Sari direct la conținut

Două surori din Vaslui au fost adoptate împreună. Mama: „Nu am sentimentul că le-am adoptat, ci că sunt făcute de noi”

HotNews.ro
Două surori din Vaslui au fost adoptate împreună. Mama: „Nu am sentimentul că le-am adoptat, ci că sunt făcute de noi”
Familia Fighir e acum completă. Andreea și Sofia au umplut casa și inimile părinților. FOTO: Arhiva personală

În primăvara anului 2023, la un an după ce au depus actele de adopție, soții Fighir din Iași și-au umplut sufletul și brațele cu două fete: Sofia Ioana, acum în vârstă de 8 ani, și Andreea Lăcrămioara, de 11 ani. Nu plănuiseră niciodată să adopte doi copii, ci doar unul, mai mic de 5 ani, însă destinul a schimbat radical planurile familiei.

Florentina Fighir își amintește exact cum a fost în ziua în care a accesat profilul public cu copii adoptabili. Era joi și, împreună cu soțul ei, îl căutau pe cel care urma să le devină copil. Erau siguri că e pe undeva pe acolo, în lista aceea cu fotografii și vieți descrise pe scurt, în câteva rânduri.

Când destinul așază lucrurile

Văzuseră cam jumătate dintre profilurile copiilor adoptabili din toată țara, inclusiv pe cele din Vaslui, când Florentina Fighir i-a spus soțului că ar vrea să revadă lista din Vaslui. Iar aici a fost mâna destinului, pentru că exact în acele minute, pe lista din Vaslui fusese adăugată Sofia. Mai mult de atât: „Sofia-Ioana. Așa îi chema pe părinții mei: pe mama Sofia, pe tata Ioan. Atunci am știut clar că e un semn.” Angajata de la Protecția Copilului i-a anunțat, însă, că ar fi o problemă cu fetița. Au crezut că e vorba de una de sănătate. Nu, nu era de sănătate, ci era legată de faptul că Sofia avea o soră mai mare, care nu era încă în listă, deoarece colegii de la Vaslui nu apucaseră să-i definitiveze profilul. „Dar asta nu e o problemă! Vă rugăm să le blocați, mergem să le vedem!”, a spus Florentina fără să stea pe gânduri, fără să clipească. Și a fost dragoste la prima vedere.

O decizie categorică, luată pe loc

Prima lor întâlnire s-a petrecut pe 9 martie 2023. Când le-au văzut intrând pe ușa asistentei maternale la care locuiau, care le adusese de la școală, au știut că sunt fetele lor. „Din prima clipă am avut o conexiune foarte bună cu ele, ne-am jucat foarte mult, am jucat și fotbal împreună. Sofia își aduce aminte și acum de ziua aceea și îmi spune cât de frumoasă a fost.”

Când au plecat de la ele, asistenta socială din Vaslui care i-a dus pe soții Fighir la fete, le-a spus că au la dispoziție trei zile să se gândească și să dea un răspuns, dacă merg cu procedura mai departe sau nu. La ce bun să mai aștepte trei zile, când decizia fusese deja luată după o singură privire? „Am răspus pe loc: ele sunt, mergem mai departe, vrem să le cunoaștem în continuare.” „Dar aveți timp să vă mai gândiți…”, a încercat asistenta socială să le tempereze elanul. Pentru ei nu mai exista niciun dubiu, niciun motiv să mai piardă timpul cântarind decizia. Erau fetele lor!

Navetiști din dragoste

Legea spune că în perioada de cunoaștere copiii trebuie vizitați de minimum două ori pe lună. Cam rar, după părerea și dorința Florentinei și a soțului ei. Așa că au făcut drumul Iași-Vaslui în fiecare week-end, după care, treptat, au început să aduca fetele de la Vaslui la Iași, la sfârșit de săptămână, când nu mergeau la școala. Și mult le-a mai plăcut ACASĂ… Au făcut planuri împreună, au stabilit cum doresc să le fie amenajată camera. Dorința le-a fost îndeplinită, camera a fost mobilată și decorată așa cum au vrut ele. Fetițele erau fascinate.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.totuldespremame.ro

INTERVIURILE HotNews.ro