Sari direct la conținut

Două zile de foc în România. Cod roșu de caniculă în București și sud-estul țării / Temperaturi de până la 42 de grade – HARTĂ

HotNews.ro
Caniculă în România , Foto: AGERPRES
Caniculă în România , Foto: AGERPRES

​Canicula pune stăpânire pe România. București și alte opt județe din sudul și sud-estul țării sunt sub cod roșu, meteorologii avertizând că temperaturile pot ajunge până la 42 de grade.

Temperatura din termometre se va resimți și cu până la zece grade în plus de către organism

„Este posibil să resimţim cu mult peste 40 de grade Celsius, în condiţiile în care în cele două valuri de caniculă anterioare, la valori de 38 de grade la umbră, ne-am apropiat de 45 de grade resimţite, pentru că atunci când vorbim de temperaturi măsurate în condiţii standard la umbră, cu grad mare de umezeală în atmosferă, cu siguranţă temperatura resimţită este una care poate să aducă o diferenţă între cea măsurată şi cea resimţită chiar peste şapte, opt, până la 10 grade Celsius. În aceste condiţii şi disconfortul termic va fi unul deosebit de ridicat, în accentuare şi extindere în cea mai mare parte a ţării, mai ales în zonele avertizate cu Cod portocaliu şi roşu, pentru că vorbim de zilele de marţi şi miercuri, cele mai călduroase zile din această vară de până în prezent”, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Cod Roșu de caniculă pentru marți, 25 iulie 2023

Agenția Națională de Meteorologie (AMN) a emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă marți, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Tot marți este valabil și un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei. Cod Galben în restul țării.

Cod Roșu de caniculă pentru miercuri, 25 iulie 2023

ANM a emis și pentru ziua de miercuri o avertizare Cod Roșu de caniculă pentru județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București. Vor fi temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru restul țării meteorologii au emis și un Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei.

Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Restricții de circulație în zonele în care sunt cod roșu și cod portocaliu de caniculă

Circulaţia rutieră va fi restricţionată, marţi şi miercuri, pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele care se află sub avertizări Cod portocaliu şi Cod roşu de caniculă, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Marţi şi miercuri, respectiv 25-26.07.2023, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele: Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiş, Caras-Severin, Bacău, Vaslui Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat”, se arată într-un comunicat CNAIR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro