Emma Zeicescu, Director Communications, Philip Morris România: Un lider de succes într-o companie de top: Magicianul echilibrului între obiective profesionale și armonia echipei

Emma Zeicescu, Director de Comunicare la Philip Morris România, marchează trei ani de succes și proiecte inovatoare. Într-un interviu recent, ea a evidențiat rolul crucial al mentoratului în formarea echipelor performante. Adaptabilă și deschisă la schimbare, Emma Zeicescu se implică activ în procesul de transformare al companiei, orientat spre un viitor fără fum. „Fii deschis la noi provocări și contribuie la inovație” este sfatul pe care îl dă celor care doresc să se alăture Philip Morris România.
Emma, anul acesta se împlinesc 3 ani de când te-ai alăturat companiei Philip Morris România. Cum apreciezi progresul companiei din ultimii ani? Cum se văd din interior schimbările de business?
Emma Zeicescu: Într-adevăr, au trecut trei ani, însă, vă spun sincer, am impresia că parcă ieri am pășit pragul Philip Morris România pentru prima oară. Au fost trei ani cu multe proiecte, multă muncă, satisfacții, zâmbete alături de o echipă în care mă simt ca acasă. Când spun echipă, mă refer atât la echipa de Comunicare, cât și la colegii din echipa de management, dar și toți ceilalți colegi din companie. Este minunat să vezi cum fiecare persoană își aduce contribuția și cum împreună reușim să depășim provocările și să ne atingem obiectivele.
În acești trei ani, am avut ocazia să văd cum Philip Morris România a făcut pași importanți către un viitor fără fum. Progresul pe care l-am realizat este impresionant, nu doar în termeni de cifre și rezultate, ci și în ceea ce privește cultura noastră organizațională și modul în care lucrăm împreună. Ne-am transformat într-o companie care pune accent pe inovație și știință pentru a dezvolta alternative fără fum. Fabrica noastră din Otopeni s-a transformat radical și este, în paralel, un centru de inovare, fiind una dintre cele trei facilităţi de producție din UE dedicate consumabilelor pentru produsele care încălzesc tutunul. Fabrica din 2025 nu mai seamănă cu fabrica din anul 2000, când a fost finalizată construcţia ei. Investiţiile constante, de peste 730 milioane USD, începute în 2017, nu doar că ne-au permis să modernizăm această unitate, ci și să investim în dezvoltarea forței de muncă. Astfel, am reușit să creăm un mediu de lucru în care toți angajații colaborează și contribuie la maximum, se sprijină reciproc și susțin împreună misiunea noastră de a construi o Românie și un viitor fără fum.
Ce abilități îi sunt necesare unui lider bun într-o companie atât de mare? Este empatia importantă în business?
Emma Zeicescu: Un lider bun într-o companie mare trebuie să fie un adevărat magician al echilibrului! După părerea mea, succesul unei echipe depinde de capacitatea liderului de a construi zi de zi echipa pe care o conduce, de a atinge obiectivele propuse și de a menține bucuria de a lucra împreună. Practic, liderul trebuie să fie un fel de super-erou care să inspire și să motiveze echipa, dar și să fie acolo pentru toți membrii echipei, atât în momentele bune, cât și în cele mai dificile.
Empatia este ca sarea în bucate – absolut esențială. Cred cu tărie că un lider bun trebuie să ajute oamenii nu doar profesional, ci și personal. Exemplul personal este cheia pentru mine. Îmi doresc să fiu o sursă de inspirație pentru echipa mea și mă concentrez pe evoluția fiecărui membru. Cred cu tărie că pot aduce o schimbare semnificativă printr-o abordare mai caldă și mai umană a leadership-ului.
Ce sfat i-ai da cuiva care vrea să se angajeze la Philip Morris România acum?
Emma Zeicescu: Sfatul meu principal pentru cineva care dorește să se alăture echipei Philip Morris România este să fie autentic și să își arate pasiunea pentru ceea ce face. Apreciem oamenii dedicați și plini de energie pozitivă. Din propria mea experiență, vă spun că este important să îți faci bine temele înainte. Îmi aduc aminte că am umplut o agendă cu detalii despre companie și întrebări pentru recrutori înainte de interviu. Și să nu credeți că nu am avut emoții! Este chiar amuzant acum să mă gândesc că, în ipostaza mea de jurnalist și prezentator TV, poate i-am făcut pe mulți invitați să se simtă la fel ca la un interviu de angajare.
Ca să revin la întrebare, este important să fie pregătit să învețe și să se adapteze, deoarece suntem în plin proces de transformare. Să fie deschis la noi provocări și pregătit să contribuie la inovație. Și să nu uite că oamenii noștri sunt esențiali pentru succesul companiei și joacă un rol activ în tot ceea ce realizăm la Philip Morris România. Empatia și colaborarea sunt esențiale pentru succesul nostru, lucru surprins perfect în ADN-ul companiei, care se concentrează pe trei valori de bază: ne pasă, împreună suntem mai buni și suntem inovatori.
Și mi-ar plăcea să îți aflu părerea: cum crezi că o să se schimbe modul în care trăim și lucrăm astăzi?
Emma Zeicescu: Cred că modul în care trăim și lucrăm va continua să evolueze rapid, influențat de tehnologie și de schimbările sociale. Telemunca și flexibilitatea vor deveni din ce în ce mai uzuale, iar aceasta va oferi angajaților mai multă libertate de a-și gestiona timpul. Tehnologia și automatizarea vor transforma locurile de muncă și ne vor permite să ne concentrăm pe activități mai creative și strategice. Educația continuă va deveni esențială, deoarece vom avea nevoie să ne actualizăm constant abilitățile pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. O mentalitate de creștere va fi esențială! Sustenabilitatea, la rândul ei, va juca un rol tot mai important și va influența atât modul în care lucrăm, cât și produsele și serviciile pe care le consumăm.
Nu în ultimul rând, echilibrul viață-muncă trebuie să rămână o prioritate, iar companiile vor investi mai mult în starea de bine a angajaților. Și în Philip Morris România ne preocupă acest aspect: ascultăm în mod activ poveștile personale ale acestora, înțelegem circumstanțele individuale și ne adaptăm în permanență politicile ca să răspundă cât mai bine nevoilor lor. Cei peste 1.500 de colegi sunt sursa creativității, inovației și rezilienței noastre. Fiecare voce contează, iar perspectivele, experiențele și talentele lor unice sunt valorificate la maximum.
Dacă ar fi să numești un proiect „de suflet” care ar fi acela și ce îl face special?
Emma Zeicescu: Pentru mine, proiectul „de suflet” este mentoratul. Ideea de „creștere / dezvoltare”, de a vedea cum cineva evoluează și își atinge potențialul maxim îmi aduce o satisfacție enormă și mă face să simt că aduc o contribuție reală la dezvoltarea oamenilor din jurul meu. Mentoratul nu este doar despre a oferi sfaturi, ci și despre a învăța împreună, a împărtăși experiențe și a crea o legătură autentică. Este un proces bidirecțional, în care și eu cresc alături de cei pe care îi ghidez. Fiecare succes al lor este și un succes al meu, și nimic nu se compară cu bucuria de a vedea cum cineva își îndeplinește visurile.
Mie îmi plac oamenii, pornesc de aici. Poate din acest motiv, din dorința de a produce un impact mai puternic, și de a învăța să înțeleg mai concret comportamentul și stările emoționale, am început de anul trecut să studiez și psihologia. Mă ajută să înțeleg mai bine nevoile oamenilor și să le ofer sprijinul de care au nevoie. Psihologia îți oferă instrumentele necesare pentru a fi un lider mai complet și un mentor mai bun. Cum anume? Te ajută să creezi conexiuni mai profunde și mai autentice cu cei din jurul tău.
Așa că, da, mentoratul este proiectul meu de suflet și îl consider special pentru că îmi permite să fiu parte din călătoria de creștere a altora, să inspir și să fiu inspirată în același timp.