Sari direct la conținut

DOCUMENT CE despre Romania: Evolutia pozitiva determinata de exporturile exceptionale mascheaza scaderea investitiilor. Cele 3 riscuri ale economiei romanesti

HotNews.ro
Previziunile CE pentru Romania (Click pentru a mari), Foto: Comisia Europeana
Previziunile CE pentru Romania (Click pentru a mari), Foto: Comisia Europeana

​Romania va inregistra o crestere economica de 2,2% in anul 2013, pe fondul unei evolutii pozitive datorate in principal exporturilor exceptionale, insa acest progres mascheaza cererea interna slaba si scaderea investitiilor din prima parte a anului, releva Prognoza de toamna publicata marti de Comisia Europeana.

Raportul Comisiei arata ca Romania a inegistrat in prima parte a anului 2013 o crestere reala a produsului intern brut de 1,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Activitatea a fost in principal determinata de o performanta stelara a exportului de 11,9% de la an la an in termeni reali, pe seama unei robuste industrii auto. Aceste evolutii pozitive mascheaza cererea interna slaba, cu consum plat si investitii in contractie in prima parte a anului 2013„, retine Executivul European.

documente

Prognoza de toamana a CE

(5 Nov 2013) PDF, 2MB

Cresterea economica a Romaniei este proiectata sa accelereze in cea de-a doua parte a anului 2013 datorita impactului semnificativ al recoltei bune din agricultura, mai ales in trimestrul al treilea, si ca urmare a unei recuperari marginale a cererii interne, precizeaza sursa citata.

Conform raportului, aceste tendinte se asteapta sa duca la o crestere anuala de 2,2% in anul 2013.

Tinta de deficit bugetar pe anul 2014 este de 2% din PIB, potrivit informatiilor partiale privind proiectul bugetului de stat al Romaniei, care urmeaza sa fie adoptat in noiembrie 2013, se mai arata in raportul Comisiei Europene.

Alti parametri economici pentru Romania:

  • Deficitul bugetar urmeaza sa scada pana la la 1,8% din PIB in anul 2015.
  • Deficitul structural este asteptata sa scada de la circa 2% in anul 2013 la 1,5% in anul 2015.
  • Deficitul de cont curent este prognozat sa scada la 1,2% din PIB in anul 2013, in principal datorita unei scaderi a deficitului comercial. O crestere a deficitului de cont curent este probabila in 2014 si 2015, ca urmare a unei viitoare majorari a importurilor, desi exporturile vor continua sa creasca si ele.
  • Datoria publica este prognozata sa atinga un varf de peste 39% din PIB in anul 2015, oricum mult sub plafonul de 60% permis de criteriile Maastricht.
  • Cresterea economica este asteptata sa continue cu un 2,1% in anul 2014 si sa accelereze la 2,4% in 2015. „Motoarele de crestere sunt previzionate sa se schimbe de la exporturile nete din 2013 la cererea interna in anul 2014”.
  • Investitiile sunt aspeptate sa-si reia cresterea, sustinute de o mai buna absorbtie a fondurilor europene in conditiile in care proiectele majore de infrastructura sunt previzionate sa avanseze.
  • Inflatia din Romania a fost cea mai mare din UE in prima jumatate a anului 2013, mai ales din cauza scumpirii alimentelor si energiei. Inflatia a scazut in vara, ajungand la 1,1% in septembrie, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent. Presiunile inflationiste urmeaza sa scada in restul anului 2013, motiv pentru care prognoza de inflatie anuala pentru 2013 este in jurul a 3,3%. In anul 2014 inflatia este prevazuta sa decelereze pana la o medie de 2,5%, pe fondul unei scaderi a preturilor. Pentru 2015, infalatia este prevazuta la 3,4%, ca urmare a unei recuperari stabile a cererii interne.
  • Somajul este proiectat la peste 7% in anul 2013, urmand sa ramana la acelasi nivel in toata perioada de prognoza. Somajul in randul tinerilor ramane ridicat, la 23%, insa este asteptata o scadere sustinuta de masurile elaborate in Planul National pentru Locuri de Munca. Reforma Codului Muncii din anul 2011 a acondus la o crestere cu 0,4% a numarului contractelor de munca in prima parte a anului 2013, insa cresterea in randul profesiilor liberale a fost si mai mare. Per ansamblu, somajul urmeaza sa scada, insa slab, pe fondul unei cresteri economice moderate a Romaniei. Pe fondul inflatiei relativ scazute, salariile reale urmeaza sa creasca cu pana la 2% in anul 2013.

Atentie la restructurarea companiilor de stat

Prognoza de toamna a Comisiei Europene avertizeaza si asupra a 3 riscuri majore pentru economia Romaniei:

  • Colectare slaba a taxelor, asociata cu o cerere interna slaba.
  • Acumularea de noi arierate, in principal la nivelul administratiei locale.
  • Progrese limitate in restructurarea intreprinderilor de stat care ar putea conduce la noi presiuni asupra bugetului.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro