Sari direct la conținut

Donald Tusk cere de la „prieteni” respect, nu aroganță. Mesaj către SUA, după atacurile lui Elon Musk și Marco Rubio la adresa ministrului său de Externe

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
Premierul polonez Donald Tusk, Foto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Prim-ministrul Poloniei a făcut apel la „prieteni” să își respecte aliații și să nu fie aroganți, într-o postare pe X în care nu a menționat numele nimănui, dar care a venit la o zi după o dispută extraordinară între înalți oficiali americani și polonezi cu privire la serviciul de Internet Starlink, scrie Reuters.

„Adevăratul leadership înseamnă respect pentru parteneri și aliați. Chiar și pentru cei mai mici și mai slabi”, a scris luni premierul Donald Tusk în limba engleză pe X. „Niciodată aroganță. Dragi prieteni, gândiți-vă la asta”, a adăugat el.

Șeful guvernului de la Varșovia nu a menționat administrația SUA în mesajul său, dar ținta postării a fost evidentă, ținând cont că ea venea la mai puțin de o zi după contrele dintre oficialii americani și polonezi pe tema Ucrainei.

Disputa a început după ce Elon Musk a avertizat duminică, într-o postare pe X, că „întreaga linie de front a Ucrainei s-ar prăbuşi” dacă el ar opri serviciile Starlink.

Reluând retorica lui Donald Trump, Musk a declarat că este „dezgustat de anii de măcel” care au dus Ucraina „într-un impas pe care îl va pierde în mod inevitabil”.

Musk a primit o replică de la ministrul de Externe polonez.

„Serviciile Starlink pentru Ucraina sunt plătite de Ministerul polonez al Digitizării la un cost de aproximativ 50 de milioane de dolari pe an”, a scris Radoslaw Sikorski pe X.

„Dincolo de etica ameninţării victimei agresiunii, dacă SpaceX se dovedeşte a fi un furnizor nesigur, vom fi nevoiţi să căutăm alţi furnizori”, a punctat ministrul polonez.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a ripostat dur la postarea lui Sikorski, spunând că acesta „inventează lucruri” şi că „nimeni nu a ameninţat pe nimeni cu tăierea Ucrainei de la Starlink”.

„Şi spuneţi mulţumesc, pentru că fără Starlink, Ucraina ar fi pierdut acest război cu mult timp în urmă, iar ruşii ar fi la graniţa cu Polonia chiar acum”, a adăugat Rubio adresându-se omologului polonez.

Musk a postat şi el ulterior pe X spunând că ceea ce a spus Rubio este „absolut corect”.

Într-un răspuns separat la postarea lui Sikorski, Musk a scris: „Taci, om mic. Plăteşti o părticică din cost. Şi nu există niciun substitut pentru Starlink”.

Sikorski a răspuns ulterior: „Mulțumesc, Marco, pentru că ai confirmat că bravii soldați ucraineni se pot baza pe serviciul vital de internet furnizat în comun de SUA și Polonia”.

Guvernul SUA a revocat deja o parte din accesul Ucrainei la imaginile prin satelit şi a întrerupt schimbul de informaţii, sporind presiunea asupra Kievului, în timp ce Trump încearcă să pună capăt rapid războiului, aflat acum în al patrulea an de la invazia Rusiei la scară largă din februarie 2022.

Negociatorii americani care fac presiuni asupra Kievului pentru acces la mineralele critice ale Ucrainei au invocat posibilitatea de a tăia accesul ţării la acest serviciu, au declarat pentru Reuters în februarie surse familiare cu această chestiune.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat pentru Reuters că furnizarea serviciilor Starlink nu a fost un act de caritate din partea SUA şi că Polonia a plătit un abonament.

În acest timp, acțiunile operatorului franco-britanic de sateliți Eutelsat au crescut cu până la 650% săptămâna trecută pe fondul speculațiilor că această companie ar putea înlocui Starlink în furnizarea accesului la internet în Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro