Elena Lasconi, mesaj adresat susținătorilor ei: „Sunt aici să apăr democrația. Nu renunț la lupta cea dreaptă pentru a îndrepta ce a distrus un sistem corupt în 35 de ani!”
Lidera USR, Elena Lasconi, a transmis vineri seară un scurt mesaj pe pagina ei de Facebook, în care a afirmat că va continua să apere democrația și că nu va renunța la „lupta cea dreaptă pentru a îndrepta” ceea ce „a distrus un sistem corupt în 35 de ani”.
„Sunt aici să apăr democraţia şi nu renunţ la lupta cea dreaptă pentru a îndrepta ce a distrus un sistem corupt în 35 de ani! Democraţia se apără în fiecare zi”, a scris Elena Lasconi.
„Le mulțumesc celor care și-au asumat înjurături și amenințări pentru a sta drept și a proteja democrația”, a continuat ea.
„Le mulţumesc celor care mi-au arătat încredere, care şi-au rupt din timpul lor să ajute, le mulţumesc celor din diaspora care astăzi au mers, unii poate mulţi kilometri, să mă voteze. Le mulţumesc celor care m-au criticat şi mi-au arătat unde aş putea să fac mai bine!”, a adăugat lidera USR.
Anterior în cursul zilei de vineri, Lasconi a condamnat decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 24 noiembrie, afirmând că „statul român a călcat în picioare democrația”.
„Ar fi trebuit să respectăm dorința poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal și legitim, 9 milioane de cetățeni români, atât din țară, cât și din diaspora, și-au exprimat prin vot preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor! Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație”, a spus ea, într-un mesaj video.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat vineri, printr-o decizie fără precedent, luată în unanimitate, de Curtea Constituțională.
Hotărârea a venit cu două zile înaintea turului al doilea al scrutinului prezidențial, în care instraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR.
Primul tur fusese validat de CCR la începutul acestei săptămâni, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Joi, CCR a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș. Sesizările au venit după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.
Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.
Vineri seară, Curtea a publicat și motivarea deciziei sale de anulare a alegerilor.