Emil Boc: „Politicienii invinsi de Basescu vor trebui sa dispara”
-Care e starea de spirit acum, in Partidul Democrat, dupa iesirea de la guvernare?
– Este un partid pregatit sa recastige urmatoarele alegeri, un partid consolidat, un partid care stie ce vrea, un partid care nu a plecat pe usa din dos de la guvernare, ci pentru ca a fost tradat de catre aliati, un partid care are 30 la suta in sondaje, deci, pregatit sa guverneze Romania.
– Plecarea de la guvernare nu a lasat niciun fel de urme in partid?
– Vreau sa fim bine intelesi. Un partid pleaca cu coada intre picioare de la putere atunci cand este scos afara de electorat, prin vot.
Partidul Democrat a fost tradat de catre Partidul National Liberal, partid care a tradat si electoratul Aliantei si a tradat si Partidul Democrat.
Nu avem motive sa fim ingrijorati din acest punct de vedere, iar partidul este mai mobilizat ca oricand pentru a demonstra ca el are un vot de cetateni in spate si nu jocul de culise facut de unii politiceni din Romania.
– Nu exista pareri de rau pentru faptul ca nu va mai aflati la guvernare?
– Nu. Partidul Democrat este mai puternic ca oricand in acest moment, pentru ca intotdeauna a stiut sa fie puternic atunci cand partenerii l-au tradat.
– Stiti de ce va intreb? Fiindca inainte cu doua zile de a se anunta formula noului guvern, de catre dl. Tariceanu, l-am auzit pe dl. Blaga spunand:
„Ar fi bine totusi daca ar putea exista o cale de impacare”. Afirmatia a venit dupa ce, cu ceva timp in urma, dl. Basescu spunea ca „marea impacare e o tradare”. Asta ne face sa credem ca a existat in PD un curent favorabil impacarii.
– Noi am spus un lucru foarte clar. Partidul Democrat a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a salva Alianta Dreptate si Adevar.
Am facut tot ce ne-a stat in putinta. De aici incolo, noi nu putem face altceva decat sa spunem ca alianta este un crez politic, un proiect politic la care ne-am aliat, un proiect politic pe care nu-l putem duce mai departe daca partenerii nostri nu doresc. Nu au
dorit-o, asta este realitatea.
– Si totusi, semnalul despre care vorbeam mai devreme nu putea sa conduca la ideea ca au existat niste curente favorabile unei continuari a colaborarii si altele, pe o linie mai dura?
– Vreau sa va spun ca in PD nu au existat curente. A existat o forta unitara a Biroului Permanent National care a spus foarte clar: dorim guvernare alaturi de Partidul National Liberal, dorim Alianta Dreptate si Adevar, dar nu cu orice pret. Iar Partidul National Liberal a preferat, in locul aliantei cu PD-ul, alianta cu PSD-ul.
In fata acestei declaratii de dragoste netarmurite, intre PNL si PD se pare ca nu se poate aseza nimic. Noi avem constiinta impacata ca am facut tot ce ne-a stat in putinta sa salvam alianta, iar PNL-ul trebuie sa-si asume rolul de gropar al acesteia.
– Cine vor fi prietenii Partidului Democrat in Opozitie? Si va intreb mai ales in perspectiva unei eventuale reveniri la guvernare a PD. Trebuie sa admiteti ca Romania va fi guvernata mult timp de acum incolo de coalitii…
– Prietenii politici vor fi decisi in primul rand de cetateni, in urma alegerilor. Nu cred ca in Romania vor mai avea succes aliantele preelectorale, ci aliantele postelectorale. Acelea vor avea sanse sa fie trainice, adica cetatenii ne vor vota sau nu ne vor vota, iar cei care vom fi votati vom fi in masura sa stabilim o majoritate capabila sa conduca Romania.
„PD nu va face aliante preelectorale”
– Vedeti posibila o colaborare postelectorala cu PNL sau cu PSD?
– Pana in 2008, din punctul nostru de vedere, este exclusa colaborarea cu Partidul Social Democrat. Dupa anul 2008, in functie de voturile date de cetateni, este posibila orice guvernare in care PD-ul, o spun foarte raspicat, sa fie vioara intai si nu o Cenusareasa. Dupa 2008, in functie de voturile date de cetateni, este posibila o alta configuratie a guvernarii.
– Ati spus ca aliantele preelectorale sunt excluse in acest moment. Totusi, multa lume se gandeste ca veti putea continua intr-un fel ideea Aliantei D.A., insa cu PLD.
– Nu am discutat acest aspect in partid. Deocamdata, pe noi ne intereseaza consolidarea Partidului Democrat, ca partid puternic, iar el are argumentele in acest moment pentru a obtine 30 la suta din optiunile electoratului.
Atunci sunt convins ca vom putea impune pe scena politica romaneasca mai multe valori si mai multe lucruri in care credem.
– Si totusi, cum se face ca Partidul Democrat ajunge in anumite momente ale activitatii sale politice sa intre in confict cu toata lumea? Nu este prima data cand PD se desparte de aliatii sai, si inca cu scandal…
– Eu cred ca cel mai important lucru este ca nu suntem in conflict cu electoratul. Daca am fi in conflict cu cetatenii, am disparea politic, asa cum vor disparea acele partide politice care sunt astazi in conflict cu electoratul. Partidul Democrat a facut ceea ce trebuie, de aceea are 30 la suta in sondaje.
Ca unii sau altii sunt deranjati de activitatea noastra, de performanta noastra, de faptul ca le-am deranjat treburile lor mai mult sau mai putin corecte, de faptul ca am sustinut independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei, asta e problema lor, nu e problema noastra.
– Si pentru lucrurile acestea considerati ca ati fost scosi de la guvernare? Adica ati fost singurul partid corect, asta vreti sa spuneti?
– Da. Pentru ca am deranjat prin pozitiile noastre foarte ferme si coerente. Am deranjat si de aceea am fost scosi de la guvernare.
Cum comenteaza
„Premierul ne-a propus activitati ilegale”
– Domnule presedinte, inainte sa se petreaca aceasta ruptura, si de la dvs., si de la liderii PNL aflam urmatorul lucru: da, sunt oarecare dezbateri, sunt unele neintelegeri, dar sa stiti ca in guvern se lucreaza, acolo nu ajung aceste tensiuni. Iata ca nu era adevarat!
– Noi ne-am facut datoria in Executiv. Dar nu am fost solidari cu activitatile ilegale pe care primul-ministru ni le-a propus.
– Activitati ilegale? Dati-mi, va rog, niste exemple.
– Ordonanta OPSPI (transferul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie de la Ministerul Economiei la AVAS, in luna decembrie 2006 – n.r.) sau amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, de exemplu. Nu am acceptat compromisuri cu legea.
– Exista o concurenta intre dvs. si Partidul Liberal Democrat pentru a ocupa pozitii cat mai apropiate de presedintele Traian Basescu?
– Nu cred ca se pune problema in termenii acestia. Partidul Democrat l-a sustinut pe Traian Basescu in alegerile prezidentiale, si are in programul politic sustinerea presedintelui Traian Basescu. Nu vad in ce competitie am intra.
– Ce ati inteles din mesajul dat de presedinte, cand a spus ca „marea impacare” e un act de tradare?
– Presedintele Romaniei, prin natura functiei, doreste ca promisiunile pe care el le-a facut in campania electorala, in numele aliantei, sa nu fie compromise.
– Nu ati inteles cumva ca presedintele s-ar fi apropiat mai degraba de PLD in cazul in care PD ar fi continuat sa guverneze cu PNL?
– Presedintele Romaniei nu este membru al PD si, prin atributiile constitutionale, se situeaza deasupra valtorii politice.
– Chiar considerati ca presedintele si-a indeplinit rolul de arbitru?
– Acest lucru vor stabili cetatenii, cu ocazia urmatoarelor alegeri.