Sari direct la conținut

Doi inspectori sociali AJPIS Ilfov, reținuți pentru abuz în serviciu în dosarul azilelor groazei

HotNews.ro
Unul dintre azilele groazei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Unul dintre azilele groazei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inspectorii sociali ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov Andrei-Cornel Năstase și Florina Rontescu au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore în dosarul azilelor groazei, fiind acuzați că ar fi omis să constate starea de degradare a dotărilor, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.

Potrivit DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea celor doi pentru 24 de ore, începând de joi.

Astfel, potrivit procurorilor, Cornel Năstase și Florina Rontescu în calitate de inspectori sociali în cadrul AJPIS Ilfov, în perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile referitoare la evaluarea centrelor de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.

  • „Concret, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.
  • Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv”, arată comunicatul DNA.

La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reamintim că șefii de la ANPIS și AJPIS, autorități aflate în subordinea Ministerului Muncii, au fost demiși după ce Marcel Ciolacu a cerut acest lucru.

De asemenea, amintim că ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat joi, la o săptămână și jumătate de la perchezițiile făcute la azilele din Ilfov în care aveau loc abuzuri de neimaginat – bătrânii și pacienții cu dizabilități erau bătuți, înfometați, ținuți cu răni până la os și plini de fecale. Este prima demisie la vârf în tot acest scandal, care a dezvăluit că instituțiile statului fuseseră sesizate încă din toamna anului 2021 despre ororile din cele trei centre, în două dintre ele fiind implicați și apropiați ai ministrului Familiei, Gabriela Firea.

Și Maria Mădălina Turza a fost eliberată joi din funcția de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, poziție din care conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile.

Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov, au scris Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații de la care a pornit ancheta în cazul ororilor din cele trei azile din Voluntari și Ilfov.

Poliția a sesizat DIICOT în 16 februarie 2023

Descinderile anchetatorilor la azilele groazei din Voluntari și Afumați au avut loc în 11 iulie, iar ulterior Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigații Criminale s-au „sesizat din oficiu” în acest caz în 16 februarie, sesizând imediat DIICOT.

Dosarul penal vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Ciucă: Nu am avut astfel de informări

Întrebat luni dacă a primit vreo informație despre ceea ce se întâmpla în căminele pentru bătrâni din partea vreunui minister, pe vremea când era premier, președintele PNL, fostul premier Nicolae Ciucă, a răspuns:

  • „Știți foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecință. Ca atare, nu am avut astfel de informări și sunt convins că indiferent de ce instituție a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, și atunci și acum, măsurile trebuie să fie aceleași”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Digi24.ro.

CRJ a notificat Guvernul Ciucă în 28 februarie 2023

  • „Am apelat la autorități. Am solicitat public, în nenumărate rânduri, cercetarea cauzelor care au dus la încălcările grave ale drepturilor tuturor oamenilor închiși în centre. Totodată, am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București.
  • Observăm cu îngrijorare că nicio autoritate nu îşi asumă cercetarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri. În aceste condiţii, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României cu solicitarea de a prelua cercetarea şi prevenirea altor încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, căminele pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie. Sperăm ca Prim-ministrul să nu redirecționeze sesizarea CRJ către Ministerul Muncii sau Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.”, scria în data de 2 martie 2023 CRJ.

În nota erau atașate atât rapoartele de monitorizare cu ceea ce descoperise CRJ la cele 3 azile, dar și răspunsurile prin care Ministerul Muncii și ANPIS pasau responsabilitățile și susțineau că nu au identificat probleme.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro