Sari direct la conținut

Eclipsa de soare din 20 martie va pune presiune pe reteaua electrica europeana / Parcul fotovoltaic este de o suta de ori mai mare ca in 1999

HotNews.ro

Eclipsa de soare care va fi vizibila vineri in Europa va induce o presiune asupra sistemului electric european, desfiintand pentru cateva minute productia de curent de origine fotovoltaica, scrie AFP.

Daca dimineata zilei de 20 martie este foarte insorita, reducerea de energie de origine solara ar putea atinge 34.000 megawati.

„Riscul unui incident nu poate fi complet eliminat”, spunea recent asociatia europeana a gestionarilor de retele de transport curent electric si gaz (Entso-e), in fata unei situatii inedite, cu un parc solar de o suta ori mai mare in Europa fata de precedenta eclipsa, in 1999.

Iar aceasta reducere de productie va fi foarte rapida, de „patru pana la sase ori” mai rapid decat ce de la apusul Soarelui, explica Jean-Paul Roubin, directorului Centrului national de exploatare a sistemului electric al RTE, gestionarul retelei de transport energie electrica din Franta.

Gestionarii europene de retele de transport isi coordoneaza pregatirile „de peste una an, in special prin crearea unei task force specifice”, al carei raport de analiza a fost publicat in februarie, subliniaza Konstantin Staschus, secretarul general al Entso-e.

Germania, al carei parc fotovoltaic (40.000 MW) este de departe cel mai important din Europa si unde energia solara a reprezentat 18% din consum in 2014, este tara unde consecintele vor fi cele mai importante.

Daca cerul este senin, la ora 09,30 se asteapta o reducere de 75% a capacitatilor in prima faza a eclipsei, care va traversa Europa, de l;a Portugalia spre Finlanda, intre 09H00 si 12,00.

In afara Germaniei, Italia (20.000 MW) si intr-o mai mica masura Spania (6.700 MW) si Franta (5.300 MW) detin parcuri fotovoltaice importante.

Gestionarii nationali ai retelelor electrice europene au pus la punct o procedura speciala pentru a evita recurgerea la intreruperi de curent la anumiti consumatori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro