Sari direct la conținut

Dovezi incontestabile că inima se regenerează! Cum ajută inima artificială la tratarea insuficienței cardiace

HotNews.ro
Dovezi incontestabile că inima se regenerează! Cum ajută inima artificială la tratarea insuficienței cardiace
Aproximativ 25% dintre pacienții cu inimi artificiale au prezentat regenerare musculară SURSA FOTO: Shutterstock

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică severă care afectează persoane de toate vârstele. Riscul de mortalitate prin insuficiență cardiacă este similar cu unele dintre cancerele frecvente atât la bărbați, cât și la femei, iar speranța de viață în cazul persoanelor cu această boală de inimă este mai mică decât în cazul celor care suferă de prostată sau cancer de sân. Însă o echipă internațională de cercetare a găsit dovezi că mușchiul cardiac se poate regenera după insuficiență cardiacă și acest lucru se întâmplă la unele persoane cu inimă artificială.

Rata de mortalitate prin insuficiență cardiacă (IC) variază între 6,6% și 26,6% la nivel global. O persoană din două cu insuficiență cardiacă decedează la 5 ani de la diagnostic. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, această boală este principala cauză de spitalizare la persoanele peste 65 de ani și unul dintre cele mai frecvente motive de readmisie în spital (două treimi dintre persoanele cu IC sunt readmise în spital în termen de un an de la externare). Deși medicamentele pot încetini progresia bolii, nu s-a descoperit încă remediul care să vindece insuficiența cardiacă. Singurul tratament pentru insuficiența cardiacă avansată, altul decât transplantul de cord, este înlocuirea pompei printr-o inimă artificială, numită dispozitiv de asistență ventriculară stângă, care poate ajuta inima să pompeze sânge.

25% dintre pacienții cu inimi artificiale au prezentat regenerare musculară

Medici implicați într-un studiu derulat de Universitatea de Științe ale Sănătății din Arizona au descoperit că la pacienți cu inimă artificială se poate regenera mușchiul inimii, ceea ce deschide ușa către noi modalități de a trata și poate de-a vindeca într-o zi insuficiența cardiacă.

„Mușchiul are o capacitate semnificativă de a se regenera după o accidentare. Dacă jucați fotbal și vă rupeți un mușchi, trebuie să vă odihniți și se vindecă. Când mușchiul inimii este rănit, nu avem nimic care să inverseze pierderea mușchiului inimii”, a spus prof. dr. Hesham Sadek, director al Sarver Heart Center și șef al Diviziei de Cardiologie de la Facultatea de Medicină a Universității – Departamentul de Medicină din Tucson. 

Sadek a colaborat cu mai mulți experți internaționali pentru a investiga dacă mușchiul inimii se poate regenera. Studiul a început cu țesuturi de la pacienți cu inimă artificială furnizate de medicii de la Școala de Medicină a Universității din Utah condusă de prof. dr. Stavros Drakos, un pionier în recuperarea mediată de dispozitivul de asistare a ventriculului stâng. Iar prof. dr. Jonas Frisén și prof. dr. Olaf Bergmann, ambii de la Institutul Karolinska din Stockholm au condus echipe în Suedia și Germania și au folosit propria lor metodă inovatoare de datare cu carbon a țesutului cardiac uman pentru a urmări dacă aceste mostre au conținut celule nou generate.

Rezultatele studiului au arătat pacienții care utilizează dispozitive de asistare a ventriculului stâng (LVAD) au o capacitate sporită de regenerare a mușchilor inimii. Mai exact, acești pacienți au generat celule musculare de peste șase ori mai rapid decât o inimă sănătoasă obișnuită. Rezultatele, publicate în prestigioasa revistă Circulation, demonstrează că utilizarea inimii artificiale poate facilita regenerarea mușchiului inimii, deschizând noi căi pentru tratarea și, eventual, vindecarea acestei afecțiuni. 

Aproximativ 25% dintre pacienții cu inimi artificiale au prezentat regenerare musculară, astfel că următorii pași în cercetare vor identifica mecanismele care fac ca unii pacienți să fie mai receptivi la această terapie și să dezvolte soluții pentru a extinde această capacitate la toți pacienții.

„Aceasta este cea mai puternică dovadă pe care o avem, până acum, că celulele musculare ale inimii umane se pot regenera efectiv. Acest lucru ne permite să visăm la o zi în care insuficiența cardiacă să poată fi tratată sau chiar vindecată,” a declarat prof. Sadek.

Studiul a oferit dovezi incontestabile ale regenerării celulelor musculare cardiace, un fapt fără precedent până acum.

O treime din cazurile din România ajung în spital din cauza agravării bolii 

Insuficiența cardiacă reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și în România. 4,7% din populația adultă din țara noastră suferă de insuficiență cardiacă, asta înseamnă jumătate din populația unui oraș precum București sau populația din Cluj, Iași și Timișoara la un loc. Dacă 70% dintre cazurile din România sunt tratate în ambulatoriu, 30% necesită spitalizare din cauza agravării bolii, arată un Document de poziție privind Insuficiența cardiacă, realizat de Societatea Română de Cardiologie, Fundația Româna a Inimii, Societateai Naționale de Medicina Familiei și C.O.P.A.C. 

În fiecare oră apar 5 cazuri noi de cardiomiopatie raportate de medicul de familie. Potrivit medicilor, în România apar anual 47.000 de cazuri noi de IC., cu o incidență mai mare în rândul femeilor și în mediul rural.

Descoperirea conform căreia mușchiul inimii se poate regenera aduce o perspectivă complet nouă și anume că odihna inimii, facilitată de dispozitivele LVAD, poate oferi condițiile ideale pentru regenerare.

INTERVIURILE HotNews.ro