Două bulgăroaice s-au dovedit a fi spioane ale Rusiei. Una lucra la aeroport și urmărea detalii despre zborul unui jurnalist și al unui disident rus, scrie presa bulgară

Încă două bulgăroaice au fost identificate ca făcând parte dintr-o rețea de spionaj rusesc coordonată din Marea Britanie. O investigație a BBC a constatat că Țvetelina Ghenceva și Țvetanka Donceva au participat la operațiuni complexe de supraveghere împotriva unor persoane spionate de o celulă. Ambele au refuzat să vorbească pentru BBC, scrie Mediapool.bg.
Țvetelina Ghenceva locuiește la Sofia și lucrează la aeroport. Se pare că ea și-a folosit slujba pentru a monitoriza zborurile persoanelor vizate de celula de spionaj. Ea urmărea detalii despre zborul jurnalistului bulgar Christo Grozev și disidentul rus Kirill Kachur. Angajați ai Aeroportului „Vasil Levski” au declarat pentru bTV că Ghenceva nu a fost angajata lor. Cealaltă bulgăroiacă, Țvetanka Donceva, a participat la o campanie de propagandă anti-ucraineană la Viena.
În urmă cu o zi, Austria a anunțat că o femeie din Bulgaria a făcut parte dintr-o campanie rusă de dezinformare la scară largă în Austria și a spionat pentru Moscova. Anterior, șase bulgari au fost descoperiți ca parte a unei rețele de spionaj în Marea Britanie care a lucrat pentru Rusia sub conducerea scandalosului om de afaceri Jan Marsalek.
Potrivit BBC, Țvetelina Ghenceva și-a folosit munca în industria aviatică pentru a obține informații despre zborurile private ale persoanelor vizate de celula de spionaj. Spionii au urmărit oamenii vizați în avioane și se cazau în locuri apropiate de aceștia.
De la ei, au putut vedea ce scriu pe telefoanele mobile țintele lor și, la un moment dat, au identificat chiar și un PIN al unui telefon aparținând jurnalistului Roman Dobrohotov. Ghenceva a făcut parte din echipa trimisă la Berlin pentru a-l spiona pe Dobrohotov. Ea a făcut parte din grupurile de chat pe care erau trei dintre cei condamnați pentru spionaj în cazul din Regatul Unit – liderii celulelor – Orlin Rusev, Biser Djambazov și Katrin Ivanova.
În timpul procesului împotriva grupului, misteriosul angajat al companiei aeriene era cunoscut sub numele de „Țvetka” sau „Țveti”.
Cealaltă bulgăroaică, Țvetanka Donceva, a participat la o campanie de propagandă anti-ucraineană la Viena.
Ea a ajutat de asemenea la monitorizarea lui Grozev, a unui alt jurnalist care investighează activitatea subversivă rusă în Europa, precum și pe cea a șefului serviciilor de informații interne austriece.
Donceva a fost arestată în Austria în decembrie.
Ea locuia într-un apartament vizavi de casa lui Christo Grozev din Viena, de unde îl monitoriza.
De asemenea, a fost plătită să organizeze o campanie de propagandă anti-ucraineană, în care au fost postate autocolante în diferite părți ale Vienei. Scopul campaniei a fost acela de a-i prezenta pe susținătorii Ucrainei drept neo-naziști. În capitala Austriei ea s-a întâlnit cu cel puțin trei persoane care au fost deja identificate din Marea Britanie: Vania Gaberova, Biser Djambazov și Katrin Ivanova.
Printre indivizii pe care Donceva trebuia să îi monitorizeze erau oficiali austrieci de rang înalt, inclusiv șeful Direcției pentru Securitate de Stat și Informații din Austria, Omar Haijawi-Pirchner, precum și jurnalista austriacă de investigații Anna Thalhammer, care a scris despre spionajul rus.
Ea a recunoscut în fața anchetatorilor că a efectuat supravegherea la solicitarea vechii sale prietene Vania Gaberova. Gaberova a fost cea care i-a dat o listă de oameni, adrese și fotografii.
Donceva i-a spus inițial poliției că a fost indusă în eroare cu privire la adevăratul scop al supravegherii, că mai întâi i s-a spus că participă la un „proiect studențesc” și apoi că lucrează pentru Interpol. Potrivit anchetatorilor austrieci, însă este „imposibil să ne imaginăm” că Donceva ar fi crezut astfel de explicații dubioase.
Documentele arată că celula de informații la care a participat Donceva a fost condusă de Jan Marsalek, care a făcut acest lucru de la Moscova și în numele serviciilor ruse. În acestea se mai precizează că ea a fost recrutată de Marsalek și de șeful celulei britanice, Orlin Rusev.
Presupusul lider al grupului, austriacul Jan Marsalek, este căutat după căderea din 2020 a companiei de plăți online Wirecard, care (companie) a fost în centrul unei scheme prin care s-au furat aproape 2 miliarde de dolari. Marsalek a fugit cu un avion privat și a aterizat la Minsk. Se crede că de acolo a fost dus de serviciul de informații externe rus la Moscova.