DOCUMENT Comisia Europeana a gasit "indicatori de frauda" la achizitii publice din proiecte IT romanesti pe bani europeni. POSDRU, luat din nou la bani marunti, pentru jumatate de miliard de euro
Au inceput sa iasa la iveala noi intreruperi de plati de la Comisia Europeana si suspiciuni de frauda in proiectele europene derulate de Romania. In POSDRU, Comisia Europeana a refuzat momentan sa plateasca Romaniei 460 de milioane de euro, cerand Ministerului Fondurilor Europene sa reverifice cheltuielile certificate in proiectele europene si sa elimine potentialele erori. In Programul de Competitivitate economica, Comisia a intrerupt platile pe axa care finanteaza proiectele de IT si comunicatii, dupa ce a gasit indicatori de frauda la unele achizitii publice. HotNews va prezinta un document confidential al Comisiei Europene care descrie modul in care unele firme fac intelegeri ascunse pe banii europeni destinati Romaniei, „la umbra” incapacitatii de control a unor autoritati publice romanesti.
- „Intelegerile ascunse” care ne-au scos din priza fondurile pentru IT
In 17 decembrie 2014, Comisia Europeana a intrerupt platilede fonduri UE catre Romania pe axa prioritara 3 – Tehnologia Informatiei si Comunicatii (TIC) din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), gestionat direct de Autoritatea de Management care se afla in subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din februarie 2014.
„Programul Operational pentru Competitivitate a fost intrerupt pe 17 decembrie 2014, iar un raspuns a fost primit de la Autoritatea de management pe 24 februarie 2015. Serviciile Comisiei analizeaza in prezent raspunsul si vor informa statul membru privind evaluarea lor, la timpul potrivit„, a declarat, miercuri seara, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtatoare de cuvat a CE, pentru politici regionale.
Practic, in axa 3 a POS CCE, nici Comisia Europeana nu mai trimite bani Romaniei, nici tara nu mai cere bani de la Bruxelles in contul cheltuielilor facute in proiectele europene.
In tot acest timp, Guvernul se vede nevoit sa asigure, din imprumuturi temporare din Trezoreria Statului, platile interne catre beneficiarii care au derulat proiecte europene si au facut cheltuieli.
Intr-o scrisoare transmisa in 23 decembrie 2014, directorul Directiei Generale Politica Regionala (DG REGIO) a CE, Walter Deffaa, il instiinta pe ambasadorul Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa institutiile europene, in legatura cu o serie intreaga de nereguli gasite de auditorii de la Bruxelles la programul romanesc de crestere a competitivitatii economice pe bani de la UE.
In 24-28 noiembrie, cand premierul Victor Ponta si guvernul sau incercau sa-si revina dupa lovitura primita la alegerile prezidentiale, niste functionari de la Bruxelles controlau discret, la Bucuresti, cheltuirea banilor europeni in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
Doua institutii romanesti erau „calcate” de controale: Autoritatea de Management pentru POS CCE, de la Ministerul Fondurilor Europene, si Organismul Intermediar pentru Axa III a POS CCE, din subordinea Ministerului pentru Societatea Informationala.
Oamenii de la Bruxelles au luat la bani marunti cheltuieli declarate in anul 2014, efectuate de diferiti beneficiari – printre care si universitati- care au derulat proiecte europene, se arata in scrisoarea obtinuta de HotNews.ro.
„Activitatea de audit a identificat dovezi care sugereaza mai multe incalcari ale directivei privind achizitiile publice, in special pentru operatiunile efectuate in Axa prioritara 3 – Tehnologia Informatiei si Comunicatii pentru sectoarele public si privat, domeniul major de interventie 2 – pentru utilizarea eficienta a serviciilor publice electronice„, le scrie Comisia Europeana autoritatilor romane.
Printre neregulile gasite la achizitiile publice controlate se numara si intelegerile secrete intre firmele ofertante si companiile care au elaborat documentatia si cerintele tehnice impuse ofertantilor la achizitiile publice din proiecte europene.
„Autoritatea de management trebuie sa analizeze orice conflict de interese intre companiile implicate in elaborarea si pregatirea cerintelor tehnice si / sau documentatiei de atribuire pentru toate contractele in axa prioritara 3 – domeniul major de interventie 2 – si participantii la procedura de atribuire. Ofertele primite de la ofertantul castigator care respecta deplin nivelul inalt si complexitatea cerintelor tehnice, si numarul redus de clarificari in comparatie cu ceilalti ofertanti in timpul etapei de evaluare reprezinta dovezi care sugereaza cazuri de coluziune (intelegeri secrete – n.r.), asa cum sunt descrise in documentul de lucru al Comisiei privind indicatorii de frauda. In cazul in care este identificata o suspiciune de frauda, trebuie sa se ia masuri corespunzatoare„, se arata in scrisoarea CE catre autoritatile romane.
Auditorii europeni au gasit la 10 contracte semnate in urma unor achizitii publice „criterii discriminatorii si disproportionate in stadiul depunerii ofertelor” de catre firmele ofertante, fara sa li se permita acestora „demonstrarea experientei si capacitatii relevante prin mijloace echivalente”.
Manevre suspecte au fost descoperite si la achizitia unor platforme de invatare electronica – e-learning pentru niste scoli.
„Vizita la fata locului a relevat faptul ca o platforma de e-learning nu a fost folosita cu adevarat. Beneficiarul si reprezentantul tehnic al contractantului nu au fost in masura sa furnizeze, pe loc, log files (fisiere jurnal – n.r.) sau data base records (evidentele bazei de date), pentru a demonstra traficul pe platforma. Functionarea reala a proiectelor trebuie sa fie investigata in continuare”, se arata in scrisoarea obtinuta de HotNews.
„Existenta a doua platforme de e-learning in aceleasi scoli sau universitati este o dovada care sa sugereze nereguli legate de eligibilitatea cheltuielilor„, mai spune CE.
Toate aceste situatii suspecte au aparut „la adapostul” unor deficiente la Autoritatea de Management a POS CCE din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, care trebuia sa faca verificari.
„Autoritatea de management nu a identificat niciuna dintre aceste nereguli multiple, prin verificarile sale de management. Prin urmare, exista dovezi care sugereaza o deficienta semnificativa in functionarea sistemului de management si control in raport cu cerinta-cheie 4 (autoritate de management – verificaride management)„, conchide Comisia Europeana.
Oficialii europeni au constatat ca AM POS CCE avea doar 6 functionari, iar Organismul intermediar avea doar 2 angajati care faceau verificari de management la achizitiile publice efectuate de beneficiarii care derulau proiecte europene in program.
Astfel, auditul CE a constatat „imposibilitatea autoritatii de management si a organismului intermediar de a efectua verificarile de management adecvate asupra procedurii de licitatie”.
Cele doua institutii subordonate Ministerului Fondurilor Europene, respectv Ministerului Comunicatiilor nu puteau sa verifice „daca intr-adevar cerintele tehnice sunt proportionale, iar motivele de excludere sunt justificate” si nici daca cerintele tehnice sunt indeplinite de catre ofertantul castigator, la licitatiile publice derulate de beneficiari.
Prin scrisoarea de la Bruxeles, Comisia cere AM POS CCE sa faca verificari si sa aplice corectii financiare beneficiarilor la care s-au gasit nereguli in derularea achizitiilor publice.
De asemenea, AM POS CCE trebuie sa faca o analiza profunda a motivelor pentru care anumite firme ofertante au casigat licitaii in proiectele europene pe POS CCE, iar alte firme au fost respinse.
Prin scrisoare, Comisia a informat autoritatile romane ca intrerupe platile pana cand executivul european „are asigurarea ca autoritatile romane au luat masurile potrivite”. Potrivit Regulamentului nr. 1083/2006, intreruperea se face pe o perioada de 6 luni.
In finalul scrisorii, Comisia Europeana ameninta autoritatile romane ca, in lipsa unor masuri corectoare eficiente, va trece la o masura de sanctionare superioara – procedura de suspendare a axei 3 a POS CCE, care se face pe perioada nedeterminata.
„Comisia isi rezerva dreptul sa initieze, unde va fi cazul, o procedura de suspendare potrivit Articolului 92 al Regulamentului nr. 1083/2006, in cursul careia autoritatilor romane li se va da pe deplin ocazia de a fi ascultate privind deficientele identificate de Comisie”.
Conform regulamentului citat, Comisia suspenda platile de bani europeni catre statul membru in 3 cazuri: daca „exista o neregularitate grava” a sistemului de gestiune sau de control al programului, sau daca cheltuielile indicate intr-o declaratie de cheltuieli certificata sunt legate de o neregularitate grava care nu a fost corectata, ori daca statul membru in cauza si-a incalcat obligatiile de verificare si control a cheltuirii banilor europeni.
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, si ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au fost prezenti, joi, la o conferinta organizata la Bucuresti, fiind chestionati de HotNews in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in urma constatarilor auditului european.
Cretu a confirmat ca exista suspiciuni legate de unele proiecte din axa 3 POS CCE si ca ar putea urma corectii financiare asupra beneiciarilor care au derulat proiecte cu abateri.
„Tot ceea ce pot sa va spun este ca in general in toate statele membre atunci cand exista suspiciuni se intrerup platile. Pana la clarificarea situatiei, avem un raport de audit al auditului national, in baza caruia la sfarsitul lunii martie se vor lua decizii in legatura cu ridicare acestei suspendari sau altor suspendari. Este o practica curenta in toate statele membre de intrerupere a platilor, efectuarea de corectii financiare”, a raspuns Corina Cretu, prezenta la Conferinta „Oportunitati de finantare pentru IMM”, organizata de Euractiv.ro si Reprezentanta CE in Romania.
-
Scrisoare de Intrerupere-POSCCE
- POSDRU – 460 de milioane de euro luati iarasi la „bani marunti”
Pe tacute, la sfarsitul anului 2014, si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a suferit o intrerupere a platilor de bani europeni de la Bruxelles pentru Romania.
In 30 decembrie 2014, Ministerul Fondurilor Europene (prin Autoritatea de management a POSDRU) a cerut Comisiei Europene sa-i acopere cheltuieli de aproape 460 de milioane de euro din proiecte europene derulate de beneficiari din Romania.
Comisia a refuzat momentan sa plateasca si a trimis AM POSDRU sa verifice din nou cheltuielile deja certificate.
„Autoritatile romane au depus o aplicatie de plata interimara la serviciile Comisiei Europene pe 30 decembrie 2014, in suma de 459.756.188,47 euro, care sa fie acoperita din Fondul Social European. Inainte de a proceda la plata, Comisia a cerut autoritatilor romane sa faca verificari mai amanuntite asupra cheltuielilor certificate si sa inlature orice potentiale erori legate de procedurile de selectie si verificare. Imediat ce aceste verificari vor fi facute si Comisia va ajunge la o concluzie pozitiva ca urmare a propriilor verificari, platile in POSDRU pot fi reluate„, a declarat, pentru HotNews, miercuri seara, Tove Ernst, purtatoare de cuvant a Comisie Europene, pentru afaceri sociale.
La randul sau, ministerul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, in 9 martie, pentru Euractiv.ro, ca 1.000 de proiecte europene derulate de beneficiari romani in POSDRU trebuie reverificate de Autoritatea de Management a POSDRU, precum si de Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a Romaniei.
Tot Teodorovici a explicat, zilele trecute, ca autoritatile romane vor face, pana la sfarsitul lunii martie, toate verificarile, pentru ca incepand cu luna mai sa se reia platile de la CE in POSDRU.
„In aprilie cei de la audit vor veni si vor confirma, speram noi, modul in care s-au facut verificarile, iar CE, incepand cu luna mai, va putea sa ne trimita suma pe care o are inca de trimis, undeva la jumatate de milliard de euro, iar noi sa putem trimite catre Comisie din nou cereri de rambursare„, a declarat ministrul, la RFI Romania, citat de Mediafax.
El a avertizat ca ar putea sa mai apara astfel de intrerupri pe relatia Bruxelles-Bucuresti.
„Am spus ca in 2015 este posibil sa apara astfel de situatii nu doar pe POS DRU ci si pe alte programe operationale. Fiind un an de final (pentru exercitiul financiar 2007-2013) lucrurile incep sa fie reverificate si poti sa constati anumite situatii nu tocmai corecte. Si asta inseamna ca va trebui sa reverifici absolut tot si sa trimiti Comisia Europeana situatia la zi”, a explicat Eugen Teodorovici.
Ministrul a dat asigurari ca, in ciuda intreruperilor de plati de la CE catre Romania, Guvernul va continua sa efectueze, din bani nationali, platile interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte europene, pentru ca proiectele sa nu se blocheze.
Citeste si: