei guvernamentale, conform surselor HotNews, pe modelul Ciucă-Ciolacu. Concret, asta ar însemna ca primul premier dat de coaliția PSD, PNL, USR, UDMR să aibă un mandat cu o perioadă stabilită din start, iar la un moment dat acesta să fie schimbat cu un alt premier, din partea aceleiași coaliții.
PSD are trei scenarii de lucru în acest moment privind viitorul guvern: să accepte un premier politic care să conducă coaliția până la viitoarele alegeri, să forțeze instalarea unui premier desemnat prin rotativă guvernamentală sau să aleagă să rămână în opoziție.
Întrebat luni dacă PSD susține varianta unei rotative sau dacă partidul l-ar accepta drept variantă de premier pe Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu a spus că „toate variantele sunt pe masă”.
Ilie Bolojan a dat de înțeles, tot luni, după o ședință a liderilor PNL, că nu este de acord cu varianta rotativei guvernamentale: „Aţi văzut ce rezultate a dat rotativa din ciclu electoral trecut”.
„Cred că trebuie să vedem ce putem face pentru ţara noastră, sigur, respectând abordările fiecărui partid, analizând programul lui, în aşa fel încât să fie compatibilizate, dar asta este o problemă şi aceste aspecte strict politice cred că nu ajută deloc”, a spus Ilie Bolojan, citat de Agerpres.
Calendarul pentru noul guvern luat în calcul în interiorul coaliției
Liderii PSD, PNL, USR și UDMR și-ar dori ca săptămâna viitoare să aibă loc desemnarea premierului de către președintele Nicușor Dan, astfel încât pe 16-17 iunie să aibă locul votul în Parlament privind învestirea noului Guvern, conform surselor HotNews.
La rândul său, președintele Nicușor Dan a înaintat, cu ocazia unei conferințe de presă susținută la Vilnius un termen de două săptămâni. „Cred că un termen realist e două săptămâni din acest moment pentru desemnarea guvernului. Continuă să lucreze grupul de lucru pe deficit. Sper ca joi la amiază să ajungă cu o concluzie agreată de cele patru partide și de grupul minorităților. În paralel se discută pe programul de guvernare și un acord politic care să stea în spatele susținerii guvernului”, a spus Dan.
Imediat după instalarea guvernului, coaliția își dorește ca în Parlament să treacă cât mai repede legislația privind măsurile fiscale, de preferat până la finalul lunii iunie. Dintre măsurile fiscale, UDMR susține, de exemplu, eliminarea sporului de antenă, conform surselor HotNews.