Sari direct la conținut

DOCUMENT Deputatul PNL Florin Roman vrea să îndulcească pedepsele pentru comerciații care vând țigări minorilor: magazinele care vând tutun minorilor nu vor mai putea fi închise

HotNews.ro
Fumat, Foto: Hotnews
Fumat, Foto: Hotnews

​Un proiect de lege depus de deputatul PNL Florin Roman îndulcește mult pedepsele pentru comercianții care vând țigări minorilor. Concret, cea mai dură sancțiune pe care o vor risca magazinele care vând țigări minorilor va fi suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile, în loc de închiderea activității, așa cum prevede legea în prezent. În expunerea de motive a proiectului de lege nu apare nicio explicație pentru îndulcirea sancțiunilor. Dimpotrivă, deputatul PNL deplânge „recrudescența consumului de tutun de către minori, cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun”.

Florin Roman deplânge, în expunerea de motive, „accesul facil al minorilor la produsele din tutun”

Dimpotrivă, deputatul PNL scrie în expunerea de motive a proiectului legislativ că „în contextul actual, în care marea majoritate a tinerilor elevi de liceu, dar și de gimnaziu, își desfășoară activitatea școlară în mediul online, iar părinții lor nu pot urmări, din motive obiective, petrecerea timpului liber al copiilor, se constată un fapt îngrijorător, care ia amploare de la o zi la alta: mulți tineri își petrec timpul liber în localuri publice unde se comercializează, printre altele, produse alcoolice sau din tutun și, mai grav, consumă astfel de produse, deși legislația în vigoare interzice acest lucru, atât pentru comercianți, cât și pentru minori.”

Deputatul PNL Florin Roman

În plus, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de Florin Roman, „recrudescența consumului de tutun de către minori este cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse: 70,7% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicați să cumpere țigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar țigări la bucată, deși acest lucru este interzis.”

Surpriza din textul proiectului de lege: sancțiuni îndulcite pentru comercianții care vând țigări minorilor

În ciuda celor afirmate în expunerea de motive a proiectului de lege, textul acestuia nu numai că nu vine cu noi piedici pentru vânzarea de tutun către minori, ci îndulcește actualele sancțiuni.

Concret, cea mai dură sancțiune prevăzută în acest moment în lege – închiderea unităților comerciale care vând țigări minorilor și sunt prinse cu mai multe astfel de abateri – este mult îndulcită: ea ar urma să fie înlocuită cu suspendarea activității pentru 30 de zile, potrivit proiectului de lege depus de Florin Roman la Parlament.

Legea nr. 349/2002, ce reglementează vânzarea produselor din tutun, prevede în acest moment, la art. 10, alin. b:

„b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1), (5), (5^2), (6), (6^1), (7^1) și ale art. 4 alin. (2) se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.”

Modificarea introdusă de deputatul PNL Florin Roman:

Florin Roman elimină, din art. 10, alineatul b, sancțiunile pentru (6^1) – cheia legii: „(6^1) Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

Mai jos, el introduce, pentru „(6^1) Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”, sancțiuni mai ușoare:

„La art. 10, alineatul (3), după litera b se introduce o nouă literă, litera c) cu următorul cuprins:

c) Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin (6^1) se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.”

Actuala formă a Legii nr. 349/2002 poate fi consultată aici: https://www.tobaccocontrollaws.org/files/live/Romania/Romania%20-%20Law%20No.%20349%20-%20national.pdf

Modificările inițiate de deputatul PNL Florin Roman pot fi consultate aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19182

Inițiativa 2035 fără tutun, ONG-ul care a inițiat o lege împotriva publicității la tutun: O mostră de perversitate extremă

„O mostră de perversitate extremă din politica românească” – astfel este privit proiectul de lege inițiat de Florin Roman de către Inițiativa 2035 fără tutun, ONG condus de Ramona Brad, care a inițiat un proiect de lege împotriva publicității la tutun.

„Deputatul Florin Roman, care a blocat legea restricționării publicitații la tutun încălzit pentru minori, lovește din nou și inițiază un proiect de lege prin care elimină sancțiunea cea mai dură în cazul vânzării tutunului către minori. Dacă vând țigări copiilor noștri, vânzătorii riscă o suspendare de 30 de zile în loc să fie închiși. Atât, 30 de zile de pauză, de parcă viețile copiilor noștri se dau pe un pachet de țigări”, afirmă reprezentanții Inițiativei 2035 fără tutun.

Ramona Brad, președintele Inițiativei 2035 fără tutun

„Ba mai mult, ca să mușamalizeze toată povestea, domnul deputat, unic inițiator ca un Robin Hood al industriei bolii și a morții, a mascat totul într-un proiect de lege anti-tutun, cu citate de la organizația Salvati Copiii Romania și chiar din proiectele de legi de anul trecut. Culmea, domnul deputat solicită și aplicarea procedurii de urgentă, cu un tupeu incredibil, plătit, foarte posibil, cu bani grei din industria tutunului”, arată Inițiativa 2035 fără tutun.

„Domnilor Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Ludovic Orban și doamna Anca Dragu, vă rugăm să ne sprijiniți să oprim acest abuz – toată Europa se luptă să elimine fumatul și să-și protejeze copiii de tutunul încălzit și vaping, să nu fim noi țara care face exact invers”, este mesajul ONG-ului condus de Ramona Brad.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro