Sari direct la conținut

„Dumnezeu are planuri cu el”. Viktor Orban susține că Donald Trump a fost atacat pentru opiniile lui „anti-război”

HotNews.ro
„Dumnezeu are planuri cu el”. Viktor Orban susține că Donald Trump a fost atacat pentru opiniile lui „anti-război”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, în Florida, 11 iulie 2024. Sursa foto: ZOLTAN FISCHER / AFP / Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că fostul președinte american Donald Trump și premierul slovac Robert Fico au fost atacați pentru „opiniile lor anti-război”, scrie Reuters.

Fico a fost lovit de patru gloanțe într-o tentativă de asasinat la jumătatea lunii mai, în timp ce Trump, candidatul Partidului Republican pentru scrutinul prezidențial din noiembrie, a supraviețuit unei împușcături pe data de 13 iulie, fiind atins la urechea dreaptă de către un glonț.

Ambii sunt aliați ai lui Orban, un naționalist de dreapta aflat la putere în Ungaria încă din 2010.

„Toate aceste atacuri sunt împotriva politicienilor anti-război, pro-pace”, a spus Orban, într-un interviu acordat postului de radio de stat Kossuth.

„Forțele pro-război sunt atât de agitate, tensionate, încurajate și organizate încât încearcă să elimine forțele pro-pace de pe scenă, din centrul vieții politice”, a mai afirmat premierul ungar.

Viktor Orban, care a plecat la începutul acestei luni într-o autointitulată „misiune de pace” pentru Ucraina, care a inclus o întâlnire cu Trump, dar și deplasări la Moscova și Beijing, a declarat că fostul președinte a supraviețuit atacului deoarece „Dumnezeu are planuri cu el” pentru a promova pacea.

Ministrul de externe al lui Orban, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria vede un potențial al doilea mandat al lui Trump ca o „șansă pentru pace” în Ucraina.

Orban a precizat, în interviu, că a discutat cu Trump timp de două ore în timpul întâlnirii lor din Florida, pe 11 iulie. Este pentru prima dată când Orban a dat detalii despre întâlnirea cu fostul președinte american.

El a spus că au discutat mai multe subiecte, inclusiv economie, și că echipa sa îi asistă pe consilierii lui Trump în privința politicilor.

„Avem o relație foarte bună cu cei care lucrează în spatele președintelui la redactarea agendei sale economice și de politică externă. Aș putea spune că luăm parte la procesul de stabilire a acestei agende, există câteva subiecte, cum ar fi politica familială și oprirea migrației, în care suntem foarte apreciați”, a mai susținut Orban.

INTERVIURILE HotNews.ro