Sari direct la conținut

Doua accidente, acelasi premier. Cum s-a comportat guvernul Ponta la accidentul din Muntenegru si la accidentul aviatic din Muntii Apuseni

HotNews.ro
Podul din Muntenegru si epava avionului din Apuseni, Foto: Colaj foto
Podul din Muntenegru si epava avionului din Apuseni, Foto: Colaj foto

Accidentul aviatic din Apuseni in care au murit doi oameni a lasat „mut” guvernul Ponta, care a obisnuit scena publica prin dese aparitii televizate. Haosul creat de institutii subordonate Guvernului a determinat indignarea opiniei publice, care a pus reponsabilitatea in sarcina Executivului. In schimb, accidentul rutier din Muntenegru nu putea fi sub nici o forma imputat Guvernului, ceea ce a determinat o mobilizare masiva a ministrilor, in frunte cu premierul, care s-au intrecut in gesturi simbolice, cu priza la public. Ministerul de Externe a convocat imediat o celula de criza condusa de premierul Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat a plecat cu un avion cu medici romani in Muntenegru, ministrul Titus Corlatean si-a anulat participarea la reuniunile CAE si CAG din Luxemburg pentru a coordona la Podgorita activitatile echipei din Romania, Guvernul a decretat zi de doliu national, iar la ceremonia religioasa de pe aeroportul unde a aterizat aeronava cu sicriele cu trupurile neinsufletite ale romanilor decedati au fost prezenti Ponta, Mircea Dusa, Corlatean, Radu Stroe si Arafat.

In oglinda, dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni, aparitiile publice ale premierului si ale ministrilor implicati in scandalul public au fost minime. Iar cand au aparut in public, atat premierul, cat si ministrii au evitat intrebarile ziaristilor.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat pe fuga: „Imi reprosez ca s-a intamplat in timpul mandatului meu tragedia de la Cluj”, dupa care premierul a anuntat ca a decis inlocuirea din functie a secretarului de stat MAI Catalin Chiper, a solicitat inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa si a anuntat ca va solicita in CSAT inlocuirea sefului STS, catalogand interventia de luni „un esec”. Toate – intr-o declaratie de presa care nu a permis intrebari de la ziaristi.

Tot miercuri, Ponta a anuntat ca va fi infiintat, in cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de interventie in situatii de urgenta, coordonat de vicepremier. Insa, un astfel de comitet ar trebui sa functioneze deja, avand in vedere ca exista inca din 2004 acte normative privind infiintarea unui organism interministerial de gestionare a situatiilor de urgenta. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii s-au respectat procedurile la interventia de dupa accident, iar secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Antena 3 ca in momentul producerii accidentului se afla la o reuniune NATO.

Astazi, Radu Stroe si-a dat demisia.

Filmul reactiei autoritatilor romane la accidentul din Muntenegru

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie in Muntenegru pe 23 iunie 2013, in jurul orei 18:00, ora Romaniei. In urma accidentului si-au pierdut viata 18 persoane, iar alte 29 au fost ranite. Autocarul a deraiat pe un pod din apropiere de Podgorita, capitala Muntenegrului. Trei zile mai tarziu, trupurile neinsufletite ale victimelor au fost repatriate. Soferul care se afla la volanul autocarului prabusit si-a pierdut viata in accident. Presa locala a relatat in seara in care a avut loc accidentul ca peste 100 de persoane s-au strans la spitalul unde sunt internati ranitii pentru a dona sange. Presa a relatat pe larg detalii despre accidentul din Muntenegru incepand cu seara de 23 iunie 2013.

Duminica, 23 iunie 2013

Ora 18:00 S-a produs Accidentul din Muntenegru

22:50 Ministerul Afacerilor Externe comunica faptul ca printre victimele accidentului se afla si romani si ca o echipa consulara s-a deplasat la locul accidentului. Ambasadorul Romaniei se afla deja la spitalul la care sunt internati o parte dintre cetatenii romani, iar reprezentantii misiunii diplomatice se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si sunt pregatiti sa ofere asistenta si protectie consulara, informeaza MAE.

23:44 Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, anunta ca a autorizat un zbor catre Muntenegru cu o aeronava Spartan. „O aeronava Spartan este pregatita sa decoleze spre Muntenegru pentru a-i aduce in tara pe romanii implicati in accident, in cazul in care va fi nevoie”, a declarat pentru Agerpres, ministrul Mircea Dusa. El a precizat ca decizia a fost luata si ca urmare a discutiei pe care secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a avut-o cu autoritatile din Muntenegru.

Luni, 24 iunie 2013

Ora 00:05 Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a convocat celula de criza. „La fata locului va fi trimisa o echipa consulara mobila din Centrala MAE, pentru a sprijini Ambasada Romaniei in Muntenegru, in demersurile de acordare a asistentei consulare adecvate la fata locului”. Autoritatile locale s-au implicat la cel mai inalt nivel pentru acordarea sprijinului necesar, adauga MAE.

07:15 Ministrul Apararii, Mircea Dusa, anunta ca un avion cu medici romani, intre care secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, a ajuns in Muntenegru pentru a evalua situatia victimelor.

10:45 Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si-a anulat participarea la reuniunile CAE si CAG din Luxemburg, urmand sa plece la Podgorita pentru a coordona la fata locului activitatile echipei operative din Romania, in cooperare cu autoritatile locale, pentru asistenta victimelor accidentului.

11:30 Guvernul roman a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca va intreprinde „rapid” verificari la firma de transport implicata in accidentul din Muntenegru. Parchetul General s-a sesizat din oficiu in cazul accidentului din Muntenegru si va cere autoritatilor muntenegrene sprijinul pentru efectuarea anchetei (Detalii http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15059915-guvernul-face-verificari-firma-transport-implicata-accidentul-din-muntenegru-firma-transport-soferii-aveau-experienta-cel-putin-10-ani-fara-niciun-incident.htm).

13:30 Premierul Victor Ponta conduce Celula de criza convocata la MAE urmare a accidentului din Muntenegru, iar la ora 18.00 va avea loc o sedinta a acesteia, informeaza Ministerul de Externe.

17:10 Ministrul Titus Corlatean a ajuns la Podgorica, unde a fost primit de presedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic, si va vizita ranitii din accidentul de autocar care sunt internati in spital, a anuntat MAE, citat de Agerpres.

Dupa primirea la presedintele muntenegrean, ministrul Titus Corlatean, impreuna cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, dr. Raed Arafat, se va deplasa la spitalul din Podgorica pentru a vizita cetatenii romani raniti. Potrivit MAE, ministrul roman de externe va coordona actiunile in desfasurare, care sa duca la finalizarea, cu sprijinul autoritatilor muntenegrene, cat mai repede cu putinta, a tuturor procedurilor care sa faca posibila reintoarcerea acasa a supravietuitorilor tragicului eveniment, precum si repatrierea trupurilor neinsufletite.

18:00 Guvernul pregateste un set de masuri de sprijin pentru familiile victimelor accidentului din Muntenegru, precum acoperirea cheltuielilor de transport in tara si inmormantare a persoanelor decedate, luand in calcul si decretarea unei zile de doliu national, relateaza Mediafax, care citeaza surse politice (Detalii aici).

19:00 Premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul propune o zi de doliu national, in memoria victimelor accidentului din Muntenegru. „Maine dimineata [25 iunie 2013 – n.red.] avem sedinta de guvern si, daca sunt indeplinite toate conditiile legale, vom propune ca miercuri sa fie declarata zi de doliu national in memoria persoanelor care au decedat si pentru a arata ca o mare tragedie poate sa consolideze un sentimente de solidaritate in societatea romaneasca”, a spus premierul, la finalul unei sedinte a celulei de criza constituite in urma tragediei din Muntenegru.

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat atunci ca poate sa confirme ca exista 18 victime si 29 de persoane ranite, ca un avion va transporta a doua zi, la Bucuresti, corpurile persoanelor decedate si ca tot a doua zi vor fi transportate la Bucuresti cele 22 de persoane ranite.

„Ministerul Apararii Nationale a luat toate masurile, vor pleca inca doua avioane cu toate facilitatile medicale pentru a putea transporta la Bucuresti cele 22 de persoane ranite mai putin grave si, daca se ia decizia de catre personalul medical, si cei sapte de la terapie intensiva”, a spus atunci primul ministru.

Ponta a declarat ca au fost asigurate toate costurile necesare pentru aceste transporturi si ca guvernul va face demersurile legale pentru a sprijini familiile afectate. „Imi exprim regretul profund si condoleante fata de rudele victimelor”, a spus Ponta, exprimandu-si recunostina pentru autoritatile din Muntenegru.

Seful executivului si-a cerut scuze pentru familiile victimelor, dar a precizat ca principala problema care intarzie identificarea cadavrelor este legata de faptul ca actele acestora se afla inca in epava autobuzului. „Se fac toate eforturile pentru a identifica cu certitudine atat persoanele decedate cat si cele ranite”, a asigurat primul ministru (Detalii aici).

21:50 Mircea Dusa: Repatrierea ranitilor din Muntenegru este cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, cand a prezentat la Baza 90 din Otopeni cele doua aeronave care urma sa ii aduca a doua zi in tara pe romanii raniti in accidentul din Muntenegru, ca aceasta este cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN. Pe 24 iunie 2013, ministrul Dusa a prezentat presei doua avioane militare – Hercule si Spartan – cu care sa fie transportate persoanele ranite in accidentul din Muntenegru. Spartan, o aeronava mai mica, va fi dotata cu 12 targi si aparatura pentru terapie intensiva, in timp ce in Hercule vor putea fi transportati 18 pacienti, preciza atunci Ministrul Apararii.

Oficialul declara ca medicii romani care vor merge in Muntenegru pentru preluarea ranitilor vor fi coordonati de Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca. (Detalii aici)

22:30 Victor Ponta: Am aflat de Muntenegru la ora 22.55

Premierul Victor Ponta a declarat la o zi dupa accident ca a aflat de tragedia din Muntenegru la ora 22:55, cand a fost sunat de catre subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, moment din care a luat legatura cu ministrii cu atributii. „As vrea ca opinia publica sa fie corect informata, pentru ca am vazut niste neintelegeri in presa si simt nevoia sa fac aceasta precizare: conform listingului telefonului meu – si il pun la dispozitia presei – eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22:55, cand am fost prima data sunat de domnul Arafat, deci inainte de ora aceea nu am stiut, dupa care, sigur, am luat legatura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apararii si toti ceilalti”, a declarat premierul Victor Ponta agentiei Mediafax.

In cursul zilei in care a avut loc accidentul, premierul Ponta a participat la cel mai mare turneu de baschet 3×3 din Romania, organizat cu sprijinul Federatiei Internationale de Baschet (FIBA) si a FIBA Europe.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a transmis duminica seara, la ora 22.31, un comunicat in care informa ca un autocar cu turisti s-a prabusit sambata intr-o prapastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetari „se pare ca printre victimele accidentului se afla si cetateni romani”.

Premierul Victor Ponta a intervenit telefonic si la B1 TV pentru a preciza ca a fost informat de accident de catre Raed Arafat, la ora 22.55. „M-a sunat sa-mi ceara atuorizarea pentru ca a doua zi dimineata, cu un avion militar, sa mearga la fata locului, autorizare pe care doar eu o puteam da. Deci inainte de ora aceea nu am stiut, dupa care, sigur, am luat legatura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apararii si toti ceilalti”, a declarat Ponta.

Si ministrul Apararii, Mircea Dusa, a intervenit apoi la B1 TV, sustinand ca a aflat de accident la ora 22.40. Intr-o emisiune anterioara, tot la B1 TV, Mircea Dusa declarase ca a fost instiintat „in jurul orei 21.00-21.30”, tot de Raed Arafat, „care mi-a prezentat situatia si necesitatea de a interveni… mi-a solicitat un avion”, a spus el. (Detalii aici)

Titus Corlatean: Autoritatile romane s-au miscat repede si au comunicat informatii „certificate”

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, aflat la Podgorica, a declarat pe 24 iunie 2013, a doua zi de la accident, ca autoritatile romane „s-au miscat foarte repede” in cazul tragediei din Muntenegru si au comunicat „atunci cand au avut informatia certificata de autoritatile din Muntenegru”. Ministrul a mentionat atunci ca au trecut doar 24 de ore de la accident, iar celula de criza convocata la MAE a lucrat tot timpul, el a tinut legatura cu aceasta, au fost luate decizii, s-au deplasat echipe si oficiali la Podgorica. (Detalii aici).

Marti, 25 iunie 2013

11:50 Guvernul a decretat ziua de miercuri, 26 iunie, zi de doliu national in memoria victimelor din Muntenegru. „Suntem intr-o sedinta extraordinara a Guvernului cu un singur punct pe ordinea de zi – hotarare privind declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu national pe teritoriul Romaniei. In baza acestei HG, trebuie ca in cursul zilei de de maine institutiile si autoritatile publice centrale si locale sa arboreze drapelul Romaniei in berna. De asemenea, drapelul se va arbora in berna la sediile partidelor politice, la sindicate, la punctele de frontiera, pavilionul navelor si, tot in baza legii si a HG, posturile nationale de radio si de televiziune si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator”, a afirmat Victor Ponta la inceputul sedintei de guvern. (Detalii aici)

12:27 Premierul Victor Ponta anunta ca autoritatile din Muntenegru au incheiat procedura de identificare a persoanelor decedate in accidentul rutier, Guvernul de la Bucuresti urmand sa asigure transportul in tara al acestora.

22:00 Premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, au fost toti prezenti pe aeroportul unde a aterizat aeronava militara care a adus sicriele cu trupurile neinsufletite ale romanilor decedati in accidentul din Muntenegru.

In memoria victimelor, un sobor de preoti a oficiat o slujba religioasa, la care au asistat premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe (Detalii aici).

23:00 Victor Ponta: Accidente precum in Muntenegru se gestioneaza inclusiv de ministri. Eu nu sunt ca Ceausescu

Premierul Victor Ponta a declarat ca in ziua accidentului, la ora 19:30, cand se afla la baschet, nimeni nu stia de tragedia produsa in Muntenegru si a precizat ca Raed Arafat l-a sunat la 22:55 pentru a-i cere acordul de a folosi un avion militar, adaugand ca nu vrea sa fie ca Ceausescu, comandantul suprem care stie tot.

El a explicat ca, in astfel de situatii, problemele sunt abordate inclusiv de catre ministrii cu atributii, iar subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, l-a contactat telefonic in primul rand deoarece avea nevoie de acordul institutional si legal pentru a folosi un avion militar.

„Eu nu sunt ca Ceausescu, care din cinci in cinci minute era informat ca ploua undeva. O tara nu mai trebuie sa functioneze ca pe vremea lui Ceausescu sau in regimul Basescu, cand totul se decidea de catre comandantul suprem care stie tot, ci exista si ministere”, a spus Ponta la RTV, citat de Mediafax. In opinia primului-ministru, pentru gestionarea situatiei din Muntenegru nu a existat vreo problema de comunicare la nivelul autoritatilor (Detalii aici).

Miercuri, 26 iunie 2013

Ziua de 26 iunie 2013 a fost zi de doliu national in Romania, in semn de respect fata de victimele accidentului care a avut loc in Muntenegru. In aceeasi zi, in Catedrala Patriarhala a fost oficiata o slujba de pomenire pentru cei 18 romani care si-au pierdut viata in tragicul accident rutier din Muntenegru, dupa cum a anuntat Biroul de presa al Patriarhiei Romane (Detalii aici).

In ultimii 15 ani, in Romania a fost decretata zi de doliu national pe 18 aprilie 2010, cand au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, la data de 3 august 2007, cand au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxa Romana timp de 21 de ani, in 2005 – la inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, in martie 2004 – in memoria cetatenilor romani, care au cazut victime ale atentatelor teroriste din Spania, precum si in septembrie 2001 – dupa atacurile teroriste din Statele Unite.

Premierul Victor Ponta si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, au participat la ceremonia publica dedicata Zilei Drapelului National, unde drapelul, binecuvantat de un preot militar, a fost ridicat pe catarg in acordurile Imnului national al Romaniei. Apoi, steagul a fost coborat in berna pentru ca a fost decretata zi de doliu national in memoria celor 18 romani care si-au pierdut viata in accidentul din Muntenegru (Detalii aici).

[N. Red: Orele care se regasesc in text corespund momentului in care HotNews.ro a relatat fiecare dintre informatiile de mai sus, si nu momentului exact in care faptele au fost anuntate de catre autoritati]

Filmul reactiei autoritatilor la accidentul aviatic din Muntii Apuseni

Un avion de mici dimensiuni de tipul Britten-Norman Islander BN 2 s-a prabusit luni, 20 ianuarie 2014, in jurul orei 16:00, in imprejurari neelucidate inca, intr-o zona impadurita din Apuseni, in zona Varfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. La bordul aeronavei se aflau sapte persoane, doi membri ai echipajului si cinci medici, care se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant. La momentul anuntarii accidentului, toti pasagerii erau in viata. Victimele au fost gasite de un padurar, la circa sase ore dupa ce unul dintre pasageri a sunat la 112 pentru a anunta accidentul. Pana la gasirea victimelor, doi oameni, pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina, au murit.

In avionul care s-a prabusit se aflau doctorii Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Capitala, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sfanta Maria” din Bucuresti, Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius si care face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Aura Ion, studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti, pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Luni, 20 ianuarie 2014

17:20 Seful IGSU anunta ca toate persoanele din avion sunt in viata si ca medicul care a sunat la 112 a acordat primul ajutor. (Detalii aici)

17:35: Un elicopter de la SMURD Mures a plecat pentru a identifica zona accidentului, insa s-a retras din cauza cetii

18:25 Echipele de interventie nu pot gasi medicii si echipajul din avion

18:35 Toate cele sapte persoane din avionul care a aterizat fortat au fracturi si rani – surse medicale

18:40 Director Romatsa: Stim exact coordonatele aeronavei, dar este foarte greu de ajuns la victime

19:34 Sef Salvamont Vladeasa: In zona unde se afla victimele accidentului aviatic zapada este pana la brau

19:55 La operatiunile de cautare a victimelor participa si aproximativ 200 de localnici

20:45 Victimele accidentului, cautate de pompieri, politisti, jandarmi si salvamontisti

21:00 Victor Zota, de la Agentia Nationala de Transplant, declara ca doi dintre raniti si-au pierdut cunostinta

21:30 Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul unei emisiuni pentru B1 TV, ca victimele accidentului au fost localizate de echipele de salvare. „Am primit un mesaj legat de persoanele accidentate: Au fost gasite in sfarsit. Acum se organizeaza evacuarea”, a spus Ponta, invitat la o emisiune a postului de televiziune, in timp ce isi consulta telefonul mobil. (Detalii aici)

22:20 Un echipaj al ISU Alba a ajuns la locul accidentului aviatic, anunta Agerpres.

22:35 Doi dintre raniti au fost coborati, de catre cei care i-au gasit, intr-o zona de unde vor putea fi preluati cu ambulanta, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al ISU Alba, plutonier Alina Balas. Potrivit acesteia, alti doi dintre ocupantii aeronavei s-ar afla intr-o stare mai grava.

22:50 Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, a declarat ca una dintre victime este incarcerata, o alta are picioarele rupte, iar o a treia, fracturi la maini. Burlui a mai spus ca, in prezent, este in desfasurare actiunea de transportare a ranitilor intr-o zona unde se afla autoturisme de teren. De acolo, ranitii ar urma sa fie dusi la masinile de prim ajutor care sa-i transporte la spital.

22:57 ISU Alba: Una dintre victimele accidentului aviatic a murit.

Marti, 21 ianuarie 2014

00:10 Adjunctul Salvamont Bihor, Adrian Marin, a confirmat, dupa miezul mortii, pentru B1 TV, ca pilotul Adrian Iovan a decedat, precizand ca mai exista o victima, o studenta rezidenta. (Detalii aici)

9:57 Unul dintre localnicii care au gasit victimele accidentului aviatic: „Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Varful Pietreasa si am aflat ca ar fi avionul intr-o zona cu padure mijlocie, cu plantatii. Din fericire, i-am gasit. Zapada avea o jumatate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci si era rasturnat. Cand am ajuns am vazut ca ii faceau respiratie gura la gura domnisoarei rezidente, pe ea am incercat sa o ajutam prima data, dar apoi am aflat ca a murit. Ranitii strigau de durere, unul era cu amandoua picioarele rupte, am facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura. Le-am facut foc, le-am dat hainele de pe mine ca sa le pun pe ei, pentru ca nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul si le-am facut foc, si am ramas numai intr-o bluza mai subtire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia sa ii ajut sa se incalzeasca, pentru ca ei au indurat frig”. Potrivit lui Gheorghe Giurgiu, ranitii erau in afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion. „Stateau adunati intr-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar langa avion, pentru ca nu se putea misca. I-am dat haina de pe mine ca statea pe spate, intins pe zapada. Au mai venit si alti oameni din alt sat apoi si am incercat sa ii ducem in jos cum am putut. I-am carat cu paturi, pe brate si in spate, numai sa ii ajutam. Erau vreo doi kilometri pana la drum. (…) Dupa o vreme au venit SMURD, Politia, jandarmii”, a mai spus Giurgiu (Detalii aici).

10:23 Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea sa prezinte o informare despre modul in care a actionat fiecare institutie in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni (Detalii aici)

11:04 Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si fondatorul SMURD, a explicat pentru Stirile Pro Tv cum a fost posibil ca echipa de medici aflata in avionul care a cazut luni intr-o zona greu accesibila din Muntii Apuseni sa zboare cu o aeronava veche de 35 de ani, in vreme ce SMURD detine un aparat de zbor performant si ultra-rapid, utilat pentru transporturi umanitare. Potrivit medicului Raed Arafat, noul avion este in prezent in revizie la Aerostar Bacau, deoarece ii lipseste o piesa (Detalii aici).

13:19 Ministerul Transporturilor: Lucram la o investigatie tehnica pentru determinarea cauzelor accidentului aviatic. Institutiile nu fac obiectul anchetei (Detalii aici)

14:34 STS raspunde la acuzatia ca ar fi localizat gresit locul avionului prabusit: Primul apel la 112 a fost facut la ora 16:16 si a venit din reteaua Vodafone, iar localizarea apelului s-a facut instantaneu. STS a localizat originea apelului, respectiv sectorul de celula din care a fost generat apelul, si nu epava (Detalii aici)

16:07 Medicul Radu Zamfir, una dintre victimele tragediei aviatice, a declarat ca a contactat serviciile de urgenta si a trimis coordonatele zonei in care se afla. Intrebat daca pilotul Adrian Iovan le-a spus ce se intampla cu aeronava inainte de producerea accidentului, dr. Zamfir a declarat: „Nu a apucat sa ne spuna nimic, era preocupat sa tina mansa avionului, datorita lui suntem in viata, sa nu uitam asta”. (Detalii aici)

16:09 ROMATSA sustine ca aeronava BN2 emitea un semnal de urgenta care trebuia decriptat la Moscova, ceea ce nu s-a intamplat. Centrul COSPAS din Moscova informeaza ca luni nu a fost primit niciun semnal de avertizare din spatiul aerian al Romaniei. (Detalii aici)

18:31 Vicepresedintele CJ Alba sustine ca salvamontistii au fost dirijati pe piste gresite, coordonatele GPS de la STS fiind eronate (Detalii aici)

20:20 Ministrul de Interne, Radu Stroe: Imi reprosez ca s-a intamplat in timpul mandatului meu tragedia de la Cluj (Sursa)

21:14 Politia Romana nu a folosit sistemul de localizare a terminalelor GSM in timpul operatiunii de salvare a echipajului din avionul prabusit in Muntii Apuseni pentru ca aparatura de acest gen poate fi folosita doar pentru localizarea infractorilor, pe baza unor autorizatii emise de judecatori, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). (Detalii aici)

Miercuri, 22 ianuarie

9:40 „Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent. Totodata, ministrul Dusa a dispus ca Aurelia Ion sa fie inmormantata cu onoruri militare”, informeaza MApN intr-un comunicat. (Detalii aici)

11:00 Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe: Nu cred ca voi fi schimbat din functie, nu demisionez (Sursa)

11:00 Victor Ponta, intr-o declaratie de presa, fara intrebari de la ziaristi: Am decis inlocuirea din functie a secretarului de stat MAI Catalin Chiper; am solicitat inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa si voi solicita in CSAT inlocuirea sefului STS. Interventia de luni a fost un esec (Detalii aici)

12:25 Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, a demisionat (Detalii aici)

12:30 Concluziile raportului Guvernului arata un singur vinovat in cazul gestionarii defectuoase a operatiunii de salvare: Romatsa. Raportul nu stabileste nicio vina a STS, desi premierul a cerut demiterea sefului serviciului (Detalii aici)

16:40 Premierul Victor Ponta a anuntat ca va fi infiintat, in cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de interventie in situatii de urgenta, coordonat de vicepremier. Aceasta este masura pe care premierul vrea sa o adopte pentru a nu se repeta esecul inregistrat in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Insa, un astfel de comitet ar trebui sa functioneze deja, avand in vedere ca exista inca din 2004 acte normative privind infiintarea unui organism interministerial de gestionare a situatiilor de urgenta. Singura diferenta fata de ceea ce functioneaza deja sau ar trebui sa functioneze este ca acest comitet ar fi coordonat la nivel de vicepremier si nu de premier cum este prevazut in prezent. (Detalii aici)

17:00 Relatarea unui satean din Horea: „Ne-au sunat ca au zis la televizor ca i-au gasit pe toti teferi si nevatamati si sa nu-i mai cautam. Dupa cam o ora suna iar telefonul: Mai cautati, nu i-au gasit” (Detalii aici)

21:08 Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii s-au respectat procedurile la interventia de dupa accident (Detalii aici)

23:20 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Antena 3 ca au fost conditii grele care au ingreunat interventia la avionul prabusit din Muntii Apuseni si ca toti cei care au ajuns la locul tragediei, de la paramedici la pompieri, si-au facut datoria. Despre avionul SMURD, Arafat spune ca era absolut necesara revizia, deoarece avionul a avut peste 150 de ore de zbor si avea nevoie de piese noi. (Detalii aici) Secretarul de stat a precizat ca in momentul producerii accidentului aviatic se afla la o reuniune NATO.

Joi, 23 ianuarie

15:00 Radu Stroe: Am decis sa sa imi depun demisia in semn de onoare. In cadrul unei declaratii de presa, fara intrebari acceptate din partea ziaristilor, Radu Stroe a declarat: „Incep prin a transmite sincere condoleante familiilor celor decedati. Am decis sa sa imi depun demisia in semn de onoare si pentru apararea demnitatii pompierilor din IGSU. Ei sunt eroii care au salvat si vor salva in continuare viata oamenilor.” Radu Stroe a mai spus ca „plecarea mea trebuie sa reprezinte un fapt de normalitate intr-o tara democratica.” (Detalii aici)

15:23 Premierul Victor Ponta confirma oficial, intr-o declaratie de presa fara intrebari acceptate de la ziaristi, ca a primit demisia lui Radu Stroe. „Confirm oficial ca am primit demisia lui Radu Stroe. Am vorbit cu presedintele si am propus ca pe perioada de interimat Gabriel Oprea sa asigure conducerea MAI. Am discutat cu Crin Antonescu si in jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru un nou ministru”, a anuntat premierul Victor Ponta, intr-o declaratie de presa la sediul Guvernului. (Detalii aici)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro