Sari direct la conținut

Elicopterul cu care s-a prăbușit președintele Iranului era de concepție rusească, un Mi-171 – Associated Press. Agenția iraniană a arătat un elicopter american Bell

HotNews.ro
Ebrahim Raisi călătorind cu elicopterul (colaj realizat de The Aviationist), Foto: theaviationist.com
Ebrahim Raisi călătorind cu elicopterul (colaj realizat de The Aviationist), Foto: theaviationist.com

Numele aparatului de zbor, apărut pe marile agenții de presă, este un Mi-171, care se fabrică la Ulan Ude, în Republica Buriatia, regiune a Federației Ruse de la nord de Mongolia. În imaginile furnizate cu un elicopter în aer de agenția iraniană IRNA se arată un aparat Bell.

​Un elicopter care îl transporta pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avut duminică o „aterizare forțată”, în nordul muntos al țării, a anunțat televiziunea de stat iraniană. Informația a fost confirmată de mai mulți oficiali de la Teheran.

Unul dintre oficiali a lăsat să se înțeleagă, susține Reuters, că e posibil ca președintele iranian să fi suferit răni grave, chiar letale.

Echipele de intervenție încearcă să ajungă la fața locului, dar misiunea lor e îngreunată de ceața din zonă.

Elicopterul Mi-171, în care conform agenției Associated Press se afla Ebrahim Raisi și alți înalți oficiali ai guvernului, dar și ai clerului, provine dintr-un model realizat inițial în Uniunea Sovietică sub numele de Mi-8. Dezvoltat mai apoi, Mi-171 este un avion militar de transport, care poate purta și arme. Versiunea Mi-171, cea în care s-ar fi aflat președintele iranian, a fost exportată masiv de către Rusia, din Pakistan în India și din Iran în Nigeria. Compania rusească producătoare a numit Mi-8/Mi-171 „cel mai folosit elicopter din istorie”.

În 2023, un elicopter Mi-171 s-a prăbușit tot în Iran și având la bord tot oficialități. Atunci, ministrul sportului, aflat în elicopter, a supraviețuit rănilor pe care le-a suferit.

Conform agenției iraniene IRNA, care a furnizat o imagine cu un elicopter în zbor, președintele ar fi călătorit cu un model Bell, o firmă americană. Elicopterul în cauză, potrivit site-ului The Aviationist este un fost aparat militar trecut în subordinea guvernului de la Teheran. The Aviationist remarcă și el că există două fotografii diferite: un Mi171 și un Bell.

Starea președintelui iranian în urma accidentului de duminică este, până în momentul difuzării acestei informații, incertă.

PRECIZARE: Textul a fost editat în timp real, cu informațiile referitoare la cele două imagini cu elicopterul, apărute pe agențiile internaționale de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro