Sari direct la conținut

Doi foști miniștri ai Sănătății contestă secretizarea Ordinului de ministru în cazul Sf. Pantelimon: „Nimic nu îl poate opri pe Rafila să-l facă public”

HotNews.ro
Doi foști miniștri ai Sănătății contestă secretizarea Ordinului de ministru în cazul Sf. Pantelimon: „Nimic nu îl poate opri pe Rafila să-l facă public”
Alexandru Rafila/Profimedia

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cei doi miniștri când Alexandru Rafila susține că la MS s-a dat un ordin care secretizează acțiunile corpului de control, susțin că ei nu au dat un astfel de ordin.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că Ordinul prin care a trimis, în luna aprilie, Corpul de Control la Spitalul Sf. Pantelimon „nu este destinat comunicării publice”, conform unui Ordin semnat în anul 2021 „de cel care era ministru în acea perioadă” și care prevede că „documentele care fac referire la activitățile Corpului de control nu sunt destinate comunicării publice”. Rafila nu a precizat despre ce Ordin din anul 2021 este vorba și nici cine l-a aprobat. 

HotNews a încercat să îl contacteze pe ministrul Sănătății pentru a explica despre ce Ordin din anul 2021 este vorba, însă acesta nu a răspuns. 

Rafila: „Nu are nicio legătură cu mine”

„Documentele care fac referire la activitățile Corpului de Control nu sunt destinate comunicării publice, conform unui Ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă. Nu are nicio legătură cu mine”, a susținut ministrul Alexandru Rafila luni, după întâlnirea de la guvern cu premierul Marcel Ciolacu.

În anul 2021, miniștrii Sănătății au fost Vlad Voiculescu (decembrie 2020 – aprilie 2021) și Ioana Mihăilă (aprilie – septembrie 2021). De asemenea, au fost și doi miniștri interimari, pe perioade foarte scurte: Andrei Baciu și Cseke Attila. Din noiembrie 2021, conducerea Ministerului Sănătății a fost preluată de Alexandru Rafila.

Rafila a mai spus luni că a trimis Guvernului toate documentele solicitate în acest caz: „Corpul de Control al primului ministru a solicitat Ministerului Sănătății o informare extinsă și toate documentele care au rezultat în urma acestui lucru le-am trimis pentru analiză la Corpul de Control al primului ministru. Am trimis toate documentele care au stat la baza activității Corpului de control din Ministerul Sănătății.”

Vlad Voiculescu despre Rafila: „E halucinant ce scuze își găsește”

„Este halucinant ce scuze își găsește domnul Rafila. E complet absurd să se vorbească despre ceva de acum 3 ani. Nu are absolut nicio relevanță. Orice document poate fi făcut public prin voința ministrului”, declară pentru HotNews fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. El a condus Ministerul Sănătății în primele luni ale anului 2021 și spune că nu a dat un astfel de Ordin. 

Vlad Voiculescu dă exemplu rapoartele Corpului de Control ale ministrului Sănătății, care nu sunt automat publice, însă pot fi făcute publice prin decizia ministrului. 

„Nimic nu îl poate opri pe Alexandru Rafila să facă public acest Ordin. Doar o lege sau o Hotărâre de Guvern, dar în niciun caz un Ordin de ministru de acum 3 ani. Un Ordin de ministru, chiar și dacă ar fi existat, putea fi modificat de actualul ministru în 30 de secunde”, mai spune Vlad Voiculescu.

La rândul său, Ioana Mihăilă, care a condus Ministerul Sănătății în perioada aprilie – septembrie 2021, spune că nu își amintește să fi aprobat un astfel de Ordin de ministru, „nici să fi reglementat în vreun fel procedura de oferire de informații de interes public. De asemenea, nu am propus, în mandatul meu, nicio Hotărâre de Guvern care să reglementeze activitatea Corpului de Control”.

HotNews a cerut de 3 ori Ordinul

HotNews.ro a solicitat de 3 ori Ministerului Sănătății, în baza Legii 544, să comunice conținutul integral al Ordinului prin care Corpul de Control a fost trimis, în luna aprilie, la Spitalul Sf. Pantelimon. După primele două solicitări, Ministerul Sănătății a oferit un singur răspuns, constând în informații reluate dintr-un comunicat de presă din 17 aprilie. Instituția nu a transmis către HotNews, la solicitările în baza Legii 544, că Ordinul „nu este destinat comunicării publice”.

Surse din minister susțin și că „felul în care Rafila a decis să se facă acest control ascunde ceva important”.

Miercurea trecută, premierul Marcel Ciolacu a spus că și el vrea să vadă aceste documente.

Între timp, HotNews a solicitat pentru a treia oară Ordinul de ministru, în baza Legii 544.

De ce este ordinul lui Rafila important? Pentru că el arată ce obiectiv al controlului a stabilit ministrul. Ce componență aprobată a avut Corpului de Control. Tot ministrul primește și aprobă raportul final. În cazul oamenilor morți la Sf. Pantelimon, surse judiciare susțin că ”oamenii din spital nu au vrut să coopereze inițial, văzând cum a decurs inspecția trimisă de ministrul Rafila, una în care practic nu s-a descoperit, ci s-a acoperit”.

INTERVIURILE HotNews.ro