Sari direct la conținut

Duetul pro-rus Orban-Fico, recital la Bruxelles. Prietenii lui Putin pun piedică Kievului

HotNews.ro
Premierul ungar Viktor Orban și prim-ministrul slovac Robert Fico, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Premierul ungar Viktor Orban și prim-ministrul slovac Robert Fico, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Majoritatea liderilor Uniunii Europene au susținut vineri acordarea unui sprijin financiar mai mare Ucrainei în lupta împotriva invaziei rusești, însă Ungaria și Slovacia și-au exprimat rezervele înaintea unei decizii pe care blocul trebuie să o ia în unanimitate în decembrie, potrivit Reuters.

Executivul UE a propus ca cele 27 de țări ale blocului să contribuie cu mai multe fonduri în cadrul unei revizuiri a bugetului pentru a finanța cheltuieli comune suplimentare până în 2027, inclusiv extinderea unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

„Există o opinie fermă că avem nevoie de mai mulți bani pentru Ucraina, aproape unanimitate în acest sens”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar în cadrul discuțiilor liderilor UE pe această temă la Bruxelles. „Dar există foarte puțin consens cu privire la locul unde am putea găsi banii”.

Sprijinul UE pentru Ucraina a totalizat aproape 83 de miliarde de euro de la invadarea Rusiei în februarie 2022, a declarat săptămâna aceasta Comisia Europeană.

În afară de trimiterea de bani și arme, blocul a impus, de asemenea, o serie de sancțiuni împotriva Rusiei. Summitul de la Bruxelles este menit să evidențieze sprijinul continuu al blocului pentru Kiev chiar și în timp ce un nou război face ravagii în Orientul Mijlociu.

„Uniunea Europeană va continua să ofere un sprijin financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic puternic Ucrainei și poporului său atâta timp cât va fi nevoie”, se arată într-un proiect de declarație comună a liderilor UE.

Viktor Orban, portavocea Rusiei la Bruxelles

Dar Ungaria a criticat politica UE, iar Robert Fico, recent instalat pentru a doua oară în funcția de prim-ministru al Slovaciei, pare să se alăture taberei maghiare la primul său summit de la numirea sa la Bratislava.

După recenta întâlnirea recentă cu președintele rus Vladimir Putin, Viktor Orban a declarat vineri că strategia UE de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei a eșuat.

„Ucrainenii nu vor învinge pe câmpul de luptă”, a spus el, în timp ce imagini de la începutul summitului de vineri îl arătau pe acesta stând singur, în timp ce alți lideri UE se salutau la sosirea în sala de discuții.

Orban a mai spus că nu va aproba în forma sa actuală propunerea de revizuire a bugetului UE, care include noul ajutor de 50 de miliarde pentru Kiev.

Dar nici nu a respins propunerea în mod categoric, sugerând că există posibilitatea unor negocieri în viitor.

Orbán a declarat joi că este „mândru” de contactele sale cu președintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit săptămâna trecută în China într-un nou act de sfidare față de eforturile Uniunii Europene de a izola Moscova pe plan internațional.

Budapesta încearcă să deblocheze ajutorul de miliarde de euro alocat Ungariei în bugetul UE, dar blocat de Comisia Europeană din cauza acuzațiilor potrivit cărora Orban a afectat democrația în Ungaria.

Fico vorbește despre corupție endemică în Ucraina

Fico a afirmat că în Ucraina există o corupție endemică, cerând ca orice nou ajutor să includă garanții că fondurile nu vor fi deturnate, potrivit unei declarații de vineri a biroului său. El a mai spus că Bratislava va înceta să mai ofere sprijin militar Ucrainei.

„Ucraina se numără printre cele mai corupte ţări ale lumii şi noi condiţionăm acest sprijin financiar excesiv de garanţii că banii europeni (inclusiv cei slovaci) nu vor fi delapidaţi”, a subliniat Fico într-o declaraţie emisă de biroul său.

Fico a demisionat din funcția de prim-ministru al Slovaciei în 2018, pe fondul protestelor după uciderea unui jurnalist care a petrecut ani de zile investigând corupția statului.

Veteranul de stânga al politicii slovace a respins în repetate rânduri acuzațiile de corupție care i-au vizat partidul.

Slovacia a renunțat să ajute militar Ucraina

Fico a anunţat joi – la o zi de la instalarea sa în funcție – încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”, potrivit AFP.

„Ceea ce pot spune este că amândoi nu au refuzat posibilitatea de a oferi ajutor Ucrainei, chiar și pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov reporterilor.

„Întrebările sunt: ce tip de ajutor și cum este folosit, cum suntem siguri, Uniunea Europeană este sigură, că acest ajutor este folosit eficient”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro