Elon Musk afirmă că rețeaua sa „X” a căzut din cauza unui atac cibernetic puternic „din zona Ucrainei”

Elon Musk a declarat că rețeaua sa de socializare „X” a suferit întreruperi intermitente luni din cauza unui atac cibernetic neobișnuit de puternic, unul despre care miliardarul sud-african a afirmat că a provenit din „regiunea Ucrainei”, relatează Reuters.
„Suntem atacați în fiecare zi, dar acest atac a fost făcut cu resurse considerabile. Fie este un grup mare coordonat, fie/și este implicată o țară”, a declarat Musk într-un mesaj publicat pe pagina sa de „X”. Platforma sa social media a suferit o pană importantă luni după-amiaza în Statele Unite și Marea Britanie, zeci de mii de utilizatori din aceste țări reclamând că „X” este nefuncțională.
Agenția Reuters notează că Musk nu a clarificat exact ce a vrut să spună prin „resurse considerabile”, iar comentariile sale au fost întâmpinate cu scepticism de specialiștii în securitate cibernetică. Aceștia au amintit că astfel de atacuri – denumite „denial of service” (DoS) – au fost realizate în mod repetat de grupuri mici de hackeri sau chiar de hackeri solitari.
O sursă din industria infrastructurii de internet a declarat pentru Reuters că „X” a fost țintită luni de mai multe valuri de atacuri de tip DoS cu puțin timp înaintea după-amiezii. Sursa a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizată să discute public despre acest subiect.
Atacurile de tip „denial of service” funcționează prin supraîncărcarea site-urilor țintă cu trafic fals. Aceste atacuri nu sunt neapărat sofisticate, dar pot provoca perturbări semnificative.
Musk spune că IP-uri ucrainene au fost implicate în atacul asupra „X”
Mai târziu, într-un interviu acordat Fox Business Network lui Larry Kudlow, Musk a declarat că atacul cibernetic a provenit de la adrese IP „din zona Ucrainei”.
Sursa din industrie consultată de Reuters a contestat afirmația lui Musk, susținând că volume mari de trafic fals care au bombardat „X” puteau fi urmărite până la adrese IP din Statele Unite, Vietnam, Brazilia și alte țări, iar cantitatea de trafic fals provenită direct din Ucraina era „nesemnificativă”.
Trebuie amintit însă că atacurile de tip „denial of service” sunt notoriu de greu de atribuit autorilor lor, iar adresele IP implicate oferă rareori informații relevante despre cine s-a aflat în spatele acestora.
Reuters amintește tototdată că Musk s-a alăturat președintelui american Donald Trump, pe care îl consiliază, în criticarea eforturilor Ucrainei de a rezista invaziei ruse.
Duminică, Musk a declarat că linia frontului ucrainean „s-ar prăbuși” fără serviciul său de comunicații prin satelit Starlink, deși a dat asigurări ulterior că nu intenționează să taie accesul Ucrainei la acesta.