Dosar penal deschis de DIICOT în baza documentelor desecretizate din CSAT în cazul lui Călin Georgescu
DIICOT anunță că în baza documentelor desecretizate din Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind campania lui Călin Georgescu a fost deschis dosar penal pentru infracțiunile de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbare a funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
DIICOT a făcut acest anunț printr-un comunicat de presă transmis după ce Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, cââștigat de independentul Călin Georgescu:
„În urma analizei informațiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de președinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic”.
DIICOT precizează că cercetările se derulează in rem, adică pentru fapte, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor.
Amintim că miercuri Administrația Prezidențială a descretizat rapoartele din ședința CSAT privind derularea campaniei lui Călin Georgescu. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De exemplu, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.
SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China.
Joi, Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAT și investighează posibile fapte de corupere a alegătorilor și de spălare de bani.