Sari direct la conținut

​DOCUMENT Senatul calca in picioare avertismentele Comisiei Europene si vrea sa reorganizeze din nou finantarea cercetarii

HotNews.ro
Senatorii vor infiintarea unei noi agentii care sa gestioneze banii cercetarii, Foto: Hotnews
Senatorii vor infiintarea unei noi agentii care sa gestioneze banii cercetarii, Foto: Hotnews

​Comisia pentru invatamant din cadrul Senatului isi reia eforturile de a diminua rolul UEFISCDI (institutia care se ocupa in prezent de distribuirea a aproximativ 20% din banii cercetarii, organizand proiecte de cercetare) in gestionarea banilor pentru cercetare. Dupa ce Ministerul Educatiei nu a dus la indeplinire planul senatorilor de a desfiinta aceasta agentie si dupa ce Comisia Europeana a avertizat ca UEFISCDI “a sporit eficienta finantarii publice”, Comisia pentru invatamant condusa de Ecaterina Andronescu discuta astazi despre infiintarea unei noi institutii, care sa imparta cu UEFISCDI gestionarea celor mai putini bani pentru cercetare din UE. HotNews.ro a obtinut un document care contine propunerile Comisiei din Senat, la o ordonanta a guvernului pe cercetare.

Descarca de aici documentul obtinut de HotNews.ro, cu modificarile dorite de Comisia pentru invatamant din Senat:

Propunerile senatorilor de infiintare a unei noi agentii care sa gestioneze banii cercetarii

Propunerile senatorilor prevad infiintarea unei noi agentii care poate sa preia toate prerogativele in gestionarea banilor cercetarii pe competitii si diminuarea pana la anularea rolului UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii) – institutie catalogata de fostul ministru al Educatiei Anton Anton ca o “unitate functioneaza si si-a vazut de treaba ei bine”, ca “cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei” si “singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international” cum a numit-o Mircea Miclea, si ca o institutie care “a jucat un rol-cheie in implementarea, in cadrul sistemului romanesc de cercetare si inovare, a unui numar de principii promovate de Comisie” – cum a spus Comisia Europeana.

Concret, Guvernul a aprobat in varaOrdonanta nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, care deschide poarta catre acordarea mai multor fonduri decat pana acum prin finantarea institutionala directa, in detrimentul competitiilor de proiecte. Deci dupa ce a fost redusa importanta competitiilor de proiecte in alocarea de bani pentru cercetare, dar a fost mentinut UEFISCDI, Senatul vrea sa mai dea o lovitura cercetarii, la transformarea in lege a ordonantei nr. 41/2015.

Comisia pentru invatamant din Senat sfideaza nu numai Comisia Europeana, care si-a exprimat sustinerea pentru aceasta institutie, dar si Ministerul Educatiei si Guvernul Ponta, care au mentinut institutia in ordonanta privind cercetarea.

Propunerea Comisiei din Senat urmareste spargerea zonei competitionale (care gestioneaza in jur de 20% din banii cercetarii) in 4 institutii, in loc de 3 cate sunt in prezent. Acum se ocupa de finantarea cercetarii pe baza de proiecte UEFISCDI, Institutul de Fizica Atomica (IFA) pentru fizica nucleara si Agentia Spatiala Romana (ROSA) pentru programul spatial. Aceste 3 agentii impart cei 20% din banii cercetarii la echipele de cercetatori care propun si deruleaza cele mai bune proiecte, deci pe baza de concursuri de proiecte.

Comisia pentru invatamant din Senat vrea infiintarea unei a patra agentiiAgentia pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN),institutie careia Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare (condusa de Tudor Prisecaru, secretar de stat, un apropiat al Ecaterinei Andronescu) sa poata sa-i atribuie direct conducerea de programe de cercetare. Aceeasi Comisie de invatamant din Senat vrea sa abroge articolul din ordonanta existenta care prevede posibilitatea aceleiasi atribuiri directe a conducerii de programe de data asta catre UEFISCDI. Toate acestea conduc la minimalizarea rolului UEFISCDI, la scaderea numarului de proiecte si a bugetului gestionate de institutie. Cu alte cuvinte, propunerea parlamentarilor introduce arbitrariul, pentru ca decizia ce agentie va gestiona banii va fi in pixul secretarului de stat pentru cercetare.

Aceasta este a doua tentativa a Comisiei pentru invatamant din Senat de a diminua rolul UEFISCDI, institutie care lucreaza cu evaluatori straini, dupa ce in martie a incercat sa o desfiinteze pur si simplu si sa o sparga in 3 institutii, dintre care una la Politehnica.

Ce face UEFISCDI? (sursa)

UEFISCDI a fost infiintata in urma cu 5 ani, prin comasarea a 3 institutii care imparteau la vremea respectiva banii din cercetare, una dintre cele 3 institutii fiind la Politehnica Bucuresti. UEFISCDI imparte catre institute de cercetare si universitati banii pe care Guvernul ii aloca Cercetarii, dar ii imparte pe baza de competitii, adica acelor echipe care castiga concursurile cu cele mai bune idei de cercetare.

Aceasta institutie gestioneaza aproximativ 22% din banii pe care statul roman ii aloca cercetarii, adica 416.823.601 lei (aproape 100 milioane de Euro), potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei. Institutia organizeaza si ulterior monitorizeaza implementarea proiectelor acceptate la finantare.

In cele mai recente competitii, aproximativ 90% dintre evaluatorii proiectelor de cercetare au fost din strainatate.

Care au fost tentativele de desfiintare a UEFISCDI, anul acesta:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro