Sari direct la conținut

Dispute intre ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, si consilierul prezidential Iulia Fota, la o dezbatere la Academia Romana. Cei doi au parasit sala

HotNews.ro

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, si consilierul prezindential Iulian Fota au avut un schimb dur de replici, luni, in Aula Academiei Romane, pe tema strategiei nationale de aparare, primul criticand continutul documentului, iar celalalt acuzandu-l pe ministru de minciuna si politizare, potrivit Mediafax.

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, si consilierul prezidential Iulian Fota au discutat pentru un timp in contradictoriu pe tema deciziilor luate in CSAT despre care ministrul Apararii a aratat ca nu au fost adoptate in functie de resursele financiare, precum si pe tema strategiei nationale de aparare. Dobritoiu a spus ca documentul nu a fost transmis Parlamentului in termenul prevazut de lege si contine sintagma „interes national” la singular, fapt care contravine prevederilor Constitutiei, relateaza Mediafax.

Discursul ministrului Apararii a fost intrerupt din sala de Fota care, ridicandu-se in picioare, l-a intrebat daca a citit strategia de aparare. Consilierul prezidential a precizat ca documentul a fost transmis in primele sase luni de mandat ale presedintelui.

Fota l-a criticat pe Dobritoiu ca nu a venit in schimb cu un punct de vedere alternativ la strategia nationala de aparare.

„Noi avem un document, bun sau rau, dumneavoastra veniti numai cu vorbe”, i-a spus Fota lui Dobritoiu.

Consilierul prezidential l-a acuzat pe Corneliu Dobritoiu ca in discursul sau a atacat institutii, cum ar fi CSAT. „Eu ma lupt cu dumneavoastra, nu cu MApN. Nu loviti in CSAT sau in alte institutii”, i-a spus Fota.

Ulterior, consilierul prezidential a spus ca nu poate sa accepte sa participe la o dezbatere in care ministrul Apararii a venit „numai cu minciuni” si politizeaza discutiile.

Dupa schimbul de replici, cei doi au parasit Aula Academiei in care avea loc dezbaterea „Securitate nationala in societatea bazata pe cunoastere. Intelligence, cunoastere strategica si decizie”.

La iesirea din cladirea Academiei Romane, cei doi s-au acuzat reciproc prin intermediul presei pe tema celor doua subiecte, ministrul Apararii calificand, in cele din urma, strategia nationala de securitate drept „muzica lautareasca”, mai transmite Mediafax.

Intrebat cine este laturarul, el a raspuns ca este acela care a redactat documentul.

Ministrul Apararii a mai declarat ca au fost adoptate mai multe decizii ale CSAT „care de care mai neinspirate”.

El a sustinut ca in CSAT se adopta hotarari contradictorii care anuleaza decizii anterioare.

Dobritoiu a dat ca exemplu hotararea privind achizitia de avioane multirol pentru care nu au putut fi alocati bani de la bugetul de stat. „Si atunci cum promovezi o decizie, in absenta banilor? Pentru ce o promovezi?”, a adaugat ministrul Apararii.

Intrebat daca exista si alte decizii asemanatoare ale CSAT, el a dat ca exemplu problemele legate de dezvoltarea fortelor. „In momentul in care se proiecteaza o anumita structura de forta, iar acea structura nu este finantata, nu se poate aplica decizia CSAT in acest sens”, a mentionat ministrul.

La randul sau, consilierul prezidential Iulian Fota a declarat, la iesirea din Aula Academiei, ca problematica securitatii nationale este prea importanta pentru a fi abordata intr-o maniera ipocrita si cu foarte multe minciuni.

„Ministrul in aceasta sala a spus foarte multe minciuni, ceea ce nu vad de ce le foloseste. Avem suficiente elemente, le putem discuta, a avut foarte multa deschidere din partea noastra, deci sunt chestiuni profesionale. De ce e nevoie sa folosim minciuna? E un tip de ipocrizie pe care eu nu-l mai suport. Nu-l mai accept”, a spus, revoltat, Iulian Fota.

El a criticat „atacul la CSAT”. „Vorbesc despre lucruri care s-au spus si care sunt false. Ori dansul nu cunoaste bine ceea ce s-a facut, ori le foloseste intentionat”, a aratat acesta.

Fota a mai spus ca ministrul Apararii a facut si lucruri bune, pe care personal le-a apreciat si le-a sustinut, adaugand ca, in prezent, este prea multa minciuna si prea multa ipocrizie pe zona de securitate nationala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro