DNA a declansat procedura arestarii deputatului PSD Vlad Cosma. Procurorii il asteapta pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sa trimita cererea la Camera Deputatilor
Directia Nationala Anticoruptie a declansat, marti, procedurile pentru cererea incuviintarii parlamentare a arestarii preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, in dosarul incare este acuzat ca a cerut mita 1 milion de euro. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este asteptat de procurori sa transmita cererea la Camera Deputatilor.
Procurorul-sef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruta Kovesi, a transmis cererea și referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților, încuviințarea arestării preventive a deputatului COSMA VLAD ALEXANDRU, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență (trei acte materiale), a informat DNA.
Procuririi DNA Pliesti sustin ca au probe din care rezulta „suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârșit o infracțiune de corupție, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat și că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracțiunii investigate”.
„Modul și circumstanțele în care inculpatul ar săvârșit infracțiunea reținută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic și concurențial corect, de care trebuie să se bucure agenții economici participanți la efectuarea unor lucrări finanțate de la bugetul de stat„, isi motiveaza procurorii cererea.
„Funcțiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție săvârșite”, adauga anchetatorii.
In sustinerea arestarii preventive, procurorii invoca prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului si ale Constituției, potrivit carora masura se poate aplica „atunci când există motive verosimile” ca persoana in cauza a „săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârșirii unei noi infracțiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal”.
„Analiza acestei condiții în raport cu natura faptelor reținute în sarcina sa, persoana și conduita inculpatului, reacția opiniei publice și rezonanța faptelor, denotă că în speță sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate”, conchide DNA in ceea ce il priveste pe Vlad Cosma.
In acelasi dosar, tatal lui Vlad Cosma, presedintele Consiliului Judeten Prahova, Mircea Cosma, a fost retinut deja de procurorii DNA, ambii fiind acuzati de trafic de influenta.
„La data de 11 februarie 2014, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cosma Mircea presedintele Consiliului Judetean Prahova, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, urmand a fi prezentat in cursul zilei de 12 februarie 2014, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat a inculpatului Cosma Vlad Alexandru, cercetat in aceeasi cauza penala„, a mentionat DNA.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii.
Ce spun procurorii ca au facut cei doi Cosma:
- Procuorii sustin ca au „indicii rezonabile” ca inculpatul Cosma Vlad Alexandru impreuna cu alta persoana apropiata, prin acte materiale repetate, a pretins si a primit in perioada 2012 ¬ 2013 de la mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale ¬denuntatori in cauza – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv catre doua societati comerciale, pe care, in fapt, acestia le controlau.
- Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel incat societatile respective sa obtina, de la institutia publica, lucrari si servicii curente de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna supraevaluate, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare.
- Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand ¬comisioanele¬ conform intelegerilor cu cei doi inculpati, sustine DNA.
Miercurea trecuta, procurorii DNA au ridicat pentru a doua oara documente de la Consiliul Judetean Prahova, intr-un dosar care il vizeaza, printre altii, pe omul de afaceri local Razvan Alexe, cunoscut ca fiind apropiat de familia lui Mircea Cosma.
Razvan Alexe, retinut de procurori, in noiembrie 2013, intr-un dosar de trafic de influenta, lua bani de la patronul firmei SC Star T&D, lasand sa se inteleaga ca are influenta pe langa presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, pentru a-i facilita societatii atribuirea de contracte de lucrari publice in judet, sustin procurorii DNA.
In aceasta schema era folosita ca paravan firma Marconstruct Company, arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Prahova in referatul de arestare preventiva a lui Alexe.
Marconstruct Company apartinea 100% fostului consilier din Secertariatul General al Guvernului Marcel Pavaleanu, si el arestat preventiv, insa intr-un alt dosar, de evaziune fiscala si spalare de bani, cu prejudiciu de 35 de milioane de euro.
La randul sau, Pavaleanu, fost presedinte al PSD Plopeni si membru al Consiliului de Administratie al unei societati detinute de CJ Prahova, este un apropiat al deputatului PSD Vlad Cosma, fiul lui Micea Cosma.
In dosarul de evziune fiscala si spalare de bani de 35 de milioane de euro a fost luata la cercetari si fiica lui Mircea Cosma, Andreea, care este notar public.
In 16 decembrie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a lasat sa se inteleaga ca il cerceteaza penal pe presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, insa procurorii urmeaza sa transmita informatii suplimentare „pe parcursul urmaririi penale”. Potrivit presei locale, dosarul vizeaza presupusa infractiune de conflict de interese, cazul fiind disjuns din dosarul vast de evaziune de 35 de milioane de euro.
Citeste si: