Emil Hurezeanu este cetatean german si un sustinator al presedintelui Iohannis. Poate fi trimis ambasador al Romaniei in Germania?
In jurul informatiei inca neconfirmate oficial ca jurnalistul Emil Hurezeanu urmeaza sa fie trimis la Ambasada romana de la Berlin, presa a generat deja dezbaterea publica pro sau contra eventualei numiri in functiea de ambasador. Hurezeanu, al carui nume a fost vehiculat ca varianta pentru postul de ambsador al Romaniei in Germania, are cetatenia germana si este asociat intr-o firma cu Michael Schmidt, un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis in campania electorala. Reamintim ca postul de ambasador al Romaniei in Germania este vacant, dupa revenirea in tara a lui Lazar Comanescu, actualmente consilier prezidential al lui Iohannis.
- Hurezeanu pentru Hotnews.ro: „Inca n-au fost intrunite conditiile ca sa raspund cu <> sau <>. Work in process”.
Se intetesc articolele de presa privind posibilitatea ca Emil Hurezeanu sa fie trimis de Klaus Iohannis ambasador al Romaniei la Berlin. Inca din 6 aprilie, presa din Transilvania vorbea despre o posibila numire a lui Hurezeanu in functia de ambasador, fie in Germania, fie in Austria (sursa: NapocaNews).
Pe 10 aprilie, Hurezeanu declara, pentru site-ul Stiripesurse.ro , ca „exista probabilitatea” numirii sale in postul de la Berlin, dar atunci a evitat sa comenteze suplimentar informatia. „Informatia nu e de actualitate. Exista posibilitatea, probabilitatea, dar informatia trebuie confirmata de realitate. Informatia trebuie sa aiba un continut. Daca as accepta? Asta e alta discutie pe care nu o putem purta in absenta unui continut”, a spus Hurezeanu, pentru sursa citata.
Joi, informatia a fost comentata si intr-un editorial HotNews.ro, care a generat o reactie din partea jurnalistului Catalin Tolontan.
Contactat, vineri, de HotNews, Emil Hurezeanu a spus ca trebuie indeplinite anumite conditii pentru a confirma sau a infirma daca va fi numit ambasador la Berlin. „Inca n-au fost intrunite conditiile ca sa raspund cu <> sau <>. Work in process”, a declarat, pentru HotNews, Emil Hurezeanu, printr-un sms.
Eventuala numire a lui Hurezeanu de catre presedintele Iohannis in functia de ambasador la Berlin a starnit deopotriva comentarii pozitive si negative. Intr-un editorial, HotNews a pus in discutie unele pozitii critice exprimate de Hurezeanu la adresa anchetelor DNA, precum si calitatea de sustinator al lui Klaus Iohannis in camoania prezidentiala din 2014. „In paranteza fie spus, in calitate de trimis al statului roman, dl. Hurezeanu va trebui sa laude DNA si sa sustina lupta anti-coruptie, nu sa o submineze istet, ceea ce va intra putin in contradictie cu pozitiile exprimate pana azi. Asa cum a fost criticat pe buna dreptate Traian Basescu pentru rasplatirea sustinatorilor sai cu posturi de ambasadori, asa se va intampla si cu Klaus Iohannis, chiar mai dur deoarece a promis <>”, comenteaza jurnalistul Dan Tapalaga.
In schimb, Catalin Tolontan ii ia apararea lui Hurezeanu: „Aici sint intr-un dezacord major cu Dan Tapalaga. Intii de toate. Daca numirea lui Emil Hurezeanu la Berlin se va confirma, postul de ambasador in Germania nu e nicidecum o sinecura”. Tolontan aminteste, pe blogul sau, experienta si cunostintele lui Hurezeanu legate de Germania. „Din aceasta afacere de stat, nu Hurezeanu sau publicul vor fi beneficiarii primi, ci presedintele si, oricit de hazardat ar suna, Germania. La cit de putine resurse recunoscute de cunoastere avem, o prezenta remarcabila la Berlin inseamna o voce lucida mai putin in spatiul public din Romania. Diplomatia ar cistiga un ambasador, noi am pierde un ziarist”, considera Tolontan.
Obiectiv, insa, sunt doua chestiuni cu valoare strict de fapte, nu de opinii, in legatura cu o eventuala trimitere a lui Emil Hurezeanu sa apere interesele Romaniei la Berlin.
- In primul rand, Emil Hurezeanu are cetatenia germana, pe care a obtinut-o reusind sa ajunga in Germania de Vest, in 1982, remarcandu-se ca disident si ca jurnalist care critica regimul comunist de la Bucuresti.
In 2003, cand a fost numit consilier personal al premierului de atunci, Adrian Nastase, Emil Hurezeanu a delcarat, pentru Mediafax, ca nu putea obtine o functie oficiala de demnitar in statul roman pentru ca avea doar cetatenia germana, nu si pe cea romana. De altfel, si in 1998, presedintele de atunci, Emil Constantinescu, i-a propus functia de purtator de cuvant , dar Hurezeanu a renuntat si la acea functie, dorind sa-si pastreze cetatenia germana.
Germania recunoaste dubla cetatenie pentru alti cetateni din state membre UE care isi iau cetatenia germana, insa inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana Hurezeanu era nevoit sa renunte la cetatenia germana pentru a-si putea recapata si cetatenia romana. Intre timp, insa, dubla cetatenie, germana si romana, este acceptata. Anul trecut, Germania a decis sa accepte dubla cetatenie si in cazul celor proveniti din statele terte.
In datele de la Registrul Comertului, accesate de HotNews vineri, Emil Hurezeanu figureaza ca actionar in firma Emi Consult din anul 2002, precizandu-se cetatenia germana.
Intrebat de HotNews daca si-a recapatat cetatenia romana si a renuntat la cea germana, Emil Hurezeanu nu a mai raspuns.
Legea 269/2003, privind Statutul corpului diplomatic, prevede ca diplomatii romani trebuie sa aiba cetatenia romana, dar nu interzice dubla cetatenie.
In trecut, s-a pus, insa, o problema de loialitate, daca un diplomat roman avea si cetatenia statului unde era trimis la post. De aceea in vechiul statut al corpului diplomatic, din 1990, se prevedea ca atat diplomatul respectiv cat si sotia/sotul sa aiba numai cetatenia romana.
- O alta informatie legata de Emil Hurezeanu este faptul ca el este asociat in firma Emi Consult cu Michael Schmidt, cetatean german, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Omul de afaceri Micahel Horst Schmidt detine firma Automobile Bavaria Group, care vinde in Romania masini BMW. El este cel care i-a inchiriat un apartament in selectul cartier bucurestean Primaverii lui Klaus Iohannis, pentru a-l folosi in campania prezidentiala. Potrivit EVZ.ro, chiria era de 500 de euro pe luna, un pret considerat scazut pentru o astfel de proprietate, care are 240 metri patrati.
Tot Schmidt a oferit in comodat un autoriturism BMW primariei Sibiului, pe vremea cand primar era Iohannis. Actualul presedinte a mentionat explicit in campania electorala din 2014 ca este are o relatie apropiata cu omul de afaceri.
„Am o relatie apropiata cu Schmidt, e un om de foarte buna calitate. E foarte adevarat ca firma lui a pus la dispozitia Sibiului un BMW pe care sa-l folosim cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat”, a spus Klaus Iohannis, la postul B1Tv, in octombrie 2014.
Revenind la Emil Hurezeanu, el s-a remarcat drept unul dintre putinii jurnalisti si comentatori de televiziune favorabili lui Klaus Iohannis in campania electorala castigata in fata lui Victor Ponta. „S-ar putea ca Iohannis, cu Sibiul acesta, sa aiba mijloacele administrative. Ponta nu a facut dovada mijloacelor sale. E mai mult mostenitor de drept divin. A fost la UTC, la TSD si acum aici”, comenta Hurezeanu, la ziarul Tribuna, in septembrie 2014 . (Sursa: Sibiul.ro )
Zilele trecute, la postul Digi 24, Emil Hurezeanu evidentia sustinerea populara a lui Iohannis, insa remarca o anumita ruptura de partide: „(Klaus Iohannis, n.r.) e, mai degraba, cel mai singur presedinte in aceasta functie foarte importanta in Romania, din ultimii 25 de ani. Si, in mod paradoxal, s-a bazat pe sprijinul celui mai mare numar de alegatori. Cei mai multi alegatori din ultimii 25 de ani au fost cei ai domnului Iohannis. Aceasta situatie oarecum paradoxala trebuie calibrata”.
- Cine este Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu (59 de ani) este legat puternic, de peste 30 de ani, de Germania, profesional si cultural. Inca din 1982, el a plecat la Munchen cu o Bursa Herder (ca publicist la revista culturala Echinox), iar din 1983 s-a stabilit definitiv acolo, obtinand azil politic.
S-a remarcat ca jurnalist la Radio Europa Libera, in redactia de la Munchen, unde a lucrat din 1983 pana in 1994. Ulterior, a revenit in Romania, activand in presa din tara.
In 2003, a acceptat sa-l consilieze pe premierul de atunci, Adrian Nastase, in calitate de consilier personal. In 1998 a primit titlul de Cetatean de Onoare al Sibiului (inainte ca Iohannis sa ajunga primar al Sibiului).
Hurezeanu are studii de Drept la Universitatea din Cluj Napoca (1975-1979). In anii ’80 a urmat cursuri de stiinte politice in SUA si Europa, obtinandu-si masteratul in Relatii Internationale, la Universitatea din Boston.