Ecaterina Andronescu: Legea nu-mi da competenta de a retrage titlul de doctor premierului Victor Ponta
Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca in cazul titlului de doctor al prim-ministrului Victor Ponta face ceea ce ii permite legea. Intrebat cum va raspunde scrisorii deschise prin care mai multi profesori universitari si oameni de cultura ii cer sa-i retraga premierului titlul de doctor, ministrul Educatiei a raspuns: „Asa cum am mai spus de nenumarate ori, legea nu-mi da competente in aceasta directie.”
„Fac ceea ce-mi permite legea sa fac. Asa cum am mai spus de nenumarate ori, legea nu-mi da competente in aceasta directie. Cred ca si Universitatea din Bucuresti stia acest lucru atunci cand mi-au trimis scrisoarea pe care mi-au trimis-o. Nu eu am facut legea educatiei, ba eu chiar am criticat-o. Dar competentele pe aceasta tema prevazute de lege sunt fata de Consiliul National de Etica, organism care nu este subordonat Ministerului Educatiei„, a declarat Ecaterina Andronescu pentru HotNews.ro.
Potrivit acesteia, „Consiliul National de Etica lucreaza independent si este legat de Minister doar prin avizul de legalitate pe care il da directia juridica. Cu alte cuvinte, directia juridica a Ministerului Educatiei verifica doar respectarea procedurilor de catre Consiliu, dar nu poate croi verdictul acestuia intr-un sens sau altul„.
„As vrea sa depasim perioada aceasta. CNATDCU, care nu avea atributii in acest caz, a formulat o invitatie catre membrii sai de genul: hai veniti sa il dam jos pe Ponta! Eu nu vreau sa amestecam aspectele academice cu cele politice. Este o batalie politica foarte incrancenata„, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.
Amintim caverdictul Consiliului National de Etica a fost ca „Victor Ponta nu a plagiat”. Anterior, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) decisese ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste. CNATDCU a fost dizolvat de Ministerul Educatiei chiar in ziua in care a dat aceasta hotarare. A urmat decizia Universitatii din Bucuresti, care a concluzionat de asemenea ca Victor Ponta a plagiat si a cerut ministrului Educatiei, printr-o scrisoare, „sa ia masurile legale care se impun”.
Amintim ca peste 1.600 de profesori universitari, oameni de cultura si oameni simpli au semnat in cursul unei zile scrisoarea deschisa „Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!”. Printre semnatari se numara Andrei Plesu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismaneanu, Ion Vianu sau Monica Macovei.
Ecaterina Andronescu: Legea ar putea sa fie extrem de aspra (in ce priveste plagiatele – n.red.), dar cu o temporizare de 1 an, ca toata lumea sa aiba timp sa scoata ceea ce nu se potriveste si sa ramana opera curata
Pe de alta parte, intrebata daca a propus un monatoriu de un an acordat cadrelor didactice pentru a-si curata opera stiintifica de falsuri, Ecaterina Andronescu a declarat: „Din punctul meu de vedere sunt absolut de parere ca ar trebui sa si inasprim legea fata de ce avem. Dar sa nu judecam dupa o lege a anului 2012 lucrari care s-au elaborat acum 20 ani cand nu aveam aceasta lege. Legea ar putea sa fie extrem de aspra, dar cu o temporizare de 1 an. Ne gandim. Discutand ieri intr-o emisiune am avansat aceasta idee, ca toata lumea sa aiba timp sa scoata ceea ce nu se potriveste si sa ramana opera curata. Dar este un gand„.
„Cineva m-a intrebat ce legi au fost cand mi-am facut eu teza de doctorat. Si i-am raspuns ca au fost regulile impuse de profesorul meu coordonator, pentru ca nu exista o legislatie in acest sens. Dar am avut un conducator de doctorat ale carui reguli le-am respectat si pe care le-am impus ulterior si eu, la randul meu, studentilor mei. Eu cred ca acest subiect trebuie sa treaca dincolo de incrancenarea de campanie si trebuie sa judecam rece, fara parti-pris-uri„, a continuat ministrul Educatiei.