Sari direct la conținut

Donald Trump trimite pușcași marini într-un oraș american pentru prima oară după 33 de ani / Protestele din Los Angeles continuă / „Este un experiment”

HotNews.ro
Donald Trump trimite pușcași marini într-un oraș american pentru prima oară după 33 de ani / Protestele din Los Angeles continuă / „Este un experiment”
Pușcași marini americani descărcând un obuzier, FOTO: APFootage / Alamy / Profimedia

Administrația Trump a trimis luni pușcași marini în Los Angeles și a intensificat raziile împotriva imigranților suspectați că se află ilegal în țară, alimentând și mai mult furia protestatarilor din stradă și a liderilor democrați, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o criză națională, relatează Reuters.

Oficialii au declarat că aproximativ 700 de pușcași marini staționați în sudul Californiei erau așteptați să ajungă în Los Angeles luni noaptea sau marți dimineața, ora locală, ca parte a unei strategii federale de a reprima demonstrațiile din stradă împotriva raziilor efectuate de ICE – Agenția pentru Imigrație și Vamă a Statelor Unite.

Deși misiunea lor de a proteja personalul federal și proprietățile guvernamentale este temporară – urmând să acopere nevoile până la sosirea tuturor celor 4.000 de soldați din Garda Națională desfășurați de Trump – această mutare reprezintă o utilizare extraordinară a forțelor armate în sprijinul unei operațiuni de poliție și are loc în ciuda opoziției liderilor locali și de stat, care nu au solicitat ajutorul.

Între timp, secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Kristi Noem, a promis desfășurarea a și mai multor operațiuni pentru capturarea suspecților de încălcări ale legilor imigrației, extinzând campania de reprimare care a provocat protestele.

Oficialii administrației Trump au catalogat protestele ca fiind anarhice și i-au acuzat pe democrații din oraș și statul California că permit tulburările și protejează imigranții ilegali în așa-zise „orașe sanctuar” din SUA, cum este Los Angeles.

Poliția din Los Angeles a dispersat protestatarii din fața sediului ICE

Operațiunile militare și de aplicare federală a legii au adâncit diviziunile între cele două mari partide politice americane în condițiile în care Trump, republican, a amenințat cu arestarea guvernatorului democrat al Californiei, Gavin Newsom, pentru că s-a opus măsurilor federale de reprimare.

Statul California a dat în judecată luni administrația Trump pentru a bloca desfășurarea Gărzii Naționale și a pușcașilor marini, susținând că măsura încalcă legea federală și autonomia sa.

Liderul democrat din Comisia pentru Servicii Armate din Senat, senatorul Jack Reed, a declarat că este „profund îngrijorat” de desfășurarea pușcașilor marini activi în Los Angeles, la ordinele lui Trump.

„Președintele forțează prin abuz de putere autoritatea guvernatorului și a primarului și folosește armata ca pe o armă politică. Această mișcare fără precedent riscă să transforme o situație tensionată într-o criză națională”, a spus Reed.

„Încă de la întemeierea națiunii noastre, poporul american a fost foarte clar: nu dorim ca armata să desfășoare activități de aplicare a legii pe teritoriul SUA”, a mai adăugat acesta.

Anunțul privind desfășurarea pușcașilor marini a fost făcut în a patra zi consecutivă de proteste. Luni seară, poliția a început să disperseze sute de manifestanți adunați în fața unui sediu ICE din centrul Los Angelesului, unde sunt deținuți imigranți. Poliția a anunțat că au fost făcute arestări.

Forțele Gărzii Naționale formaseră un baraj uman pentru a împiedica pătrunderea în clădire. Apoi, un cordon de polițiști a avansat pe stradă, împingând manifestanții și trăgând muniții non-letale, precum grenade lacrimogene. Poliția folosise tactici similare încă de vineri.

Utilizare rară a militarilor într-un oraș din SUA

Pușcașii marini americani sunt cunoscuți ca fiind primele forțe care stabilesc un cap de pod în intervențiile armate ale SUA și ultimele care părăsesc un teritoriu ocupat.

Deși forțele militare au mai fost desfășurate pe teritoriul național în cazuri de dezastru major, precum uraganul Katrina sau atacurile din 11 septembrie 2001, este extrem de rar ca trupele să fie folosite în timpul unor tulburări civile interne.

Chiar și fără a invoca „Insurrection Act” (Legea privind Insurecția), Trump poate desfășura pușcași marini în anumite condiții legale sau în virtutea autorității sale ca șef al armatei.

Ultima dată când armata a fost folosită în mod direct în acțiuni de poliție în temeiul „Insurrection Act” a fost în 1992, când guvernatorul Californiei de atunci i-a cerut președintelui George H.W. Bush ajutor pentru a răspunde revoltelor din Los Angeles declanșate de achitarea polițiștilor care l-au bătut pe Rodney King, un șofer de culoare.

Newsom susține că, în calitate de guvernator, el este singurul care are autoritatea de a chema Garda Națională, calificând acțiunea lui Trump drept „un pas clar către autoritarism”.

Trump, la rândul său, a declarat că sprijină sugestia lui Tom Homan, responsabilul pentru frontieră al administrației sale, ca Newsom să fie arestat pentru posibilă obstrucționare a măsurilor federale de aplicare a legilor imigrației. „Aș face-o dacă aș fi în locul lui Tom. Cred că este o idee excelentă”, le-a spus Trump jurnaliștilor.

Patru zile de proteste în Los Angeles

Până acum, protestele au dus la câteva zeci de arestări și la unele distrugeri de bunuri.

„Ceea ce se întâmplă ne afectează pe toți americanii, pe toți cei care vor să trăiască liberi, indiferent de cât timp familia lor trăiește aici”, le-a spus reporterilor de la Reuters Marzita Cerrato, 42 de ani, imigrantă de primă generație cu părinți din Mexic și Honduras.

Luni au izbucnit proteste și în cel puțin alte nouă orașe din SUA, inclusiv New York, Philadelphia și San Francisco, potrivit presei locale.

La Austin, Texas, poliția a tras muniție neletală și a reținut mai multe persoane în confruntările cu o mulțime de câteva sute de protestatari.

Înainte de dispersarea din Los Angeles, câteva sute de manifestanți din fața centrului de detenție au scandat „eliberați-i pe toți”, au fluturat steaguri mexicane și centro-americane și au adresat insulte ofițerilor federali.

La căderea nopții, ofițerii s-au confruntat cu protestatarii care se împrăștiaseră în zona „Little Tokyo” a orașului. În timp ce locatarii priveau de la balcoanele apartamentelor și turiștii se adăposteau în hoteluri, un contingent numeros de polițiști și șerifi ai LAPD a tras mai multe grenade asurzitoare care au bubuit pe străzile laterale, împreună cu gaze lacrimogene.

Departamentul pentru Securitate Internă a declarat că ICE a arestat zilnic 2.000 de persoane suspectate de încălcări ale legilor imigrației, mult peste media zilnică de 311 din anul precedent, sub fostul președinte Joe Biden.

„Am desfășurat mai multe operațiuni azi decât ieri, iar mâine le vom dubla din nou”, a declarat Noem la emisiunea prezentatorului TV Sean Hannity de pe Fox News. „Cu cât protestează mai mult și comit acte de violență împotriva forțelor de ordine, cu atât ICE va veni mai hotărât după ei”, a adăugat ea.

Primărița Los Angelesului, Karen Bass, s-a opus represiunii, declarând pentru MSNBC: „Acesta este un oraș al imigranților”.

„Nu sunt un oraș al imigranților. Sunt un oraș al infractorilor”, i-a răspuns Noem.

„Un experiment” privind limitele autorității președintelui SUA

Bass a declarat de asemenea că orașul pe care îl conduce este „folosit pentru un experiment” de către guvernul federal, în contextul în care sunt aduși membri ai Gărzii Naționale și ai Pușcașilor Marini pentru a contracara protestele legate de imigrație.

„Aceștia nu sunt oamenii despre care ni s-a spus că vor fi reținuți și mă face să simt că orașul nostru este, de fapt, un caz de testare”, a adăugat ea. „Un caz de testare pentru a vedea ce se întâmplă atunci când guvernul federal intervine și ia autoritatea de la stat sau de la administrația locală”.

Ea a spus că, atunci când administrația Trump a venit la putere, a anunțat că se va concentra pe infractori în aplicarea politicilor de imigrație. Însă, potrivit ei, realitatea este alta în ceea ce privește persoanele afectate de raziile ICE.

După conferința de presă, Bass a publicat un mesaj pe rețelele sociale.

„Nu vă lăsați păcăliți de haosul lui Trump. Fiți la înălțimea momentului”, a scris ea pe rețeaua de socializare „X”. „Este vorba despre protejarea comunităților noastre de imigranți, nu despre distrugerea orașului”, a adăugat aceasta.

INTERVIURILE HotNews.ro