Sari direct la conținut

Doi europarlamentari români cer UE să ancheteze cum respectă Austria sancțiunile contra Rusiei: „Simpla critică nu mai este suficientă”

HotNews.ro
Steagurile Rusiei și Austriei, Foto: Shutterstock
Steagurile Rusiei și Austriei, Foto: Shutterstock

Europarlamentarii Vlad Botoş (USR) şi Eugen Tomac (PMP) au trimis responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, o scrisoare oficială în care cer Comisiei Europene să înceapă o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a direcţiei politice a Uniunii.

Solicitarea celor doi europarlamentari vine ca urmare a suspiciunii asupra existenţei unei posibile încălcări a sancţiunilor împotriva Rusiei de către Austria.

„Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacităţii UE de a face faţă conflictelor şi crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbeşte despre loialitatea factorilor de decizie politică şi a companiilor sale”, se menţionează în scrisoare, potrivit unui comunicat de presă.

Reacția vine după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în fața Parlamentului European că „Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”. Austria a respins sec apelul șefei Comisiei Europene: „La acest moment, nu are niciun sens”.

Europarlamentarul Dacian Cioloș a cerut autorităților române să blocheze toate deciziile europene care necesită vot unanim până când România va fi primită în Schengen. De asemenea, europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a avut, miercuri, un discurs dur în plenul Parlamentului European, unde i-a acuzat pe liderii europeni că au mințit România și că „nu sunt capabili” să pună presiune pe cancelarul austriac Karl Nehammer.

Ei cer UE să ancheteze cum respectă Austria sancțiunile contra Rusiei

„Uniunea Europeană şi-a asumat o politică de reducere drastică a relaţiilor economice cu Rusia, pentru a nu susţine maşina de război împotriva Ucrainei. Astfel, importurile Uniunii au scăzut cu aproximativ 82%, în timp ce Austria şi-a crescut importurile din Rusia într-un mod spectaculos, în 2021 cu 77,6% faţă de 2019, iar în 2022 cu 252% comparativ cu 2019. Scopul acestei solicitări este creşterea presiunii asupra Austriei cu privire la votul negativ nelegitim prin care ţin România în afara Spaţiului Schengen, vot care provoacă tensiuni în interiorul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul de joi al lui Botoș și Tomac.

„Este important ca europarlamentarii români să acţioneze prin toate pârghiile legale pentru a încerca să identifice cauzele posibile ale poziţiei Austriei, dar şi pentru a contribui la rezolvarea acestei situaţii. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancţiunilor, cât şi în cazul încălcării drepturilor românilor şi bulgarilor”, susţin cei doi semnatari ai scrisorii.

„Am transmis ieri, pe data de 13 septembrie, o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, semnată împreună cu colegul meu europarlamentar Vlad Botoş. În această scrisoare, cerem Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a direcţiei politice a Uniunii Europene.

Dacă doar criticăm Austria nu este de ajuns

Solicitarea noastră vine ca urmare a suspiciunii existenţei unei posibile încălcări a sancţiunilor împotriva Rusiei de către Austria”, a tranasmis şi preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, „simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacităţii UE de a face faţă conflictelor şi crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbeşte despre loialitatea factorilor de decizie politică şi a companiilor sale”.

„Uniunea Europeană şi-a asumat o politică de reducere drastică a relaţiilor economice cu Rusia, în scopul de a nu susţine maşina de război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Austria a înregistrat o creştere spectaculoasă a importurilor sale din Rusia, în 2021 cu 77,6% faţă de 2019 şi în 2022 cu 252% comparativ cu 2019, în timp ce importurile Uniunii Europene au scăzut cu aproximativ 82%.

Scopul acestei solicitări este de a creşte presiunea asupra Austriei în legătură cu votul negativ nelegitim prin care ţine România în afara Spaţiului Schengen, vot care provoacă tensiuni în interiorul Uniunii Europene.

Este important ca europarlamentarii români să acţioneze prin toate mijloacele legale disponibile pentru a identifica posibilele cauze ale poziţiei Austriei şi pentru a contribui la rezolvarea acestei situaţii. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancţiunilor, cât şi în cazul încălcării drepturilor românilor şi bulgarilor”, mai arată Tomac.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro