Sari direct la conținut

Durată de viață prelungită cu 40 de ani și producție mai mare de energie. De ce modernizarea hidrocentralelor existente în România ar fi o soluție mai bună decât construirea unora noi

HotNews.ro
Durată de viață prelungită cu 40 de ani și producție mai mare de energie. De ce modernizarea hidrocentralelor existente în România ar fi o soluție mai bună decât construirea unora noi
Hidrocentrala (sursa foto Serghei Starus, Dreamstime.com)

Modernizarea hidrocentralelor existente reprezintă o soluție potrivită pentru România, deoarece costurile ar fi cu 40-50% mai mici față de cele pentru construirea de la zero a unei centrale, iar impactul asupra mediului ar fi mult mai redus, se arată într-o analiză InfoClima.ro.

Un sector cu infrastructură învechită

Retehnologizarea nu este doar mai ieftină, ci poate fi implementată într-un timp mult mai scurt (3-5 ani, față de peste 8 ani pentru construcții noi),

Hidroenergia are un rol important în sectorul de energie regenerabilă al României, reprezentând aproximativ 28% din mixul său de energie electrică. Cu toate acestea, sectorul se confruntă cu infrastructuri învechite și a înregistrat puține îmbunătățiri tehnologice sau operaționale în ultimii ani.

În situația de acum, sectorul ar putea beneficia de soluții alternative precum modernizarea hidrocentralelor existente, ceea ce ar putea crește cu 7% generarea de energie hidroelectrică la nivel național.

România dispune de numeroase hidrocentrale cu un mare potențial de modernizare, având în vedere criteriile tehnice, economice și de mediu. De exemplu, hidrocentralele de pe râul (Canalul) Bistrița, echipate cu turbine și sisteme de control ineficiente, ar putea genera câștiguri energetice semnificative prin retehnologizare. De asemenea, centralele de pe râul Argeș, aval de barajul Vidraru, hidrocentrala Mărișelu și centrala hidroelectrică Bărdișor sunt doar câteva dintre obiectivele care ar putea beneficia de modernizare.

Durată de viață prelungită cu 40 de ani pentru hidrocentralele existente

Retehnologizarea hidrocentralelor ar aduce multe beneficii nu doar pentru sector, ci și pentru comunitățile locale, mediu și economie. Față de construirea de noi hidrocentrale, costurile pentru o retehnologizare sunt cu 40-50% mai reduse, în funcție de amploarea proiectelor și condițiile de amplasare. Din acestea se scad și costurile mari asociate cu achiziționarea de noi terenuri, evaluarea impactului asupra mediului și alte construcții la scară largă, căci procesul implică valorificarea barajelor, rezervoarelor și infrastructurii civile existente.

În timp ce producția de energia crește, durata de viață a hidrocentralelor existente poate fi prelungită cu până la 40 de ani, iar costurile de întreținere pe termen lung sunt reduse semnificativ.

Modernizarea hidrocentralelor vechi ar fi o soluție alternativă esențială pentru sector și pentru tranziția energetică a României, datorită rentabilității, durabilității și capacității de a crește producția de energie electrică. Prin retehnologizarea infrastructurii hidroenergetice existente, România își va îndeplini obiectivele la nivel național și european privind integrarea surselor de energie regenerabilă și reducerea emisiilor de carbon.

Citește articolul complet pe Infoclima.ro

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro