Sari direct la conținut

Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: Asistentă reținută. „Ar fi asistat direct la episoade în care s-ar fi redus doza de noradrenalină pentru pacienți” / Ministerul Sănătății anunțase că nu găsise nicio neregulă

HotNews.ro
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES

Răsturnare de situație în cazul anchetei de la Spitalul Sf. Pantelimon: o asistentă din secția de Terapie Intensivă a fost reținută miercuri pentru 24 de ore de procurori pentru mărturie mincinoasă. Surse judiciare au declarat pentru HotNews că este vorba despre o asistentă „despre care s-au strâns dovezi că ar fi asistat direct la episoade în care s-ar fi umblat la doza de noradrenalină”. Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București au făcut propriile anchete la Spitalul Sf. Pantelimon, în urma cărora anunțaseră în aprilie că nu au fost găsite nereguli.

Procurorii Parchetului Tribunalului București continuă audierile în dosarul deschis în aprilie după ce directoarea de îngrijiri a Spitalului Sf. Pantelimon a acuzat că 17 pacienţi internaţi la Secția ATI au murit, în decurs de doar patru zile, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Miercuri, la Serviciul Omoruri a fost dusă la audieri, cu mandat, o femeie care avea calitatea de martor în dosar. La finalul audierilor, femeia a fost reținută pentru 24 de ore pentru mărturie mincinoasă, a anunțat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre o asistentă medicală de la Secția ATI, care avea calitatea de martor, iar acum este suspect.

Ea a fost audiată de mai multe ori, declarând de fiecare dată că nu a văzut nimic şi că nu are nicio informaţie cu privire la modul în care le era administrată noradrenalina pacienţilor. „S-au strâns dovezi că ar fi asistat direct la episoade în care s-ar fi modificat doza de noradrenalină”, au declarat sursele citate.

Reducerea dozei de noradrenalină – principala pistă urmărită de procurori

Reducerea dozei de noradrenalină este în continuare principala pistă urmărită de procurorii care anchetează acest caz, mai spun sursele judiciare citate.

Joi, de la 8:30, la Serviciul Omoruri vor fi audiați 5 martori în acest dosar, conform Parchetului Tribunalului București.

17 pacienţi internaţi la Secția ATI a Spitalului Pantelimon au murit, în decurs de doar patru zile, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină, un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale – este acuzația formulată în aprilie de directoarea de îngrijiri a spitalului, anchetată acum de procurori.

Acuzații grave la Pantelimon: 17 pacienți morți în 4 zile în urma reducerii dozei dintr-un medicament

Scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon a izbucnit pe 11 aprilie, când Ministerul Sănătății a anunțat că a decis trimiterea Corpului de Control la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din București, unde „managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

În aceeași zi, Parchetul București a anunțat că a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări privind decesul a aproape 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină.

Anunțul Ministerului Sănătății a venit atunci după ce publicația Cetățeanul.net a scris, în acea zi, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de Noradrenalină prescrisă pacienților, cu scopul de a elibera paturile din secție.

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, anunța instituția condusă de Alexandru Rafila pe 11 aprilie.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe 11 aprilie, managerul Spitalului Sf. Pantelimon „a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

Conducerea spitalului a alcătuit atunci „o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților”.

Patru anchete la Spitalul Sf. Pantelimon, după moartea a 17 pacienți în secția ATI

Patru anchete au fost declanșate la Spitalul Sf. Pantelimon în urma unei reclamații depuse de directorul de îngrijiri al spitalului, care a acuzat că în perioada 4-7 aprilie, în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au decedat 17 pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați:

  • Ancheta Corpului de Control al ministrului Sănătății;
  • Ancheta internă a spitalului;
  • Ancheta Colegiului Medicilor din București;

Toate acestea s-au încheiat fără să identifice nereguli.

  • A patra anchetă este cea a procurorilor, care este în curs.

Ministerul Sănătății a anunțat „concluziile raportului Corpului de Control” la spitalul Pantelimon, fără vreo referire la cei 17 pacienți decedați

Pe 17 aprilie, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesul a 17 pacienți în secția ATI a Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon după presupusa reducere a dozei de Noradrenalină, că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat „nicio abatere profesională”, subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

Potrivit instituției conduse de Alexandru Rafila, verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București, „au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta.”

O zi mai târziu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu are niciun motiv să creadă că rezultatele anchetei interne de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu au fost obiective”.

Ancheta internă a spitalului nu a constatat „nicio abatere profesională”

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti anunța, în aceeași zi, că nu a constatat în raportul său „nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente”.

Mai „rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate”, transmitea atunci spitalul.

În raportul comisiei interne de anchetă se mai arăta că „se impune luarea de urgenţă de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern şi se consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

Colegiului Medicilor București: „Nu a existat ideea că echipa medicală nu a făcut tot ce putea mai bine pentru pacient”

Ultima și cea mai consistentă anchetă a fost cea a Colegiului Medicilor din București, despre care ministrul Alexandru Rafila spunea că este „amănunţită, din punct de vedere profesional. Acolo sunt nişte etape procedurale care trebuie respectate, se ajunge cu raportul la Comisia de Disciplină care judecă acest dosar”.

Pe 1 mai, Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat concluziile anchetei derulate la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, după acuzațiile lansate de directoarea de îngrijiri că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au murit 17 pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

„Nu a existat nicio clipă, nici documentată și nici din afirmațiile medicilor, vreo dovadă că s-a intervenit nemedical asupra medicației pe care o aveau pacienții”, declara în acea zi Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București.

Răspunzând întrebării unui jurnalist, președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, a admis însă atunci faptul că ancheta Colegiului nu a putut verifica efectiv ce doze au primit pacienții, ci se bazează pe declarațiile medicilor și analiza documentelor din spital.

„În unele dintre aceste cazuri s-au făcut niște eforturi supraomenești, iar echipele medicale au făcut tot ceea ce ținea de ele. Mortalitatea într-o secție ATI ține de o multitudine de lucruri”, mai afirma atunci Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor, care coordonează Departamentul Jurisdicție profesională și litigii din cadrul Colegiului.

„Am văzut niște doctori epuizați, care și-au făcut treaba cum au putut mai bine și asupra cărora planează aceste acuzații”, adăuga Lucian Negreanu. „Niciunul dintre doctori nu a avut o eroare în a administra sau prescrie dozele.”

Colegiul Medicilor a vorbit despre „grave prejudicii aduse relației de încredere medic-pacient” și despre faptul că va fi „intransigent” cu persoana care a lansat acuzațiile

Comisia de Disciplină a Colegiului a constatat că „toate cazurile care au ajuns în ATI erau cazuri foarte grave, unele după mai multe luni de spitalizare, unele care au venit deja cu stop resuscitat din alt spital. Am analizat întreaga evoluție, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital și ne-am focalizat pe momentul incriminat”.

„Din punct de vedere medical, nu știm de ce s-a făcut această sesizare”, mai spunea atunci Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor București. „Sunt pacienți care au beneficiat de tratament maximal, oameni în vârstă cu neoplazii avansate”, au mai adăugat reprezentanții Colegiului Medicilor.

„Au fost analizate documentele, care însumează mai mulți metri cubi de foi de observație. Au fost 17 decese într-o secție de 25 de paturi. Rolul nostru și al dumneavoastră este să aducem adevărul la lumină”, mai spuneau reprezentanții Colegiului Medicilor.

Pe de altă parte, președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, anunța atunci că, în cazul în care și ancheta Parchetului va stabili că nu a fost vorba despre greșeli medicale, Colegiul Medicilor va fi „intransigent” cu persoana care a lansat aceste acuzații. Cătălina Poiană afirma că „suntem în fața dumneavoastră pentru transparență”, adăugând că „este o situație fără precedent, o situație care a adus grave prejudicii aduse relației de încredere medic-pacient”. „Considerăm că în condițiile în care actul medical se dovedește unui corect, este responsabilitatea noastră față de corpul medical și față de familiile pacienților să facem public acest lucru. Este o cercetare disciplinară făcută cu toată responsabilitatea”, mai spunea președintele Colegiului Medicilor București.

Colegiul Medicilor București spunea atunci că s-a autosesizat în acest caz, au precizând că ancheta a constat în analizarea documentelor de la spital și audierea medicilor.

Cătălina Poiană mai sublinia atunci, de asemenea, că se așteaptă și rezultatele anchetei Parchetului și susținea că Colegiul Medicilor București nu se „antepronunță” în acest caz. „Noi nu influențăm în niciun fel ancheta Parchetului”, a mai precizat Cătălina Poiană. „Sunt jurisdicții paralele, care nu sunt neapărat legate între ele.”

Probleme și în 2016 la secția ATI de la Sfântul Pantelimon. Șefa de atunci: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

În urmă cu opt ani, jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Marius Mărgărit și Răzvan Luțac publicau o investigație privind situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde șefa de atunci a secției ATI, Laura Constantinescu, a fost înregistrată de un alt medic în timp ce le explica celorlalți medici pe cine preferă să salveze, în condițiile în care medicamentele nu ar fi fost suficiente. Ulterior, șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate din funcție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro