Sari direct la conținut

Donald Trump amenință Iranul: O acțiune militară este „totalmente” posibilă, a rămas foarte puțin timp

HotNews.ro
Donald Trump amenință Iranul: O acțiune militară este „totalmente” posibilă, a rămas foarte puțin timp
Donald Trump. Sursă foto: Andrew Leyden/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Donald Trump a afirmat miercuri că o acțiune militară împotriva Iranului este „totalmente” posibilă și că a rămas „foarte puțin timp” pentru a ajunge la un acord privind chestiunea nucleară, potrivit France Presse.

„Dacă va trebui să folosim forța, vom folosi forța”, a declarat președintele american reporterilor. „Israelul va fi, desigur, foarte implicat și va avea rolul principal”, a adăugat el de la Casa Albă.

Această amenințare vine cu doar câteva zile înainte de discuțiile care urmează să aibă loc sâmbătă în Sultanatul Oman, la care vor participa emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi.

Țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, suspectează de decenii Teheranul că urmărește să dobândească arme nucleare. Iranul respinge aceste acuzații și susține că activitățile sale nucleare sunt limitate la scopuri civile.

În martie, Donald Trump a trimis o scrisoare Iranului în care solicita negocieri nucleare care să înlocuiască acordul internațional anterior, care a expirat când Washingtonul s-a retras din el în 2018.

Dar el a amenințat, de asemenea, că va bombarda Iranul dacă diplomația eșuează și a impus sancțiuni suplimentare asupra industriei petroliere iraniene.

Netanyahu: Opțiunea militară, „inevitabilă” dacă negocierile trenează

În timpul primului său mandat, Donald Trump a ieșit din acordul nuclear care oferea Iranului scutire de sancțiuni internaționale în schimbul limitării drastice a programului său nuclear, sub supravegherea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care adoptă o linie foarte dură, președintele american a surprins luni anunțând că Washingtonul poartă discuții „directe” cu Teheranul, în ciuda faptului că cele două țări nu mai au relații diplomatice de 45 de ani.

În urma acestui anunț, Benjamin Netanyahu a declarat drept „inevitabilă” opțiunea militară împotriva Iranului dacă aceste discuții se prelungesc.

La rândul său, Iranul a spus că este pregătit pentru discuții, dar a respins ideea oricărui dialog direct sub amenințări și presiuni.

Ce a spus șeful Pentagonului despre mutarea bombardierelor B-2

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că depinde de Iran să decidă dacă recenta mutare a bombardierelor americane B-2 este un mesaj către Teheran.

Până la șase bombardiere B-2 au fost mutate în martie la baza militară americano-britanică de pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, au declarat oficiali americani pentru Reuters, pe fondul unei campanii de bombardamente americane în Yemen și a tensiunilor tot mai mari cu Iranul.

Există doar 20 de bombardiere B-2 în inventarul Forțelor Aeriene, astfel încât acestea sunt de obicei distribuite în mod foarte calculat.

Experții spun că acest lucru plasează B-2-urile, care au tehnologie stealth și sunt echipate pentru a transporta cele mai mari bombe americane și arme nucleare, într-o poziție ideală pentru a opera în Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă B-2-urile au fost menite să trimită un mesaj Iranului, Hegseth a spus: „Îi vom lăsa pe ei să decidă”.

„Este un activ extraordinar … trimite un mesaj tuturor”, a declarat el presei în timpul unei călătorii în Panama.

„Președintele Trump a fost clar … Iranul nu trebuie să dețină o bombă nucleară. Sperăm foarte mult – președintele se concentrează pe a face acest lucru în mod pașnic”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro