Sari direct la conținut

DNA l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță (PSD), proaspăt reales președinte al CJ Călărași

HotNews.ro
DNA l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță (PSD), proaspăt reales președinte al CJ Călărași
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță, proaspăt reales președinte al Consiliului Județean Călărași, acesta fiind acuzat într-un dosar privind o firmă care a primit un contract de servicii de pază deși nu avea licență de funcționare și nici nu putea participa la licitații.

  • Valile Iliuţă (PSD) a obţinut un nou mandat la alegerile din 9 iunie, cu aproape 50% din voturile exprimate, potrivit rezultatevot.ro, citat de News.ro.

Procurorii i-au mai trimis în judecată și pe un vicepreședinte al CJ Călărași, un secretar general al instituției și doi consilieri de achiziții, plus firma implicată și un reprezentant al ei.

Potrivit procurorilor anticorupție, în decembrie 2020, Iliuță ar fi încheiat cu încălcarea legii trei contracte cu firma Nylvyan SRL privind servicii de pază, ajutat de doi consilieri ce șitau că aceasta nu îndeplinește condițiile legale.

Prejudiciul este de 582.000 de lei, potrivit DNA, care i-a trimis în judecată pe vicepreședintele de CJ și pe secretarul general pentru că s-au „substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași” și au trimis Direcției Naționale Anticorupție un document potrivit căruia nu există niciun prejudiciu.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ILIUȚĂ VASILE, președinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
TUDOR SIMINA IULIA și DIMA GABRIEL, consilieri achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
M. N., reprezentant al SC NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
SC NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
BEȘTEA MIHĂIȚĂ CONSTANTIN, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție,
– favorizarea făptuitorului,
PARASCHIV AUREL, secretar general al Consiliul Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție,
– favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

1. La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații. În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .

Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.

2. În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile. Până în acest moment procesual, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

INTERVIURILE HotNews.ro