Sari direct la conținut

Echipa de securitate a lui Trump nu știa de prezența trăgătorului, deși fusese reperat de poliție

HotNews.ro
Echipa de securitate a lui Trump nu știa de prezența trăgătorului, deși fusese reperat de poliție
Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, ridică pumnul în timp ce este înconjurat de agenți ai serviciilor secrete americane în Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie 2024. Fostul președinte a suferit o rană prin împușcare la urechea dreaptă după ce un suspect a tras focuri de armă la mitingul său din Pennsylvania. Sursa foto: Takayuki Fuchigami / AP / Profimedia

Echipa de securitate și lunetiștii lui Donald Trump nu știau că un bărbat înarmat se afla pe un acoperiș înainte de a deschide focul, a declarat marți șeful interimar al Secret Service, în ciuda faptului că prezența acestuia fusese observată de poliție cu 90 de minute înainte de tentativa de asasinat, potrivit AFP.

Cu mult timp înainte de atac, poliția locală îl identificase pe Thomas Crooks, bărbatul aflat pe acoperișul care domina evenimentul de campanie în cadrul căruia candidatul republican la președinție ținea un discurs în momentul atacului armat, la 13 iulie, în Butler, Pennsylvania.

De atunci, întrebarea a fost pusă iar și iar.

„Din câte știu astăzi, nici echipa de lunetiști a Secret Service, nici persoanele responsabile cu securitatea fostului președinte nu știau că pe acoperiș se afla un bărbat înarmat”, a declarat Ronald Rowe, șeful interimar al Secret Service, în fața unei comisii a Senatului american.

„Singurul lucru care se știa era că agenții locali lucrau în jurul unei probleme la ora trei, adică în dreapta fostului președinte, unde au început împușcăturile”, a adăugat el. „Nimic despre un bărbat pe acoperiș, nimic despre un bărbat cu o armă”.

Foarte criticată, fosta directoare a Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat săptămâna trecută după ce a recunoscut că agenția a eșuat în misiunea sa de a preveni tentativa de asasinat.

Un agent FBI, Kevin Rojek, a dezvăluit luni că un polițist a urcat pe acoperiș la ora 18.11 (ora locală).

Tânărul în vârstă de 20 de ani a îndreptat arma către polițist, care „a căzut imediat la pământ”.

„Aproximativ 25 până la 30 de secunde după această confruntare, subiectul a tras opt focuri înainte de a fi incapacitat cu succes”, a adăugat agentul FBI.

„Rușine”

Atacatorul a fost împușcat de un lunetist al Secret Service „în 15,5 secunde” de la primul foc, a subliniat el.

Donald Trump a fost rănit la urechea dreaptă, un trecător a fost ucis și alte două persoane au fost rănite.

Șeful interimar al Secret Service a declarat luni că „nu își poate explica” de ce acoperișul pe care bărbatul a deschis focul nu a fost mai bine protejat și s-a declarat „rușinat” de lacunele de securitate.

Forțele de ordine locale au fost însărcinate cu securizarea acoperișului, a spus el. „Am presupus că autoritățile locale și de stat aveau grijă de asta”.

Întrebat de ce i s-a permis lui Donald Trump să urce pe scenă, Rowe a explicat că atacatorul nu fusese identificat ca o amenințare.

„Nu aveam nimic mai mult decât o persoană suspectă, pe baza a ceea ce ne-a fost comunicat”, a declarat șeful Secret Service. „Suspiciunea nu s-a ridicat la nivelul unei amenințări sau al unui atac iminent”.

Problemele de comunicare dintre forțele de ordine locale și Secret Service reprezintă un „eșec la mai multe niveluri”, a spus oficialul.

INTERVIURILE HotNews.ro