Sari direct la conținut

Dmitri Medvedev a vorbit de utilizarea bombei atomice la un Forum economic. Reactia burselor ruse a fost imediata

HotNews.ro

Spectrul razboiului rece i-a bantuit joi pe investitorii straini in Rusia. Noul premier, Dmitri Medvedev, a evocat utilizarea bombei atomice. Indicii bursieri au afisat pretul unor astfel de afirmatii – s-au prabusit cu 3%, scrie RBK Daily.

Scaderea pietelor a inceput de dimineata, dupa ce agentia Bloomberg a anuntat ca investitorii parasesc Rusia din cauza contextului politic negativ pe fondul mitingurilor opozitiei. Medvedev a turnat gaz peste foc, declarand la Forumul economic international de la Sankt-Petersburg ca amestecul in treburile interne ale unui stat sau altul poate conduce la un razboi de amploare, inclusiv cu folosirea armei nucleare.

„Consecintele unor operatiuni militare fulgeratoare conduc, de cele mai multe ori, in tarile straine la ascensiunea la putere a radicalilor”, a spus Medvedev. „Intr-un anumit moment, aceste actiuni, care submineaza suveranitatea statului, pot degenera intr-un conflict regional total, ba chiar, nu vreau sa sperii pe nimeni, cu utilizarea armei atomice”.

Dupa aceste vorbe, piata rusa de capital a luat-o in jos. Investitorii au inceput sa inchida pozitii. La sfarsitul zilei, indicii Sberbank au demonstrat un recul de 7,1%, actiunile privilegiate ale Transneft au pierdut 6,7%, cele ale VTB s-au ieftinit cu 4,3%, ale Lukoil cu 4%. Vladimir Osakovski, de la filiala rusa a bancii Merrill Lynch, spune ca pentru a redresa oarecum situatia, orice motiv este binevenit.

In opinia analistului Lilit Gevorghian, de la IHS Global Insight, criza din zona euro a influentat, intr-o oarecare masura, situatia, dar nu a fost principala cauza de neliniste. „Sentimentul de coruptie a pietei, dominata de o concurenta anemica intareste reticenta multor investitori de a injecta capital in Rusia”, estimeaza expertul.

„Riscurile politice raman un factor important care influenteaza direct portofoliile investitorilor, iar Kremlinul se straduieste sa declare prea des ca unele dintre problemele ivite in sistemul politic sunt exagerate. Daca este asa, de ce investitorii rusi obisnuiti sa-si desfasoare activitatea in conditiile realitatii rusesti, isi retrag capitalul spre alte tari?”, se intreaba analistul.

„Ironie sau nu, dar unul dintre principalele motive ale rocadei dintre Putin si Medvedev a fost incercarea de a mentine increderea investitorilor, de a demonstra ca totul este sub control si ca nimic major nu se va schimba in actualul curs al politicii. Dar evacuarea de capital arata ca tentativa a esuat”, spune Gevorghian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro