Sari direct la conținut

Ecografie vs mamografie. Când se recomandă fiecare, în funcție de vârstă

HotNews.ro
Mamografie, Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com
Mamografie, Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com

Depistarea cancerului de sân în stadiile incipiente crește șansa de vindecare, iar testările imagistice de rutină recomandate pentru screeing includ ecografia sau mamografia. Când se recomandă fiecare, explicăm mai jos.

În aproape toate specialitățile medicale există afecțiuni în cazul cărora efectuarea regulată de teste screening poate face o diferență uriașă și poate însemna chiar salvarea vieții. Și asta pentru că rostul testelor screening este acela de a identifica o boală sau anumite modificări care sugerează o patologie în evoluție, înainte de apariția simptomelor.

Și în cazul cancerului de sân, screeningul este – la modul propriu – vital, motiv pentru care profesioniștii îl recomandă cu insistență. „Depistarea timpurie crește numărul de cazuri cu cancer de sân cu noduli sub 2 cm și fără metastaze ale ganglionilor limfatici. Acest lucru crește șansa de vindecare completă și reduce mortalitatea prin cancer mamar cu 30-40%”, a declarat pentru Smartliving.ro prof. univ. dr. Florian Fitzal, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Wiener Privatklinik din Viena.

Conform celor mai recente date statistice din GLOBOCAN, în anul 2020 în România existau 12.085 de cazuri noi de cancer de sân și 3.918 decese ca urmare a acestei afecțiuni.

În cancerul de sân, screeningul poate avea mai multe forme, începând de la autoexaminarea la domiciliu până la examene clinice. În privința acestora din urmă, pentru a nu lăsa să persiste unele confuzii, trebuie cunoscute anumite aspecte legate de diferențele dintre ecografia mamară și mamografie, metode imagistice de investigație, de screening în cancerul de sân, care ajută medicul să evalueze modificările din țesutul mamar.

Eografia mamară, până în 40 de ani

Ecografia este o investigație imagistică ce utilizează undele sonore pentru a crea o imagine în interiorul corpului, facilitând identificarea anomaliilor sau modificărilor existente în țesutul mamar (abcese, mastită), vizualizarea modificărilor tumorale solide și chistice sau a limfonodulilor axilari. Aceasta este principala metodă de investigație folosită în cazul femeilor tinere, cu vârste sub 40 de ani, al căror sân are o structură fibro-glandulară. Dacă această structură se păstrează și după vârsta de 40 de ani, ecografia este utilizată și ca metodă complementară de examinare, atunci când mamografia indică rezultate neobișnuite iar acestea trebuie investigate. De asemenea, cu ajutorul ecografiei se poate ghida o puncție biopsică.

Pentru că ecografia nu folosește radiații, această este o metodă de investigație sigură pentru femeile cărora le este recomandat să evite efecutarea de radiografii sau orice alte metode de vizualizare bazate pe radiații, inclusiv pentru cele însărcinate.

Mamografia și cazurile speciale

Mamografia, în schimb, folosește razele X pentru a detecta modificări în țesutul mamar cum ar fi nodulii, calcificările sau alte anomalii care pot indica prezența cancerului (uneori chiar și cu trei ani înainte ca tumora să fie palpabilă) ori a altor patologii. Această metodă imagistică de investigație este folosită în cazul femeilor cu vârste peste 50 de ani și a celor care – având antecedente familiale sau alți factori de risc – prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân.

Ceea ce trebuie subliniat este faptul că, deși sunt importante în depistarea precoce a cancerului de sân, mamografiile totuși pot fie să nu reușească să identifice un cancer de sân, fie, dimpotrivă, să ofere un rezultat fals pozitiv. Din acest motiv, mamografia este urmată și de teste suplimentare (cum este ecografia mamară), cu atât mai mult dacă este identificată o anomalie.

Diferențele dintre ecografie și mamografie

Cum spuneam, Atât ecografia, cât și mamografia, sunt metode de screening în patologia sânului. Primul criteriu de care se ține cont în alegerea uneia sau celeilalte este, după cum s-a văzut, vârsta. Dar nu este și singurul. Apoi, în multe cazuri sunt recomandate ambele tipuri de investigație, pentru acuratețea diagnosticului, deoarece între ele există diferențe notabile, în afara celei că una folosește ultrasunetele iar cealaltă raze X.

Ecografia și mamografia produc tipuri diferite de imagini. În vreme ce, în general, ecografia nu poate surprinde microcalcifierile (depozite minuscule de calciu care adesea pot fi printre primele semne ale cancerului de sân), mamografia le poate detecta. În plus, dacă mamografia este strict un test screening, ecografia are și alte utilizări în afara celei de instrument de urmărire, imaginile obținute folosind la ghidarea acului către zona de interes pentru prelevarea de țesut în vederea realizării biopsiei.

Alegerea metodei celei mai potrivite pentru investigație o face medicul, ținând cont și de alte aspecte în afară de vârstă, când va recomanda mamografia înainte de 40 de ani doar dacă femeia are un istoric familial de cancer de sân sau factori de risc semnificativi. Apoi, greutatea și dimensiunea sânilor sunt criterii de luat în considerare, deoarece pot afecta calitatea imaginilor. De exemplu, la femeile cu țesut mamar dens, mamografia ar putea să nu detecteze cancerele, fiind necesară și o ecografie. În schimb, femeilor supraponderale, obeze sau cu sâni mari, li se va indica mai degrabă mamografia, care în acest caz furnizează imagini mai precise decât ecografia.

De când și cât de des se recomandă aceste testări

Care este vârsta ideală pentru a începe screeningul în cancerul de sân? Subiectul a fost intens dezbătut ani la rând până să se ajungă la un acord. Dar cum s-a constatat că riscul de cancer de sân începe să crească după vârsta de 40 de ani, Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie a recomandat mamografii regulate începând de la această vârstă. Potrivit Societății Americane de Cancer, femeile ar trebui să aibă opțiunea de a începe examinările anuale între 40 și 44 de ani și să facă mamografii periodice începând cu vârsta de 45 de ani.

În România, pentru screeningul mamar se recomandă realizarea unei mamografii la fiecare doi ani, după 40 de ani, și anual după 50 de ani. Cu toate acestea, este la latitudinea femeii și a medicului ei să cântărească beneficiile și riscurile screeningului și să stabilească cât de des să se facă examinarea. Femeile care prezintă un risc mai mare de cancer de sân ar putea avea nevoie de mamografii mai frecvente decât femeile care prezintă un risc mediu sau scăzut.

Sursa foto:

Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro